Se prekarni delavci res sami odločajo za s. p. ali so v to prisiljeni?

N1 video 13. Apr 202210:08 2 komentarja

Medtem ko Zdravko Počivalšek iz gibanja Povežimo Slovenijo trdi, da je delavce danes treba iskati z lupo, pa koordinator Levice Luka Mesec opozarja, da so prekarne oblike zaposlitve še vedno težava za državo. Kako na to gledata Alenka Bratušek (SAB) in minister Jernej Vrtovec (NSi)? Ali drži, da se mnogi mladi prostovoljno odločajo za prekarna delovna razmerja?

Nina Belingar je kot turistična vodnica samozaposlena v turizmu, kot prekarna delavka tako včasih dela, drugič ne. Gostom tretjega N1 VOLILNEGA SOOČENJA sporoča, da si na področju panoge samozaposlenih želi več konkretnih in celostnih ukrepov. “Želela bi si, da se začne govoriti o neki ideji minimalne plače ali progresivnem plačevanju prispevkov, ker je sezonsko delo tako,” pojasni Belingar in doda, da včasih zaslužiš veliko in lahko plačaš več prispevkov, spet drugič, ko ne zaslužiš nič, pa že 450 evrov za prispevke pomeni velik problem.

Na vprašanje, ali bi predlog bodisi o minimalni plači prekarnih delavcev bodisi progresivni obliki prispevkov podprli, gospodarski minister Zdravko Počivalšek iz gibanja Povežimo Slovenijo odvrne, da so v preteklih dveh letih in pol epidemije s pomočjo desetih protikoronskih paketov prekarnim delavcem že pomagali. “Z eno milijardo, vloženo v turizem, smo naredili, da je ta panoga preživela,” poudari Počivalšek in doda, da se lahko danes o tem, kaj bomo delali jutri, pogovarjamo le zaradi “ustreznih in pravočasnih ukrepov”. O predlaganih rešitvah za prekarno zaposlene delavce pa pravi, da so vse rešitve sprejemljive, a da je osrednja težava v tem, da razlika med minimalno plačo in socialnimi transferji ne sme biti preblizu, saj v tem tiči razlog, da se številni delu raje izognejo, saj se jim bolj izplača prejemati socialno pomoč. “Ko v Sloveniji slišiš, da se mi ne izplača delati, da grem raje na socialni transfer,” je jasen Počivalšek.

Koordinator stranke Levica Luka Mesec pa Počivalšku odgovori z osebnim primerom. “Moj brat je bil turistični vodnik pred krizo. Ni več turistični vodnik, sedaj je zaposlen in vodi samo še popoldne, toliko je ta panoga preživela,” pove Mesec in doda, da se je pripravljen pogovarjati tako o minimalni plači samozaposlenih kot tudi o progresivni obliki plačevanja prispevkov, a da je treba zagotoviti tudi minimalno socialno zaščito. “Predvsem pa se je treba začeti pogovarjati, kako prekarnost zmanjševati,” je  jasen Mesec in doda, da je v Sloveniji na trgu dela skoraj četrtina ljudi prekarno zaposlena, ti ljudje pa nimajo niti dopusta niti bolniškega dopusta, nimajo minimalne urne postavke, zaposlitev pa lahko izgubijo vsak dan. To pa je, tako Mesec, problem tudi za državo, saj posamezniki, ki niso prekarno zaposleni, plačajo približno trikrat toliko prispevkov za pokojnine, zdravstvo in preostalo kot ljudje, ki so potisnjeni v prekarne položaje. “Če hočemo rešiti pokojninsko in zdravstveno blagajno, je treba začeti odpravljati prekarnost,” je še jasen prvak Levice.

Član stranke Nova Slovenija in infrastrukturni minister Jernej Vrtovec pa pravi, da kamorkoli gredo na teren, delodajalci pravijo, da potrebujejo delavce. “Res jih potrebujejo, in davki, visoka obdavčitev je tudi eden od argumentov, da se posamezniki, zlasti mladi, odločijo, da bodo raje odprli s. p. ter vstopili v to obliko zaposlitve,” je jasen Vrtovec, ki se sicer strinja, da je treba določene stvari na temo prekarnosti reševati, saj so samozaposleni v marsikaterem vidiku premalo zaščiteni, a se po drugi strani pogosto dogaja, da se za to obliko zaposlitve posamezniki odločijo sami.

Za prekarne delavce bodo velika težava tudi pokojnine, ker si plačujejo minimalne prispevke. Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek na vprašanje, zakaj tega problema ni rešila že leta 2013, ko je sama vodila vlado, odgovori, da se v letu in pol ni dalo rešiti vseh težav, ki jih je Slovenija takrat imela. “Takrat smo naredili eno veliko delo, to je sami rešili finančne težave,” pojasni Bratušek in doda, da se v Sloveniji takrat niso niti znižale pokojnine niti plače javnih uslužbencev. “Še več, vrnili smo pokojnine, ki jih je druga Janševa vlada za 25 odstotkov znižala upokojencem,” še poudari predsednica SAB. Kar zadeva prekarnost, pa je poudarila, da bi vlada morala takoj ukiniti prekarne oblike zaposlitev, vsaj v državni oziroma javni upravi. Tudi sama je ponovila, da si nekateri posamezniki želijo biti zaposleni v prekarnih oblikah zaposlitve, in tem posameznikom je treba to tudi omogočiti. Drugim pa je treba pomagati, je še jasna predsednica SAB in doda, da so ravno pred kratkim za samostojno zaposlene, na predlog stranke SAB, skrajšali obdobje nadomestila za bolniški dopust v breme delodajalca. “Še vedno lahko verjamem, da je tudi 20 dni problem, a smo šli v pravo smer,” še poudari Bratušek in doda, da bo treba težavo prekarnosti zelo jasno nasloviti in reševati.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje