Simona Kustec: Napadajo me, ker sem ženska. Nika Kovač: Kako si drznete?

Slovenija 20. Nov 202112:02 > 12:24
Simona Kustec
Žiga Živulovič jr./Bobo

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je včeraj na interpelacijskem zagovoru med drugim dejala, da očitke opozicije zavrača, saj da temeljijo na mehanizmih za utišanje žensk. Njena izjava je dvignila veliko prahu, na družbenih omrežjih so se hitro odzvali tudi v Inštitutu 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač. Nevladniki so bili do ministrice kritični, menili so, da je njeno stališče neutemeljeno, saj da ima ministrica, ki sedi v vladi, moč, in ni žrtev patriarhalne družbe.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je po dolgi razpravi pričakovano prestala tudi drugo interpelacijo. Do Kustec pa včeraj niso bili kritični le opozicijski poslanci, ki so predlagali interpelacijo, temveč tudi nevladniki iz Inštituta 8. marec. Ti so se ostro obsodili besede ministrice, ki je menila, da je kritika njenega dela sloni na dejstvu, da je ženska.

“Zavračam vse očitke interpelacije, tudi na podlagi dejstva, da kritike mojega dela s strani leve opozicije slonijo na mehanizmih, kako utišati žensko, je ne jemati resno, jo poniževati z žaljivkami, ko oziroma če ni na njihovi strani, še posebej, ko gre za žensko v politiki,” je v včerajšnjem zagovoru pred poslanci v DZ povedala Kustec. In dodala: “Do tovrstnega poniževalnega, na manipulacijah in lažeh sprevrženega odnosa in diskurza imam in bom imela ničelno stopnjo tolerance. Spoštovane gospe, ko ne boste na pravi strani, boste tudi ve stale na tak način omadeževane tukaj.”

Inštitut 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač, pa se z ministrico ne strinja in ji odgovarja: “Gospa Simona Kustec, kritike vašega dela ne slonijo na dejstvu, da ste ženska. Kritike vašega dela slonijo na dejstvu, da ste izjemno slaba ministrica.” Kot so sporočili z Inštituta 8. marec, niso vse ženske v enakem položaju. Spomnili so, da ima ministrica “moč in oblast, s katero pride tudi odgovornost.” Presojajo jo po njenem delu in tega, tako Inštitut 8. marec, opravlja slabo. Spol po njihovem ne vpliva na očitke.

Seznam očitkov ministrici, ki ga je pripravil Inštitut 8. marec, je dolg, na njem pa so koruptivno ravnanje, odgovornost za porast duševnih stisk med mladimi in, med drugim, odgovornost za poglabljanje razlik med spoli. Sodeč po raziskavi, ki so jo opravili, so “ženske med epidemijo večino šolskega dela vzele nase”, zmanjšal se je njihov prihodek, poslabšalo pa se je tudi psihično stanje v gospodinjstvih.

Nika Kovač
Žiga Živulović jr./BOBO

Inštitut 8. marec: Ministrica ni žrtev patriarhalne družbe

“Kako si drznete govoriti o tem, da kritike vašega dela slonijo na mehanizmih utišanja žensk?” ministrico zato sprašujejo v Inštitutu 8. marec in dodajajo: “Tiho ste bili, ko je vaš predsednik vlade Teo Jarc pošiljal v psihiatrično bolnišnico. Tiho ste bili, ko je vaš predsednik vlade novinarkam govoril prostitutke. Tiho ste bili, ko so se poslanci vaše vlade odpravljali na shode proti splavu. Tiho ste bili, ko se ljudje na pozicijah moči žalili nevladne organizacije. Ker vam je v resnici vseeno za pravice žensk. Ker se vam v resnici gre samo za vas in za vašo moč. Simona Kustec, niste žrtev patriarhalne družbe. Ste stroj, ki jo pogajanja.”

Ministrica Kustec pa je vztrajala pri svojem. Da so vsebina interpelacije in očitki v razpravi posledica dejstva, da je ženska, je poudarila tudi v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija. “Uporabljajo se za žensko zelo ponižujoče besede, od nesposobnosti, nezmožnosti, šibkosti itd.,” je dejala Kustec in komentirala, da opozicija moškim teh lastnosti ne očita.

“To je verjetno psihološki način, kako bi se poskušalo žensko streti, jo pokazati kot majhno, nezmožno. Mislim, da je čas, da v zdravi kulturi zelo odkrito in brez rokavic spregovorimo o tem, da takšen odnos do enega dela populacije ni pravi,” je v oddaji še povedala Kustec, ki je bila do očitkov zoper sebe kritična tudi na Twitterju.

Simona Kustec
BOBO

Ministrica se je na Twitterju odzvala na zapis filozofa Borisa Vezjaka, ki podobno kot nevladniki v zapisu na svoji strani In media kritiziral stališča ministrice glede tega, da so kritike zoper njo utemeljene na dejstvu, da je ženska. Kustec je tako kritike na svoj račun označila za “levičarsko dvoličnost”.

Ministrico je pri tem podprla strankarska kolegica, poslanka SMC Monika Gregorčič, ki je čivknila, da Inštitut 8. marec “sicer poudarja boj za enakopravnost in enakost, a z levim ideološkim predznakom.” Prav tako je menila, da je način, kako so odrekli podporo ministrici, “dokaz njihove dvoličnosti.” S tem, da so kritike ministrice dvolične, pa se nato ni strinjal poslanec Jani Möderndorfer (LMŠ).

Že včeraj pa se je na obrambo ministrice odzval vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Očitke ministrice je v oddaji Odmevi zavrnil rekoč: “Obramba, ki temelji na tem, da je ministrica ženskega spola, je šibka.”