Prebivalci Strug se bodo morali seliti: “Ne gre za odločitev politike”

N1 video 08. Nov 202316:15 > 17:39 5 komentarjev

Prebivalci naselja Struge, ki ga je močno prizadela avgustovska ujma, hišam pa grozi tudi plaz, se bodo morali seliti. Območje je nevarno, zato bo 10 hiš uvrščenih na seznam objektov, ki jih bo treba nadomestiti, je po sestanku s krajani povedal državni sekretar Boštjan Šefic. Prebivalcem so predstavili njihove možnosti.

V naselju Struge, ki ga je močno prizadela avgustovska ujma, še vedno pa hišam grozi plaz, je danes potekal sestanek o usodi tamkajšnjih prebivalcev in njihovih stavb. S krajani sta se sestala vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic in vodja državne tehnične pisarne Blaž Dolinšek. Na vprašanja krajanov sta na sestanku odgovarjala tudi strokovnjaka geološke stroke.

Šefic je krajanom predstavil ukrepe, ki jih prinaša novela zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov, ki ga trenutno obravnava državni zbor. Ta namreč natančneje definira postopek nadomestitvenih gradenj v primerih, kjer lahko visoka poplavna ogroženost, erozija in plazovi predstavljajo tveganje za življenje ljudi. Naselja Struge namreč ne ogroža zgolj en plaz, temveč nevarnost predstavljajo tudi drugi. Zato je državni sekretar Šefic krajane večkrat pozval, da naj se preselijo v varne začasne nastanitve.

Hiše v Strugah
Foto: N1

Zdaj pa so očitno sprejeli odločitev, da se bodo prebivalci ogroženega naselja morali preseliti.

Prebivalci 10 hiš v naselju Struge se bodo morali seliti

Z odločitvijo ni najbolj zadovoljen župan Luč Klavdij Strmčnik. “Še vedno sem pričakoval, da se bo zadeva rešila drugače,” je rekel in dodal: “Če je zadeva taka, potem nimamo kaj.”

Vendar se ob odločitvi, da se bodo prebivalci Strug morali seliti, sprašuje, ali je še smiselna investicija v betoniranje podnožja hiš. Poudaril je, da betoniranje morda v tem primeru ni najbolj finančno smiselno. “Občinski denar, namenjen za obnovo, lahki uporabimo bolj učinkovito,” je dodal. Občina je predlagala lokacije za nadomestitvene gradnje. Vendar ima večina zemljišč v Zgornji Savinjski dolini težave z geologijo, je dodal. “Zdaj ni problem samo teh osem hiš ali 16, če štejemo še tiste višje ob potoku smo na 21. To ni več tako malo.”

Z današnjim sestankom pa je zadovoljen Šefic. “To območje je nevarno, varnosti ne moremo zagotoviti. Zato bo teh 10 hiš uvrščenih na seznam objektov, ki jih bo treba nadomestiti,” je rekel. S krajani so na sestanku spregovorili tudi o njihovih možnostih. Objekte bo še naprej pregledovala državna tehnična pisarna, ki bo morda še določila kakšno hišo, ki jo bo treba nadomestiti, je povedal Šefic. Zadovoljen pa je tudi s tem, da so danes krajanom lahko povedali odločitev.

Kako bodo potekale nadomestitvene gradnje?

Po trenutnem besedilu predloga zakona bo treba pred pričetkom izvedbe nadomestitvenih gradenj pripraviti strokovno mnenje, ki ga bo pripravila državna tehnična pisarna. Če bo to potrebno, bodo v ta postopek vključeni tudi strokovnjaki drugih strok. To mnenje bo natančno opredelilo objekte, ki jim zaradi navedenih razlogov grozi porušitev ali znatno poškodovanje.

Po prejemu mnenja državne tehnične pisarne in ocenitvi strokovnjakov različnih strok bo vladna služba za obnovo po poplavah in plazovih pripravila osnutek predloga sklepa, ki bo nato javno objavljen in bo dostopen za podajanje pripomb. V tem času bodo lastniki prizadetih objektov lahko podali morebitne pripombe, ki jih bo pregledala vladna služba. Končno odločitev o odstranitvi objektov bo sprejela vlada, pri čemer bo predhodno sklep potrdil svet za obnovo, ki je posvetovalni organ vlade, so zapisali v uradu vlade za komuniciranje.

Prebivalci se bodo morali izseliti v roku treh mesecev po odločitvi, pa je povedal Šefic. Če se bodo prebivalci odločili za nadomestitveno gradnjo, jim bo država krila stroške namestitve. Pričakujejo, da bodo prebivalci do novih hiš prišli v roku dveh let, je dodal.

Pred izdanimi sklepi bodo potekali individualni pogovori s prebivalci, je povedal Šefic. “Postopek bo potekal nekaj časa. Gre za odločitev na podlagi strokovnih ugotovitev, ne gre za odločitev politike,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje