Šestan po divjanju tornada: Zjutraj bo gotovo potrebnih še več intervencij

Slovenija 01. Avg 202322:58 1 komentar
Srečko Šestan
Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan na eni od preteklih intervencij. (Foto: Valter Leban/BOBO)

V divjanju tornada, ki se je malo po 20. uri razvil nad Ilirsko Bistrico, so bile poškodovane številne hiše in drugi objekti. Veter, ki je pihal s hitrostjo tudi več kot 100 kilometrov na uro, je popolnoma uničil ostrešja štirih hiš, katerih prebivalce so začasno evakuirali. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je za N1 dejal, da je na terenu vseh sedem gasilskih enot iz Ilirske Bistrice, v divjanju tornada pa ni bil nihče poškodovan. Zaradi intervencije je še vedno zaprta glavna prometna cesta med Ilirsko Bistrico proti hrvaški meji, obvoz je urejen skozi naselje Zabiče.

Tornado, ki se je malo po 20. uri razbesnel nad Ilirsko Bistrico, je povzročil veliko škodo. Kot je za N1 pojasnil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, je močan veter, ki je pihal s hitrostjo tudi več kot 100 kilometrov na uro, popolnoma uničil ostrešje štirih hiš. Ker so ostrešja tako poškodovana, nanje gasilci niso mogli namestiti zaščitnih ponjav, člane teh družin pa so začasno evakuirali in bodo torkovo noč preživeli pri sorodnikih in prijateljih.

Šestan je dejal, da bo škoda po tornadu velika. “Bojim se, da bo jutro pokazalo, da je poškodovanih še veliko drugih objektov in streh, vendar ljudje zaradi noči teh poškodb še niso zaznali. Zjutraj bo gotovo potrebnih še več intervencij,” je dejal Šestan.

Župan Ilirske Bistrice Gregor Kovačič je za N1 povedal, da je velika sreča, da v tornadu ni bil nihče poškodovan. Je pa nastala materialna škoda. “Ostrešja štirih stanovanjskih hiš so v celoti uničena, škoda je tudi na drugih objektih,” je pojasnil in dodal, da je tornado deloval v ozkem pasu naselja Koseze. “K sreči ni prizadel širšega območja in povzročil obsežnejše škode. Javni objekti niso bili poškodovani,” je dejal.

Tornado je sicer na svoji poti izruval in porušil več dreves, ki so padla na glavno prometno cesto proti hrvaški meji. Te so gasilci že odstranili, zaradi intervencije pa prometnica ostaja zaprta, obvoz je urejen skozi naselje Zabiče.

“Aktivirana je bila celotna gasilska zveza v Ilirski Bistrici, torej sedem gasilskih enot. Na terenu sem videl tudi veliko delavcev cestnega podjetja, policistov in pa tudi občanov, ki imajo delovne stroje, s katerimi pomagajo pri odstranjevanju posledic divjanja tornada,” je pojasnil načelnik civilne zaščite Srečko Šestan.

“Vesel sem, da nihče ni bil poškodovan in da so intervencijske ekipe takoj prispele na pomoč. Zahvaljujem se vsem, ki so pristopili k hitremu reševanju situacije,” je v odzivu za N1 še dejal župan Kovačič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje