Sezona gripe je na vrhuncu: hudo bo še dva tedna

Slovenija 02. Feb 202419:14 1 komentar
zdravstvo, starejši
Foto: Profimedia

Sezona obolenj dihal, tudi gripe, je na vrhuncu. Za gripo so značilni mrazenje, izčrpanost, izrazite bolečine v mišicah in kosteh, bolečine v žrelu, glavobol in suh kašelj.

Sezona gripe je na vrhuncu, prav tako drugih akutnih okužb dihal, še posebej respiratornega sincicijskega virusa (RSV), manj kot v preteklih tednih pa je okužb s koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ),

Sezona gripe običajno doseže vrh konec januarja ali februarja in potem počasi izzveneva, ko se bližajo spomladanski meseci. V primerjavi z lanskim letom (modra krivulja) je letos potrjenih primerov v istem obdobju nekoliko več (oranžna krivulja). Podatki so za četrti teden tega leta (22. 1. do 26. 1. 2024).

GRIPA NIJZ
N1

Po navedbah NIJZ so v letošnji sezoni v mikrobioloških laboratorijih z metodo PCR potrdili 1.918 primerov okužb z virusi influence (1.905 primerov influence tipa A in 13 primerov influence tipa B). To pa še zdaleč niso vsi, ki so preboleli gripo, saj se večina obolelih ne testira, so opozorili.

NIJZ pričakuje, da bo takšna intenzivnost sezone, kot je trenutno, še približno dva tedna, nato pa bo postopoma upadla.

Po njihovih podatkih je bilo v letošnji sezoni proti gripi cepljenih 117.431 oseb. Kot so pojasnili, je glede na analize izoliranih virusov influence v sezoni 2023/2024 cepivo proti gripi učinkovito podobno kot v prejšnjih sezonah. “To pomeni, da predvsem ščiti pred težjim potekom in manj pred boleznijo. Prepreči torej hospitalizacijo zaradi gripe, ne pa gripe same, kar posebej velja za starejše in krhke posameznike,” so pojasnili na NIJZ.

NIJZ je pred kratkim objavil, kako vedeti, ali imate prehlad, gripo ali covid-19.

Polne ambulante

Da v vseh ambulantah zaznavajo povečano število bolnikov, predvsem zaradi respiratornih obolenj, so sporočili iz ljubljanskega zdravstvenega doma. “Oboleli ljudje imajo prehladne znake, glavobol in povišano telesno temperaturo, nekatere bolijo mišice in sklepi,” so opisali.

Kakšna je razlika med prehladom in gripo? “Prehlad se spontano pozdravi v 5–10 dneh. Možni zapleti so vnetje sinusov in ušes,” pravijo v ZD Ljubljana. Pri sezonski gripi pa gre v nasprotju s prehladom za težji potek okužbe dihal, za katerega zamašen nos ali obilen izcedek iz nosu nista običajna.

Značilni znaki gripe so nenadna povišana telesna temperatura (38,8–40 stopinj Celzija), mrazenje, izčrpanost, izrazite bolečine v mišicah in kosteh, bolečine v žrelu, izrazit glavobol in izrazit suh kašelj.

Večina okuženih ozdravi v tednu ali dveh. Okužba navadno poteka blago, možen je pa tudi težji potek bolezni s pljučnico, redkeje odpovedjo dihanja ali celo smrtnim izidom. Težji potek okužbe je pogostejši pri odraslih s kroničnimi srčnimi in dihalnimi boleznimi, pri nosečnicah in imunsko oslabljenih posameznikih. Težji potek okužbe z virusom gripe velikokrat zahteva zdravljenje v bolnišnici.

V primeru, da zbolimo, zdravniki priporočajo počitek, zadosten vnos tekočine, higieno kašlja (kašljamo v robec ali rokav), čim pogostejše umivanje ali razkuževanje rok, še zlasti pa po kašljanju ali kihanju. “Če je prisotna visoka telesna temperatura, jemljemo zdravila proti vročini,” še svetujejo.

Stanje se običajno začne izboljševati po nekaj dneh. Z zdravnikom pa se moramo posvetovati, če se kašelj okrepi, izloček postane gnojen in visoka temperatura vztraja več kot tri dni. “Najbolje najprej po telefonu,” pravijo v ljubljanskem zdravstvenem domu.

Vse več je tudi primerov oslovskega kašlja. NIJZ je v celotnem lanskem letu potrdil 120 primerov, letos pa samo doslej že 65. V UKC Ljubljana so morali enega otroka in dva dojenčka hospitalizirati. Več o tem preberite v tem članku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje