Seja nesklepčna, vrata za razrešitev direktorice televizije odprta

Slovenija 16. Avg 202115:16 > 17:33 6 komentarjev
Natalija Gorščak
Borut Živulović/BOBO

Programski svet RTV Slovenija, ki naj bi danes odločal o predlogu za razrešitev direktorice televizije Natalije Gorščak, je bil nesklepčen. Direktorico TVS bo sedaj lahko razrešil kar generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough sam. Iz njegovih navedb je bilo mogoče razbrati, da bo to v kratkem tudi storil.

Seja programskega sveta RTV Slovenija se je  odvila po željah generalnega direktorja javne radiotelevizije Andreja Graha Whatmougha in vladajoče politike. Programski svet namreč tudi ob drugem preverjanju navzočnosti ni bil sklepčen – prisotnih je bilo 13 svetnikov, za sklepčnost pa bi jih moralo biti vsaj 15. Manjkali so vsi podporniki desne politične opcije pa tudi predstavnika narodnih skupnosti.

To pomeni, da lahko o razrešitvi direktorice televizije Natalije Gorščak, ki jo je programskemu svetu predlagal Grah Whatmough, odloči kar generalni direktor RTVS sam. Ta je napovedal, da se bo sicer z Gorščak še pogovoril, a je bilo iz njegovih besed razbrati, da jo bo po hitrem postopku razrešil. “V demokratični državi bi človek pričakoval, da bo o razrešitvi odločal organ, ki direktorja imenuje. Nobenega dvoma ni, da bo razplet političen,” nam je po seji programskega sveta dejala Natalija Gorščak. 

Kot smo poročali, naj bi v preteklih dneh ne manjkalo pritiskov na del svetnikov, naj se današnje seje ne udeležijo. Na povpraševanje predsednika programskega sveta Cirila Baškoviča prejšnji teden je sicer navzočnost napovedalo 16 programskih svetnikov, a so nekateri od njih dopustili možnost, da bi njihov prihod še kaj preprečilo. To se je tudi zgodilo.

“Danes je žalostni dan za programski svet”

Nekaj članov programskega sveta je izreklo razočaranje nad nesklepčnostjo oziroma obstrukcijo seje, najbolj odločno Petra Ložar in Lado Ambrožič. “Danes je žalosten dan za programski svet. Dokazali smo, da ne odločamo o ničemer več,” je dejala Ložar. “Programskega sveta ni. Lahko spokamo in gremo domov,” je dodal Ambrožič.

Daljšo razpravo pa je imel radijec Sašo Hribar. Razkril je, da bi v primeru, če bi danes glasovali o direktorici televizije, glasoval za njeno razrešitev. Po njegovih navedbah namreč Gorščak ni direktorica, temveč administratorka z dokaj moči in vpliva. Kot dokaz za te navedbe je izpostavil primer novinarja Igorja Pirkoviča, ki po Hribarjevih besedah nima samo svoje oddaje, temveč svoj program, na katerem ne deluje kot novinar, temveč kot piarovec. Hribarja moti tudi, da do izraza na televiziji ne morejo priti ustvarjalni in inovativni ljudje, medtem pa se oblikuje cenen program “za zadovoljevanje tistih gledalcev, ki so končali šolo s posebnim programom”. Kot primer takšne oddaje je izpostavil Karaoke bar.

Pred sejo programskega sveta se je sicer sestal Svet delavcev RTV Slovenija. Po naših informacijah se niso mogli poenotiti, ali naj se izrečejo proti razrešitvi Natalije Gorščak ali ne. Na koncu so sprejeli sklep, da se ne strinjajo, da programski svetniki o tako pomembni odločitvi, kot je pridobivanje predhodnega soglasja za razrešitev direktorice Televizije Slovenija, glasujejo na izredni seji v času, ko ni možna kakovostna in strokovna razprava. Predstavnike vodstva so pozvali, da medsebojna nesoglasja razrešujejo znotraj hiše in da z javnim medsebojnim obtoževanjem dodatno ne rušijo ugleda in stabilnosti zavoda.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje