Simoniti v Bruslju tudi o svobodi medijev

Kultura 13. Jul 202115:40 > 27. Sep 2021 12:51 0 komentarjev
simoniti, predsedovanje svetu eu
Žiga Živulović jr /BOBO

Minister za kulturo Vasko Simoniti je na odboru Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije s področja kulture in avdiovizualnega sektorja.

V prihodnjih šestih mesecih, v katerih Slovenija predseduje Svetu EU, bodo na področju kulture in avdiovizualnega sektorja v ospredju predvsem razprave o inovativnem potencialu kulture, s poudarkom na kakovostni gradnji in arhitekturi. Pa tudi o konkurenčnosti evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebin ter o blaženju posledic, ki jih je kulturnim in kreativnim sektorjem zadala pandemija koronavirusne bolezni.

Simoniti je uvodoma v predstavitvi v EP izpostavil velike izgube v avdiovizualnem sektorju in upad financiranja izvirne evropske produkcije. Kot je poudaril, je sektor avdiovizualne produkcije lani izgubil več kot 10 odstotkov prihodkov v primerjavi s predhodnim letom. Opozoril je tudi na veliko nesorazmerje med prevladujočimi ameriškimi platformami s storitvami na zahtevo in majhnim evropskim deležem ter izpostavil vprašanje, kako na globalnem digitalnem trgu čim bolje izkoristiti evropske prednosti, kot so izvirnost, raznolikost in svoboda izražanja.

Veliko vprašanj se je nanašalo na koncept novega evropskega Bauhausa, ki naj bi bil estetika evropskega zelenega dogovora ter most med svetom znanosti in tehnologije ter svetom umetnosti in kulture. Pobuda se, kot je pojasnil minister za kulturo, “pragmatično usmerja v izboljšave bivalnega okolja v mestu in na podeželju, pri čemer arhitekturni premisleki ob razumevanju vseh izzivov sodobnega sveta, ki narekujejo uveljavitev nove tehnologije, ne bodo zaobšli tistih temeljev, ki jih nosi in predstavlja kulturno izročilo – tradicija in kulturna dediščina”.

Tudi o svobodi medijev in varnosti novinarjev

Evropski poslanec iz vrst socialdemokratske S&D Massimiliano Smeriglio pa je ministra vprašal, kako bo slovensko predsedstvo prispevalo k zagotavljanju spoštovanja svobode medijev in varnosti novinarjev, zlasti v kontekstu preprečevanja zlonamerne uporabe strateških tožb za onemogočanje udeležbe javnosti, poznanih po okrajšavi Slapp.

Simoniti je odgovoril, da so med koronsko krizo vse države morale sprejemati ukrepe, ki posegajo v človekove pravice, a da se je povsod pazilo na ohranitev svobode izražanja in svobode medijev. Poudaril je, da je treba vztrajati pri medijskem pluralizmu in tehnološkem prilagajanju.

Poslanec je vprašanje ponovil, saj minister ni odgovoril na vprašanje, kako zaščititi neodvisne medije. Simoniti je v ne preveč konkretnem odgovoru izpostavil razlike med malimi in velikimi državami, pomen medijskega pluralizma in konkurenčnosti ter menil, da mora država poskrbeti, da se neposredno ne vmešava v medijsko krajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!