Simič se umika s položaja: “Ponos je vreden več od odpravnine”

Slovenija 22. Maj 202209:34 > 09:40 11 komentarjev
Ivan Simič
Borut Živulović/BOBO

Generalni direktor finančne uprave Ivan Simič je na svojem blogu ponovno napovedal, da se "umika z odhajajočo vlado". Znano je, da je bil Simič na čelo Fursa imenovan v času vlade Janeza Janše. Zapisal je tudi, da ne bo čakal na razrešitev, kar bi mu sicer prineslo odpravnino.

Simič je na svojem blogu zapisal, da bo ob imenovanju nove vlade v začetku junija odstopil. “To pomeni, da se umikam z odhajajočo vlado, novemu finančnemu ministru pa omogočam, da si izbere novega direktorja, ki bo ustrezal njegovim kriterijem. Zame je to popolnoma normalna poteza ob zamenjavi vlade,” je zapisal. Ob tem je dodal, da se mu zdi “popolnoma normalno, da si nova vlada izbere svoje kadre”.

Kljub temu pa ga je zbodla izjava bodočega predsednika vlade Roberta Goloba, ki je dejal, da si bo prizadeval v šestih mesecih po volitvah razčistiti z dediščino aktualne vlade, kar je po njegovi oceni prvi pogoj za grajenje boljše družbe. Po mnenju Goloba so dediščina te vlade “nekompetentni ljudje na vodstvenih položajih, ne samo v državni upravi, tudi v javnih zavodih, agencijah, podjetjih v državni lasti”.

Simič je poudaril, da je že tretjič na visokem uradniškem položaju v državni upravi in da ve, “da je na vodilnih položajih veliko sposobnih, zagnanih in pridnih uradnikov, ki tej državi želijo le najbolje”. “Zaradi tega ne razumem in se ne strinjam z drugim delom izjave prihodnjega predsednika vlade, da so dediščina odhajajoče vlade nekompetentni ljudje na vodstvenih položajih. Žal ta njegova trditev ne drži in menim, da bo sam imel kar nekaj težav, da bo našel kompetentne,” je še zapisal.

Simič ocenjuje, da je bila ta izjava namenjena tudi njemu. “Dejstvo je, da ne moreš biti uspešen direktor davčne oziroma finančne uprave, če nimaš popolnega zaupanja finančnega ministra in predsednika vlade. Gre za preresno funkcijo, pri kateri bi si lahko dovolil, da nadrejeni dvomijo o tvojem delu.”

“Nekateri mi pravijo, naj ne odstopim in počakam, da me razrešijo, saj naj bi mi na ta način pripadla odpravnina v višini štirih mesečnih plač, kar predstavlja okoli 12.000 evrov. Moj odgovor je, da je ponos več vreden kot teh 12.000,00 evrov in zaradi tega bom odstopil,” je še zapisal.

Simič je ob tem izrazil prepričanje, da bodo njegovi sodelavci vse projekte uspešno pripeljali do konca, četudi njega ne bo več na čelu Fursa. Kot je zapisal, se bo po odstopu s funkcije vrnil v svoje podjetje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje