Šefic apelira na prebivalce Struge, naj se zaradi grozečega plazu preselijo

Slovenija 20. Okt 202315:45 > 16:51 0 komentarjev
Čiščenje naplavin iz Meže po poplavah
Čiščenje naplavin iz Meže (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vodja službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je obiskal naselje Struge v občini Luče, ki ga je razdejala avgustovska ujma, še zdaj pa ga ogroža plaz. V izjavi je pojasnil, kakšne rešitve vidijo za ogroženo naselje.

Avgustovska ujma je razdejala naselje Struge v občini Luče. Naselje je sicer mogoče zavarovati s protipoplavnimi ukrepi, vendar pa je problematičen plaz, ki ogroža prebivalce. V preteklih tednih so strokovnjaki na terenu izvedli več ogledov, območje pa je danes obiskal vodja službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic.

Šefic je prebivalce zaselka Struge pozval, naj se zaradi grozečega plazu preselijo na začasne lokacije. Plaz je zelo nevaren, strokovnjaki ne izključujejo možnosti, da se sproži. Ni pa to trajna rešitev, je dodal. Prebivalcem je ob obisku povedal, da si prizadevajo najprej poskrbeti za njihovo varnost. “Vse ostalo je lažje reševati kot človeška življenja, zato je bil moj poziv, naj premislijo o tem, da se v najkrajšem času preselijo na začasne lokacije,” je dejal. V tem času bi lahko opravili dodatne raziskave in predlagali morebitne ukrepe.

Poudaril je, da gre za začasno in ne trajno rešitev. Šefic je krajanom predlagal, naj premislijo tudi o tem, da bi se za stalno preselili z območja, ki predstavlja določeno stopnjo nevarnosti. Gre za približno deset stanovanjskih objektov. V tem smislu so krajanom predstavili rešitev, ki se pripravlja v okviru zakona o obnovi in razvoju. Postopek še ni dorečen, šel pa bi v smeri, da se izvede cenitve poškodovanih objektov, potem pa bi ljudje sami izbrali, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oz. se odločili kako drugače, je še povedal Šefic.

V vsakem primeru je treba objekte zaščititi tam, kjer bi se lahko dodatno poškodovali, je poudaril Šefic in dodal, da je to odgovorna odločitev. Če bi prišlo do tega, da se da sanirati, bi bila škoda, če ne bi naredili minimalnih vložkov. Pri tem ne gre za sanacijo objektov, ampak za minimalne vložke. Iluzorno je pričakovati, da bo nekdo rekel, da se morajo jutri preseliti, je rekel.

Večina krajanov je že sedaj začasno nameščena v turističnih kapacitetah, je rekel Šefic. Na sestanku so krajani opozorili na plačilo, menijo namreč, da so subvencije prenizke in od države pričakujejo 100 odstotno plačilo namestitve. Šefic je krajanom odgovoril, da bo vladna služba njihovo prošnjo pregledala.

S krajani so se dogovorili za redne sestanke, krajani pa bodo oblikovali manjši tim, s katerim bodo imeli operativno komunikacijo Krajani so imeli pripombe glede urejanja vodotokov. Glede tega bodo obvestili direkcijo za vode. Dogovorili so se tudi za organizacijo obiska geologov, ki bodo še bolj razložili problematiko plazu. Opozorili so še na vprašanje posameznih objektov, kako jih sanirati. Dogovorjeno je, da bo realizirano do konca tedna. Tudi glede vodovoda so se pogovarjali. Verjame, da jih bo pretok informacij pripeljal do rešitve, ki bo dobra za krajane in njihova varnost, je rekel Šefic.

Za oceno stroška sanacije plazu je še prezgodaj.

Župan občine Luče Klavdij Strmčnik je rekel, da je z izplenom današnjega sestanka zadovoljen. Veseli ga, da imajo ljudje možnost dostopa do tehnične pisarne. “Pred 14 dnevi nisem vedel, ali bomo lahko investirali v hiše, da se jih zaščiti pred nadaljnjimi poškodbami. Med tem smo dobili predplačilo teh sredstev za sanacijo. V tej pogodbi pa je definirano, da lahko ta denar porabimo tudi za te zadeve.”

Je ta vložek smiseln, če bi se na koncu sprejelo odločitev, da se morajo vsi prebivalci preseliti? “Če bi se sprejelo to odločitev, je ta vložek popolnoma nesmiseln,” je odgovoril župan. “Vendar tega trenutno ne vemo. Če pa te hiše pustimo, bo pa škoda, ki bo nastala, če jih ne saniramo, večja.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!