Čustven odziv Šerbedžije: “Ne, ne verjamem, da je Radko Polič umrl”

Slovenija 16. Sep 202208:56 0 komentarjev
Rade Šerbedžija
PROFIMEDIA

"Ne verjamem, da je umrl. Nesmrtni ne umirajo. Preprosto je odšel, saj je imel dovolj tega sveta. A če je umrl, razglasite na vsem območju nekdanje Jugoslavije dneve žalovanja, saj je umrl eden največjih igralcev, ki jih je ta narod kadarkoli imel." Tako so zvenele besede Rada Šerbedžije ob smrti vrhunskega slovenskega igralca Radka Poliča - Raca.

Na smrt velikana slovenske igre, Ratka Poliča – Raca, se je odzval tudi znani igralec Rade Šerbedžija. “Ne … Ne verjamem, da je Radko Polič umrl. Doslej je umiral že trikrat, bil je klinično mrtev, in se je spet vrnil k nam. To je lahko storil samo on, Radko, bil je na ravni bogov,” je Šerbedžija, Poličev prijatelj in igralski kolega, dejal za srbski Danas.

“Čeprav mu življenje ni prizanašalo, je življenje ljubil, razdajal se mu je do konca. Bila je le ena stvar, ki jo je ljubil bolj od življenja. To je umetnost. In to najtežjo, igralsko in filmsko, za tiste, ki se ji predajajo do konca. In predal se ji je do konca. Naš Rac je car, v gledališču, filmu in v življenju,” je povedal Šerbedžija.

Šerbedžija Poliča ni mogel prehvaliti. “Vse, kar so drugi, vključno z mano, dosegli s spretnostjo, je on preprosto bil. Naš Rac je poznal vse skrivnosti gledališke umetnosti in še kaj več. Nekaj posebnega je imel. Nekaj, česar se ne da naučiti in kar imajo le redki na svetu – božanski navdih!” je poudaril.

Radko Polič – Rac, ki se je rodil leta 1942, je igral v več kot 100 gledaliških predstavah in prav toliko filmih in radijskih igrah in se uveljavil kot karizmatičen igralec z izjemnim občutkom za oblikovanje večkrat protislovne človeške usode. Leta 2002 je prejel Borštnikov prstan. Ko je leta 2007 prejel še Prešernovo nagrado za življenjsko delo, je dejal, da ga njegovo igralsko ustvarjanje spominja na peskovnik, v katerem išče košček resnice, sicer pa gre, kot je dejal, za večno “prepletanje grozljivega užitka in peklenskih muk”, nadarjenost obsega le 10 do 15 odstotkov ustvarjanja vloge, vse ostalo je “težko garanje”. (STA)

Radko Polič - Rac
Žiga Živulović jr./BOBO

Šerbedžija je v svojem odzivu na smrt slovenskega igralca prav tako omenil Belo krajino, v kateri se je Polič rodil in odraščal. Menil je, da ga je pokrajina, “kjer ajda prav posebno cveti”, zaznamovala.

“Morda je Rac zdaj s katero od svojih ljubezni. Ajda je tudi vrsta žita oziroma pšenice, iz katere se peče kruh. In moj prijatelj Radko Polič je bil dober kot kruh,” je dejal in dodal, “ne verjamem, da je umrl. Nesmrtni ne umirajo. Preprosto je odšel, saj je imel dovolj tega sveta. A če je umrl, razglasite na vsem območju nekdanje Jugoslavije dneve žalovanja, saj je umrl eden največjih igralcev, ki jih je ta narod kadarkoli imel.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!