Še zadnji vikend visokih temperatur, nato pa velik vremenski preobrat

Slovenija 26. Avg 202305:45 > 09:15 0 komentarjev
VROČINSKI VAL
PROFIMEDIA

Zadnji vikend poletnih počitnic bo v znamenju poznega avgustovskega vročinskega vala in velike toplotne obremenitve. A "pasje" vročine bo kmalu konec. Že v ponedeljek bo namreč Slovenijo dosegla hladna fronta. "Vročina bo zelo hitro popustila. Ohladilo se bo tudi za 15 stopinj Celzija," je za N1 pojasnila dežurna meteorologinja Agencije RS za okolje (Arso) Eva Bezek. Fronta bo s sabo prinesla padavine, ki pa količinsko ne bodo primerljive s tistimi v začetku meseca, ko so Slovenijo prizadele katastrofalne poplave.

Vročinski val, ki te dni pesti Slovenijo, ne prizanaša niti ponoči. Petkovo jutro je bilo namreč za konec avgusta marsikje izjemno toplo, ponekod se temperature ponoči niso spustile pod 20 stopinj Celzija, kar pomeni, da so zabeležili tropsko noč. Padali so celo temperaturni rekordi za zadnjo tretjino meseca avgusta. “Nekaj merilnih postaj je zabeležilo absolutno najvišjo temperaturo ponoči,” je za N1 komentirala dežurna meteorologinja Agencije RS za okolje (Arso) Eva Bezek.

Po podatkih Arsa so v noči na 25. avgust najvišje minimalne temperature doslej izmerili na merilnih postajah Tatre (23,5 stopinje Celzija), Slavnik (22,1 stopinje Celzija), Ljubljana – Bežigrad (21 stopinj Celzija), Murska Sobota (20,7 stopinje Celzija) in Maribor – Vrbanski plato (20,2 stopinje Celzija). Že jutro pred tem pa so rekordne najnižje temperature za zadnjo tretjino avgusta izmerili na merilni postaji Vedrijan (25,1 stopinje Celzija) in v Novem mestu (20,6 stopinje Celzija), enako toplo kot v petek pa je bilo tudi v Mariboru.

Arso izdal oranžno vremensko opozorilo

Danes in jutri bo še sončno in vroče. V zadnjih izdihljajih poznega avgustovskega vročinskega vala bodo najnižje jutranje temperature od 14 do 20, ob morju 22 stopinj Celzija. Čez dan bo pretežno jasno, pihal bo jugozahodni veter. Živo srebro se bo gibalo od 30 do 34 stopinj Celzija.

“Ker pa se je težišče vročinskega vala iz Primorske premaknil na jugovzhod, bo v teh krajih še topleje. Tam do 36 stopinj Celzija ali kakšna stopinja več,” je pojasnila Bezek. Ker bo v večjem delu Slovenije po nižinah velika toplotna obremenitev, so na Arsu izdali oranžno vremensko opozorilo.

Agencija za okolje
Agencija RS za okolje

Vročina bo hitro popustila

Zadnji ponedeljek poletnih počitnic pa Sloveniji prinaša ohladitev in padavine. Prek naših krajev se bo namreč razmeroma hitro pomaknilo ciklonsko območje s hladno fronto. “Vročina bo zelo hitro popustila. Ohladilo se bo tudi za 15 stopinj Celzija,” je dodala Bezek.

Kot so zapisali na Facebookovi strani Arsa, bodo padavine (večinoma plohe in nevihte) že zjutraj zajele kraje na zahodu države. Čez dan se bodo razširile nad vso Slovenijo in do večera večinoma že ponehale. “Po izračunih globalnih meteoroloških modelov bo glavnina padavin padla ob samem prehodu fronte v razmeroma kratkem času (nekaj urah) ob krajevnih nalivih, ki lahko na ranljivih območjih povzročijo povečano poplavno ogroženost,” so opozorili meteorologi.

Vročina
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Na vprašanje, ali se lahko ob prihodu hladne fronte nadejamo podobne vremenske situacije kot v začetku meseca, ko nas je prizadela ujma, ki so ji sledile katastrofalne poplave, je Bezek ocenila, da ne. “Celotna količina padavin bo manjša, tudi vremenska slika nad Evropo je popolnoma drugačna, zato strahov pred večjo količino padavin za zdaj nimamo.”

So pa na Arsu na družbenih omrežjih kljub temu opozorili na nevarnost morebitnih poplav. “Zaradi spremenjenih odtočnih razmer po zadnjih poplavah na odsekih, kjer so struge hudournikov in rek spremenjene, ter mestih, kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno. Takšen spremenjeni odtok se lahko zgodi predvsem ob kratkotrajnih močnejših nalivih. Trenutno so najbolj ranljiva območja Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline, pojav pa je možen tudi v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob zadnjih poplavah. Previdnost je potrebna tudi pri načrtovanju ter izvajanju sanacijskih del v in ob strugah vodotokov.”

Na Arsu so zato pozvali k spremljanju vremenskih napovedi in opozoril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!