Jušić: Prehodil sem pot od policista opazovalca do prvega med enakimi

Slovenija 08. Sep 202312:50 > 14:34 3 komentarji

Vlada je z 8. septembrom 2023 na položaj generalnega direktorja policije imenovala Senada Jušića. Funkcijo je prevzel ob slovesnosti na Ministrstva za notranje zadeve.

Vlada je na včerajšnji seji podala soglasje k imenovanju Senada Jušića na mesto generalnega direktorja policije.

Jušić je to funkcijo kot vršilec dolžnosti opravljal od 24. februarja letos, z včerajšnjim soglasjem vlade pa policija po več kot letu dni dobiva vodstvo s polnimi pooblastili.

Slovesnost ob uradni predaji funkcije generalnega direktorja policije se je med drugim udeležil tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Poklukar: Jušić dokazal, da zna voditi tako kompleksno organizacijo

Kot je ob slovesni predaji poslov dejal Poklukar, je karierni policist in veteran vojne za Slovenijo Senad Jušić v pretekle več kot pol leta njunega sodelovanja dokazal, da zna voditi tako kompleksno organizacijo, kot je policija. Dejal je, da zato trdno verjame, da bo policijo kot strokoven in zaupanja vreden organ dobro vodil še naprej. Dodal je, da Jušića odlikujejo številne pozitivne lastnosti, med njimi tudi najpomembnejša v policijskem poklicu, to je spoštovanje vrednot danes policijske prisege.

“Da se zna odločno, pravilno in hitro odzvati tudi v kriznih situacijah, je po Poklukarjevih besedah dokazal ob nedavnih poplavah. Ob tem lahko zatrdim, da je sistem notranje varnosti deloval brezhibno, policistke in policisti pa so opravili izjemno delo pri reševanju ljudi,” je Poklukar med drugim povedal v nagovoru. Dejal je, da se veseli dela z novim generalnim direktorjem.

Jušić: “Biti policist je čast”

Jušič je ob prevzemu funkcije dejal, da mu je v čast ter da se zaveda odgovornosti, ki jo ob prevzemu vodenja tako velike in cenjene institucije sprejema. Dodal je, da je v pretekle pol leta delovanja kot vršilec dolžnosti spoznal mnoge izjemne policistke in policiste, zaradi katerih je policija tako zaupanja vredna in cenjena institucija.

“Biti policist je čast, gre za odgovornost do sodelavcev, s katerimi delamo, in institucije, ki ji pripadamo, zaupanje ljudi ki jim pomagamo, in odgovornost do države ki ji služimo. Vse to se ne zgodi, treba je delati in stremeti k temu. Mi vsi skupaj pa to znamo in zmoremo,” je dejal.

V nadaljevanju se je dotaknil tudi nedavnih poplav ob katerih so policisti pokazali solidarnost, požrtvovalnost in nesebičnost, pa tudi srčnost in človečnost, na kar je neizmerno ponosen. Poudaril je še, da ob tem policijske vrste krasi tudi sposobnost odličnega sodelovanja s številnimi stanovskimi organizacijami. “Kako dobro je to sodelovanje, dokazuje tudi nedavna dobrodelna akcija ‘Dam za dom’. Zaradi vsega sem prepričan, da je pred policijo svetla prihodnost.”

Dejal je še, da je v karieri prehodil pot od policista opazovalca do prvega med enakimi ter da se bo popolnoma predal vodenju policije.

Vlada je Jušića imenovala za mandatno dobo petih let, in sicer od 8. septembra 2023 do najdlje 7. septembra 2028, z možnostjo ponovnega imenovanja. Hkrati je izdala tudi odločbo, s katero je novemu šefu policije podelila uradniški naziv I. stopnje – glavni policijski svetnik, saj se naloge na tem delovnem mestu opravljajo v navedenem nazivu, izhaja iz sporočila po seji vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje