Šestan: Če bo danes tako, kot napovedujejo, bodo strehe spet odkrite

Slovenija 19. Jul 202309:12 1 komentar
N1

Včeraj pozno popoldne je Slovenijo spet zajela nevihta. Največ težav tokrat niso povzročali nalivi, temveč veter. Kot je dejal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, je bilo največ težav s podrtimi drevesi in poškodovanimi strehami. Najhuje je bilo na Dolenjskem in v Beli krajini.

Agencija RS za okolje (Arso) je včeraj v popoldanskih urah zaradi prehoda močne nevihtne fronte za celo državo izdala rdeče opozorilo. Največ težav so povzročali močni sunki vetra, ki so ponekod presegali hitrost 130 kilometrov na uro.

Močna nevihtna linija, ki je najprej dosegla severno Slovenijo, se je nato razdelila na dva dela. Prvi se je usmeril proti Savinjski in prešel pas med Celjem in Mariborom. Zahodni del linije pa se je s severne Primorske usmeril na Notranjsko, osrednjo Slovenijo in se pomaknil proti Dolenjski, Kočevski in Beli krajini. Najhuje je bilo prav na koncu, je za N1 povedal poveljnik civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan.

Na Dolenjskem in v Beli krajini je poškodovanih več gospodarskih objektov in streh. Odkrilo je tudi vrtec, iz kampa v Metliki pa so morali v šolo umakniti otroke. Ljudi, ki so taborili na prostem, so morali evakuirati tudi v naselju Dovje v občini Kranjska Gora in v naselju Velike Malence v občini Brežice.

“Hudo je bilo tudi od Gorenjske preko Koroške do Štajerske, v Pomurju in na Ptujskem malo manj. Večinoma so težave povzročala podrta drevesa, poškodovanih pa je tudi veliko streh. Dogodkov, povezanih z nalivi, z deževjem, ni bilo. Problem je bil torej predvsem veter, ki je spremljal to neurje,” je dejal Šestan.

V Šoštanju je podrtih kar nekaj dreves, tudi v gozdu, ki pa ga danes še ne bodo mogli pregledati, saj napovedi prav tako kažejo na hudo neurje. “Če bo danes tako, kot napovedujejo, bodo strehe, ki so jih prekrili s folijo, spet odkrite. Upamo, da ne,” je še dodal poveljnik CZ.

Danes močni nalivi in toča

Danes bo sprva deloma sončno in na jugu še vroče. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, na Primorskem do 23 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od 29 do 34 stopinj Celzija. V južni polovici Slovenije bo sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev, zato so na Arsu izdali opozorilo.

Sonce bodo popoldne prekrili nevihtni oblaki, saj nas bo prešla hladna fronta. Kot so pred dnevi opozorili meteorologi, naj bi največ neviht imeli prav danes, saj nas bo prešlo več valov močnejših neviht. Te bodo sredi dneva od severa zajele večji del Slovenije in se nadaljevale v noč. Ker je pričakovati krajevna neurja s točo, močnejše sunke vetra in močne nalive, so na Arsu izdali oranžno opozorilo. Ob tem bodo možna razlivanja hudourniških vodotokov in poplavljanja padavinske in zaledne vode.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje