Trgovci se lahko sami odločijo, ali bodo za praznik odprti. Kje odpirajo vrata?

Gospodarstvo 10. Avg 202313:31 > 11. Avg 2023 09:50 6 komentarjev
odprte trgovine danes
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Trgovci imajo možnost, da trgovine po državi odprejo tudi to nedeljo in v praznični ponedeljek. Na praznični torek, ki je eksplicitno naveden v kolektivni pogodbi o trgovinski dejavnosti za dan, ko ni dovoljeno prerazporejati delavcev na delo, pa bodo trgovine lahko odprte samo na in ob poplavljenih območjih. Takšen kompromis so dosegli Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) in sindikati. Tudi odločitev vlade, da ponedeljek določi za dela prost dan, je pri trgovcih povzročila obilico težav, pravi predsednica TZS Mariča Lah. Kateri trgovci bodo torej v naslednjih dneh odprti in kdaj?

Zaradi izrednih razmer po obsežnih poplavah bodo glede na odlok poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana v nedeljo in ponedeljek po državi lahko odprte trgovine z živili, tehničnim blagom in otroško opremo.

Drugače je v torek, 15. avgusta, ko po kolektivni pogodbi delodajalci na delo ne smejo prerazporejati delavcev. O torku sta zato Trgovinska zbornica Slovenije in sindikat trgovine dosegla dogovor, da bodo lahko na ta dan odprte le trgovine na in ob poplavljenih območjih.

Če bodo trgovine v torek odprte tudi zunaj poplavljenih območij, pomeni, da ne bodo spoštovale navodil TZS in sindikata, pove Lah.

Za primer: če je bila v eni vasi trgovina poplavljena, bo odprta v naslednji nepoplavljeni vasi oziroma v najbližjem kraju, kjer je na voljo trgovina z določenim blagom. Trgovci se bodo lahko sami odločali, ali bodo odprli vrata ali ne.

Če bodo trgovine v torek odprte tudi zunaj poplavnih območij, pomeni, da bodo kršile dogovor TZS in sindikata, je pojasnila predsednica TZS. Dodaja, da mora biti z moralnega vidika prednostna naloga oskrbovanje območja s poplavami.

Odločitev vlade prinesla več težav

Trgovine na navedenih območjih bodo v nedeljo odprte po odloku vodje civilne zaščite. “V ponedeljek – ker je zdaj sprejet kot dela prost dan – pa prav tako velja ‘Šestanov odlok’, saj je v njem navedeno, da so lahko trgovine odprte v nedeljo in ob dela prostih dnevih,” je navedla predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah.

Je pa ob tem opozorila na težave, ki jih prinaša odločitev vlade, da bo ponedeljek dela prost dan. “Predvsem z logističnega vidika. Logisti bodo namreč doma in ne vem, kako bomo oskrbovali trgovine,” je dejala za N1.

“Glede na sprejeti odlok se lahko zgodi, da tako logistika kot kakšna druga nam pomembna dejavnost ne bo delovala. Zato se bomo skušali že vnaprej pripraviti in priskrbeti zaloge v teh trgovinah. V vsakem primeru bodo dobavne verige motene, saj lahko naši podizvajalci spoštujejo dela prost dan. Ob tem bomo imeli tudi dodatne stroške, saj bomo morali zaposlene plačati več, kot bi jih sicer plačali za nedeljsko delo, saj so po kolektivni pogodbi določena višja nadomestila za dela proste dneve,” je pojasnila Lah.

Učinkovitost ukrepa pod vprašajem, čeprav je vlada mislila dobro

Dodala je, da je težava pri logistiki tudi praktičnega vidika, saj na osnovi tega, kar v zakonu piše, pravzaprav tovorna vozila ne smejo na cesto. Pri tem pa logistika ni osamljeni primer. Po njenih besedah so tu tudi druge dejavnosti. Izpostavila je veterinarje, ki želijo delati, saj morajo na terenu oskrbeti številne prizadete živali. Enako je v drugih servisnih dejavnostih, ki so pomembne za sanacijo, denimo steklarji.

V ponedeljek brez omejitev tovornega prometa

Omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone:

  • Sobota, 12. avgust, med 8. in 13. uro, na primorskih cestah med 6. in 16. uro,
  • nedelja, 13. avgust med 8. in 22. uro,
  • torek, 15. avgust, med 8. in 22. uro.

V ponedeljek, 14. avgusta, ni omejitve, poroča prometnoinformacijski center.

“Vsem tem smo na svojo roko, po neki logiki dejali, naj delajo in pomagajo. Ne moremo reči, da ne smejo delati, ker je dela prost dan,” je poudarila.

Verjame, da je vlada odločitev sprejela dobronamerno, vendar je to prineslo vrsto težav. Ob tem se postavlja tudi vprašanje učinkovitosti te odločitve, meni predsednica TZS. “Zavzemali smo se, da bi zaposleni dali en dan zaslužka, kot so že bili primeri pred mnogimi leti. Po nekaterih anketah so bili ljudje temu tudi naklonjeni.”

Pri tem je Mariča Lah izpostavila, da tako v trgovinski dejavnosti – in verjame, da tudi v drugih, že obstaja praksa, da podjetje tistim zaposlenim, ki so bili prizadeti v poplavah, dovoljuje ostati doma.

Praznični torek pomeni dodatno težavo

V torek odprte trgovine so po besedah predsednice TZS prinesle še dodatno težavo. V kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine je namreč 15. avgust eksplicitno naveden kot dan, ko trgovci ne smejo razporejati delavcev na delo, torej mora biti vse zaprto.

“Vendar sva se ne glede na to določilo včeraj z generalnim sekretarjem sindikata trgovine dogovorila, da bodo na v odloku določenih območjih navedene trgovine lahko odprte tudi 15. avgusta. Bo pa moral za ta dan tudi delodajalec plačati višje nadomestilo delavcem, kar je zaveza po kolektivni pogodbi,” je dejala.

Ob tem se je Mariča Lah zahvalila vsem zaposlenim in sindikatom, da so bili razumevajoči in da so privolili, da so 15. avgusta, kljub prepovedi v kolektivni pogodbi, trgovine lahko odprte. “S tem tako vsi skupaj, in trgovci in sindikati, pomagamo ob teh poplavah,” je zaključila.

Kateri trgovci odpirajo vrata?

Trgovine so bile odprte že prejšnjo nedeljo. Takrat je vrata odprlo okoli 200 trgovin. Pri tem je Lah poudarila, da to ni bil dan dobičkov za trgovino, ampak dan solidarnosti. “To je bilo solidarnostno odprtje trgovin in ne, kot bi morda kdo rekel, da so trgovci kovali vojne dobičke.”

V nedeljo ter praznična ponedeljek in torek bodo trgovci odprti po različnih režimih.

Hofer:

  • V nedeljo, 13. 8. 2023, bo med 8. in 15. uro odprtih vseh 91 trgovin,
  • v ponedeljek in torek, 14. in 15. 8. 2023, pa bodo vse Hoferjeve trgovine zaprte.

Spar:

  • Trgovine Spar in Interspar bodo v ponedeljek, 14. 8. 2023, odprte po skrajšanem delovniku od 8. do 13. ure. Izjema je trgovina Spar partner Nazarje, ki je bila v poplavah poškodovana in je do nadaljnjega zaprta,
  • v nedeljo, 13. 8. 2023, in torek, 15. 8. 2023, bodo njihove trgovine zaprte, razen dveh franšiznih trgovin Spar partner Komenda in Spar partner Muta.

Tuš:

Iz skupine Tuš so sporočili, da bodo na območjih, ki so jih prizadele poplave, v nedeljo, 13. 8. 2023, ponedeljek, 14. 8. 2023, in torek, 15. 8. 2023, odprte izbrane trgovine Tuš na ogroženih območjih. Trgovine bodo odprte s skrajšanim delovnim časom, in sicer do 12. oz. 14. ure. Vse tri dneve bo odprt Tuš supermarket v Mozirju, ostale Tuševe trgovine bodo odprte izmenično.

Odprtih bo tudi 29 Tuševih franšiznih poslovalnic, ki jih najdete na seznamu, objavljenem na Tuševi spletni strani.

Jager:

V nedeljo, 13. 8. 2023, bo odprta samo Jagrova poslovalnica v Mozirju, in sicer od 8.00 do 12.00.

V ponedeljek, 14. 8. 2023, bodo od 7.00 do 14.00 odprte vse Jagrove poslovalnice.

V torek, 15. 8. 2023, bodo vse Jagrove poslovalnice zaprte.

Mercator:

Mercator bo to nedeljo, od 8. do 13. ure, odprl naslednje živilske trgovine:

  • Supermarket Ravne
  • Supermarket Mengeš
  • Market Žiri
  • Market Šmartno ob Paki
  • Market Mozirje
  • Market Mežica
  • Market Medvoška, Medvode
  • Market Kotlje
  • Market Jamnica Prevalje
  • Market Gorenja vas
  • Market Dravograd
  • Market Črna na Koroškem
  • Hipermarket Slovenj Gradec
  • Hipermarket Kamnik
  • Hipermarket Celje

V nedeljo bodo odprte tudi Mercator tehnične trgovine M Tehnika Brežice, Lenart, Črnuče, Murska Sobota, Prevalje, Ptuj, Žalec in Železniki, in sicer od 8.00 do 13.00.

Tudi v ponedeljek, 14. 8. 2023, bodo odprte številne Mercatorjeve živilske prodajalne (seznam). Odprte bodo tudi tehnične trgovine M Tehnika (seznam) in Cash&Carry (seznam).

Merkur:

Merkur na spletni strani sporoča, da je zaradi poplav do 20. ure podaljšal delovni čas v njihovih poslovalnicah Radomlje Jarše, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Velenje, Celje – Hudinja in Litija.

V ponedeljek, 14. 8. 2023, bodo vsi naši trgovski centri odprti skrajšan delovni čas, od 7. do 13. ure. Obveščajo tudi, da bo v zgornjih šestih trgovskih centrih, ki so v bližini območij, ki so bila najbolj prizadeta zaradi poplav, podaljšali delovni čas.

Bauhaus:

Poslovalnice Bauhausa bodo v nedeljo, 13. 8. 2023 in torek, 15. 8. 2023 zaprte, v ponedeljek, 14. 8. 2023 pa bodo odprte od 7. do 15. ure.

Lidl:

V nedeljo bo med 8. in 13. uro odprtih 12 trgovin. Gre za poslovalnice v Kamniku, Škofji Loki, Ravnah na Koroškem, Celju (poslovalnica Mariborska), Žalcu, Slovenj Gradcu, Litiji, Ljubljani (poslovalnica na Rudniku in v BTC), Kranju (poslovalnica na Koroški), Domžalah in Velenju.

Trgovine pa bodo v ponedeljek in torek zaprte.

Obi:

Obi bo v nedeljo, ponedeljek in torek zaprt.

Eurospin:

V ponedeljek bodo vse Eurospinove trgovine, razen poslovalnice Nazarje, odprte po ustaljenem urniku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje