Golob novi ministrici prižgal rdečo luč: ne strinja se z njenima predlogoma

Slovenija 12. Mar 202419:52 5 komentarjev
Andreja Katič
Foto: Borut Živulović/BOBO

Premier Robert Golob ni podal soglasja za imenovanje državnih sekretark na pravosodnem ministrstvu po izbiri nove ministrice za pravosodje Andreje Katič, saj da nobena od kandidatk ne uživa njegove podpore in da naj mu predlaga drugi imeni. Katič tega ne vidi kot zaušnico, pač pa kot povsem legitimno odločitev predsednika vlade "glede na stanje na ministrstvu za pravosodje".

Nova ministrica za pravosodje Andreja Katič je od premierja Roberta Goloba dobila rdečo luč za imenovanje državnih sekretark na pravosodnem ministrstvu po njeni izbiri.

Katič si je po pisanju današnjega spletnega Večera za državni sekretarki izbrala dolgoletno uslužbenko v državni upravi Aleksandro Spasojević in nadzornico svetnico v službi za nadzor na protikorupcijski komisiji (KPK) Andrejo Kokalj. Tako Spasojević kot Kokalj veljata za nestrankarski kader, z izborom Katič pa so soglašali tudi v njeni matični stranki SD, navaja Večer.

A predsednik vlade je ministrici v ponedeljek sporočil, da nobena od kandidatk ne uživa njegove podpore in da naj mu predlaga drugi imeni. Odločitve ni pojasnil, so za STA potrdili na ministrstvu za pravosodje.

Naj bi se pa o tem s Katič pogovorila v živo, ministrica verjame, da že kmalu, “verjetno v četrtek po seji vlade”.

Kot je ministrica iz vrst SD dejala pred začetkom današnje seje predsedstva stranke, želi slišati Golobove razloge, njegovo ravnanje pa razume “kot posebno skrb, da imajo na ministrstvu najboljšo ekipo”.

“Seveda nekako skupaj izbiramo najožjo ekipo, tako kot ministra, tudi državne sekretarje in je popolnoma razumljivo, glede na stanje na ministrstvu za pravosodje, da ima posebno skrb za to,” je dejala. S kandidatkama, ki ju je predlagala, je že govorila o tem, obenem pa je opozorila, da veliko kandidatov oziroma kandidatk za to mesto žal ni.

V SD upajo, da ima Golob “tehtne razloge”

Predsednica SD in podpredsednica vlade Tanja Fajon je ob tem izrazila željo, da bo imela Katič “priložnost, da si zastavi ekipo, kot si želi, sploh glede na to, da v težkih okoliščinah vstopa v ministrstvo”. Če Katič in Golob prej tega ne bosta razčistila, pa bo “zagotovo kakšna beseda na to temo padla” na srečanju koalicije v četrtek, je napovedala.

Vodja poslancev SD Jani Prednik pa meni, da bo moral Golob ministrici Katič pojasniti razloge za svoje ravnanje. Upa in verjame, “da tudi ima tehtne razloge, zakaj je to storil,” je dodal. Tako tudi sam v Golobovi potezi ne vidi zaostrovanja odnosov med koalicijskima partnericama, a dodaja, da se v SD “kot stranka v resorje drugih strank na takšen način nikoli nismo vpletali”.

Andrejo Katič je na ministrsko funkcijo DZ potrdil pred tednom dni, do menjave pa je prišlo po odstopu Dominike Švarc Pipan zaradi očitkov o negospodarnem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Na dan njene potrditve so na ministrstvu in številnih drugih lokacijah potekale tudi hišne preiskave zaradi sumov zlorabe položaja, med osumljenimi pa je več uslužbencev ministrstva.

Ta ponedeljek so se kriminalisti znova mudili na ministrstvu in opravili še del aktivnosti, ki spadajo v obseg hišnih preiskav iz minulega tedna, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi. Na ministrstvu za pravosodje pa so potrdili, da so kriminalisti obiskali prostore generalnega sekretariata.

Zaradi odsotnosti enega od uslužbencev naj bi namreč minuli teden eno od pisarn le zapečatili in jo torej ta ponedeljek pregledali, je še izvedela STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje