Si je premier Golob premislil? Vendarle obveljal predlog ministrice Katič

Slovenija 14. Mar 202413:50 > 15:07 2 komentarja
Andreja Katič, zaslišanje, DZ, pravosodna ministrica
Andreja Katič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Kljub prvotnemu nasprotovanju premierja Roberta Goloba je vlada za državno sekretarko na pravosodnem ministrstvu vendarle potrdila Andrejo Kokalj. Aktualno nadzornico svetnico v službi za nadzor na KPK je predlagala ministrica za pravosodje Andreja Katič.

Vlada je danes za državno sekretarko na ministrstvu za pravosodje vendarle potrdila Andrejo Kokalj, aktualno nadzornico svetnico v službi za nadzor na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), je po seji potrdila pravosodna ministrica Andreja Katič. Kokalj je bila sicer ena od dveh kandidatk, ki sta sprva dobili rdečo luč premierja Roberta Goloba. Ministrica Katič je namreč za državni sekretarki na pravosodnem ministrstvu predlagala dolgoletno uslužbenko v državni upravi Aleksandro Spasojević in Andrejo Kokalj, a se premier Golob z njunima predlogoma ni strinjal.

Ministrici je še v ponedeljek sporočil, da nobena od kandidatk ne uživa njegove podpore in da naj mu predlaga drugi imeni.

“Ime državne sekretarke ni bilo zavrnjeno, ime je bilo zadržano do pogovora s predsednikom vlade. Do tega pogovora je danes prišlo, zato je ena od dveh državnih sekretark danes tudi imenovana,” je o tem danes povedal novi podpredsednik vlade za področje komunikacije Matej Arčon. Kokalj bo funkcijo državne sekretarke zaradi službenih obveznosti nastopila 25. marca.

Na vprašanje, ali je tudi drugi predlog Katič zgolj zadržan, pa je dodal, da je to v domeni ministrice in predsednika vlade. “Pogovor bo tudi v kratkem opravljen in o tem bo vlada po vsej verjetnosti odločala prihodnji teden,” je navedel.

Katič in Golob sta se znova sestala po seji vlade. O pojasnilih premierja, ki je torej imenovanju ene od ponujenih kandidatk vendarle prižgal zeleno luč, drugi pa ne, je Katič po sestanku dejala: “Ljudje po določenem staležu ali starosti delajo takšna in drugačna dela, tako je zdaj brez zveze brskati po življenjepisu. Enostavno smo rekli, da so pomisleki in sem trenutno z eno državno sekretarko.”

Obenem je ministrica zatrdila, da pri izbiri državnih sekretarjev ni šlo za trenja med koalicijskima partnericama, Gibanjem Svobodo in SD. Po njenih besedah je premierjeva zavrnitev morda nekoliko nenavadna, a v luči vseh “izzivov na ministrstvu za pravosodje” to razume.

Zdaj jo čaka še iskanje druge državne sekretarke oziroma sekretarja. Iskanje bo v njeni domeni, bo pa pred samim postopkom odločanja o tem seznanila tudi premierja.

Arčon meni, da Golobovi zadržki niso povzročili strankarskih trenj

Arčon je danes ocenil tudi, da Golobovi zadržki pri imenovanju državnih sekretark niso povzročili trenj med SD, iz katere prihaja Katič, in največjo vladno stranko Gibanjem Svoboda. “Ministrica je zelo korektno nastopila, tudi v medijih, in tudi dobila ustrezne odgovore od predsednika vlade, zato je bila danes tudi imenovana ena od dveh državnih sekretark,” je dejal Arčon.

Po informacijah STA je bilo imenovanje Kokalj uvrščeno na dnevni red seje vlade naknadno, torej šele ob današnji razširitvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje