Šestan: Imejte gumijaste škornje ali pohodne čevlje, vodo in sendvič

Slovenija 13. Avg 202311:56 2 komentarja
Srečko Šestan
Posnetek zaslona/N1/Vlada RS

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da na kontrolnih točkah težav s prostovoljci ni. Pozval je, da ljudje na teren pridejo primerno opremljeni, v gumijastih škornjih ali pa vsaj pohodnih čevljih, s sabo pa naj imajo tudi malico in vodo, da ne dodatno obremenjujejo prizadetih lokalnih skupnosti. Zahvalil se je vsem, ki na kakršenkoli način pomagajo.

V novinarskem središču vlade je poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pred jutrišnjim dnevom solidarnosti predstavil aktualne razmere na v poplavah prizadetih območjih.

Razmere na poplavnih območjih po Sloveniji sicer spremljamo iz minute v minuto.

Na dan solidarnosti bo delovala vsa kritična infrastruktura, je še enkrat spomnila direktorica Ukoma Petra Bezjak Cirman. Ob tem bodo delovali tudi javni zdravstveni zavodi, centri za socialna dela, veterina in zavarovalnice. Odprte bodo tudi upravne enote, saj so v poplavah številni izgubili osebne dokumente. Da ne bo prihajalo do zamika pri dostavi potnih listov in osebnih dokumentov, bo Pošta Slovenije prevzela te pošiljke v podjetju Cetis ter jih dostavila do naslovnikov predvidoma do srede. Trgovine so lahko odprte, ni pa nujno – gre torej za odločitev trgovcev.

Zaposlenim, ki bodo delali jutri, pripada dodatek za delo na praznik oziroma na dela prost dan.

“Ker je ponekod pomoči dovolj, lahko svojo solidarnost izkažete tudi z donacijami,” je še pozvala Bezjak Cirman.

Šestan se je najprej zahvalil vsem, ki na kakršenkoli način pomagajo. Dejal je, da težav na kontrolnih točkah včeraj praktično ni bilo, le v Mozirju so preusmerili nekaj gobarjev in pohodnikov. Danes pa policisti s terena sporočajo, da ni težav na nobeni od kontrolnih točk.

“Prostovoljci, ki prihajajo na teren, naj imajo gumijaste škornje ali pohodne čevlje, rokavice, in pa seveda sendvič ter vodo. Ne smemo obremenjevati lokalnih skupnosti še s tem, čeprav se nekateri potrudijo in ponudijo tudi to,” je dejal.

Šestan je še enkrat pozval, da hrane na ta območja ne dostavljajo več, sprejemajo jo le še na škofijski Karitas. Zdravil ne zmanjkuje nikjer, tudi če bi bila kje potreba, jih lahko zlahka dostavijo, je zatrdil.

Samo danes ponoči se je prijavilo 90 skupin prostovoljcev, skupno pa je v aplikaciji več kot 31.000 prijavljenih. Po posameznih območjih gre sanacija tako hitro, da bodo po prazniku verjetno lahko že razmišljali o zmanjševanju števila prostovoljcev.

Manj novih mostov, kot so pričakovali

“Pri vodovodih je tako, da mora koncesionar naročiti material. To spada v strošek intervencije, saj je voda osnovni življenjski pogoj. Situacije so različne od primera do primera, včasih se pojavi kakšna napaka tudi, ko že mislimo, da je odpravljena,” je še dodal.

Pregledali so že večino lokacij mostov, občina pa je v veliko primerih ocenila, da tam ne bi postavili novega mostu, da ne bi ovirali obnove. V Škofji Loki dva mostova popravljajo Italijani, na Prevaljah bodo Nemci do jutri postavili novega. “Sam sem si predstavljal, da bo teh premostitev več, ampak bo šlo očitno tudi brez, saj marsikje ni prostora oziroma nadomestne lokacije,” je pojasnil Šestan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje