Simoniti v Bruslju v okviru predsedovanja Svetu EU odprl razstavo

Kultura 12. Jul 202108:07 > 27. Sep 2021 12:44 0 komentarjev
razstava, vasko simoniti
Srdjan Živulovič/BOBO

Minister za kulturo Vasko Simoniti je v Evropskem parlamentu v Bruslju v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU odprl razstavo sodobne slovenske likovne umetnosti z naslovom Živimo v vznemirljivih časih, ki predstavlja dela trinajstih slikarjev, kiparjev in fotografov.

Vasko Simoniti, minister za kulturo, je v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU odprl razstavo sodobne slovenske likovne umetnosti, pripravo katere so zaznamovali zapleti.

Razstavo sta odprla minister Simoniti in evropski poslanec iz Poljske Karol Karski iz vrst evroskeptične politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), sicer kvestor in predsednik umetniškega odbora parlamenta. Razstava je po ministrovih besedah pomembna, ker je v Evropskem parlamentu, kar je prestižna stvar, vsaj za obiskovalce, ki imajo dostop do tega mesta, torej uradnike in politike. “Postavljena je lepo in pregledno, slike so atraktivne in nagovarjajo mimoidoče, naj se ustavijo,” je poudaril.

Pripravo razstave, ki jo od leta 2011 države tradicionalno postavijo med predsedovanjem Svetu EU v sodelovanju z Evropskim parlamentom, so v slovenskem primeru zaznamovali zapleti.

Minister Simoniti jo je maja odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji. Zmotilo ga je, da ima Evropski parlament svojo zbirko slik, ki jih želi ob tem tudi predstaviti, saj je Slovenija samostojna in suverena država, ki bo sama odločala o tem, kaj bo razstavljala.

Nekaj dni pozneje so na ministrstvu za kulturo razstavo potrdili. Ob tem so sporočili, da bo postavljena pod pogoji, kot jih je zahteval minister, ter da bodo v Sloveniji izbrana dela in dela iz stalne zbirke Evropskega parlamenta razstavljena v dveh sklopih.

Sodelujoči slovenski ustvarjalci po izboru kustosa Marka Košana iz Koroške galerije likovnih umetnosti so Uroš Abram, Suzana Brborović, Nina Čelhar, Tina Dobrajc, Mito Gegič, Aleksij Kobal, Herman Pivk, Ana Sluga, Miha Štrukelj, Lujo Vodopivec, Sašo Vrabič, Uroš Weinberger in Joni Zakonjšek.

Iz Koroške galerije likovnih umetnosti pa so tedaj sporočili, da bo razstava izpeljana pod pogoji, ki so bili potrjeni na začetku priprav, in to skupaj z deli avtorjev iz zbirke Evropskega parlamenta. Ta ima v zbirki dela Draga Tršarja, Jasmine Cibic, Arjana Pregla, Andreja Jemca, Lojzeta Logarja in Gašperja Jemca.

Zapleti kot posledica nesporazumov

Minister Simoniti je zaplete danes komentiral z besedami, da je želel, da je razstava postavljena tako, kot je danes – najprej avtorji po izboru iz Slovenije, na koncu avtorji iz zbirke Evropskega parlamenta, prej pa da je bil koncept obrnjen naokoli. “Razstava je postavljena tako, kot sem želel, in mislim, da je dobro postavljena,” je poudaril.

Tudi v parlamentu sicer pravijo, da je koncept enak, kot je bil predviden na začetku. Pojasnjujejo, da je razstava ena, a postavljena v dveh delih, torej dela avtorjev po izboru iz Slovenije in avtorjev iz njihove zbirke. Zaplete razumejo kot posledico nesporazumov, ki da jih nikoli niso prav dobro razumeli.

Minister pa je danes na vprašanje, ali ni koncept enak, kot je bil že sprva predviden, odgovoril: “Ne, koncept ni enak. Tudi katalog ni enak, kot je bilo predvideno na začetku. Ravno v tem je bila poanta in v javnosti se rado razume narobe, tudi ker je oportuno, da se naredi iz nedogodka dogodek, je prišlo do tega neljubega dogodka.” Na vprašanje, kako komentira navedbe, da ga je zmotil eden od avtorjev, Pregl, pa je odgovoril, da so te navedbe oziroma podtikanja napačna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!