Šefic po pogovoru z župani: Sanacija vodotokov po vodni ujmi je prioriteta

Slovenija 27. Avg 202314:26 2 komentarja
Saniranje po poplavi v Črni na Koroškem
Foto: Borut Živulović/BOBO

Sanacija vodotokov po vodni ujmi je prioriteta, saj so nekatera območja še danes ogrožena, je po pogovoru z zgornjesavinjskimi župani v Braslovčah zatrdil državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah Boštjan Šefic. Vlada bo pozornost namenila tudi čimprejšnji sanaciji državnih cest.

Boštjan Šefic je dejal, da bo treba zagotoviti tudi oskrbo s pitno vodo, saj ta v nekaterih občinah še vedno ni zagotovljena. Z zgornjesavinjskimi župani se je pogovarjal tudi o o obnovi poplavljenih območij, za katero bo poskrbela širša vladna delovna skupina.

Napovedal je, da bo država povečala obseg gradbene mehanizacije na poplavljenih območjih. Povedal je, da bodo poskrbeli tudi za ljudi, ki so zaradi poplave ostali brez hiš, v ta namen pa bo država zagotovila finančna sredstva. Ta problem bodo rešili z zakonom o obnovi, je dodal.

Ob tem se Šefic zaveda, da nekatere občine nimajo nadomestnih stanovanj, zato bodo morali iskati alternativne, a optimalne rešitve. Zatrdil je, da vlada ne bo pozabila na nikogar, ki je bil v vodni ujmi prizadet. Opozoril je, da tovrstne zadeve ne bo možno rešiti čez noč in je treba zato določiti prioritete.

Glede gradnje suhih zadrževalnikov pa je dejal, da je treba zadeve najprej oceniti, če bo treba, bo vlada šla tudi v postopke razlastninjenja lastnikov posameznih zemljišč.

Župan Braslovč Tomaž Žohar je povedal, da trenutno sanirajo najbolj kritična območja, ki jih je prizadela vodna ujma. V ponedeljek bodo imeli operativni sestanek z direkcijo za vode, kjer bodo določili terminske načrte in ukrepe za čimprejšnjo sanacijo prizadetih območij. Na vprašanje, kako je z morebitno preselitvijo prebivalec Letuša, je pojasnil, da je ta zadeva v medresorskem usklajevanju.

“Naš cilj je zagotoviti kakovostno selitev v zdravo življenjsko okolje, nikakor ne bomo dovolili polovičnih rešitev ali selitev v geto naselja. Lokacijo za preselitev že imamo določeno, je poplavno in potresno varna, prav tako ni plazovita,” pravi Žohar. Opozoril je še, da je sanacija struge reke Savinje nujna, saj je pretok reke v primeru velikih voda osem milijonov kubičnih metrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje