DNS: dodatno pogojevanje plačila službe STA razumemo kot izsiljevanje

Slovenija 28. Jun 202113:08 > 17:49 1 komentar
Slovenska tiskovna agencija
BOBO

Z Ukoma so sporočili, da bo direktor Ukoma Uroš Urbanija STA nakazal 845.000 evrov predujma takoj, ko se bo seznanil s celovitim finančnim poslovanjem STA.

Z vladnega urada za komuniciranje Ukom so sporočili, da bodo STA nakazali 845.000 evrov predujma za opravljanje javne službe v letu 2021 takoj, ko se bo direktor Ukoma Uroš Urbanija seznanil s celovitim finančnim poslovanjem STA.

“Skrbi nas ravnanje vodstva STA, ki tudi za ceno likvidnostnih težav, v katerih se je zaradi tega znašla agencija, še naprej problematizira izpolnjevanje določil Pogodbe o opravljanju javne službe. Ker je vlada kot ustanoviteljica tudi v takšnih razmerah dolžna zagotavljati nemoteno izvajanje javne službe, je direktorju Ukoma naložila, da STA takoj, ko se bo seznanil z njenim celovitim finančnim poslovanjem, nakaže 845.000 evrov predujma za pričakovane izdatke pri opravljanju javne službe v letu 2021,” so zapisali v Ukomu.

Dodali so, da je vlada podrobnosti financiranja, ki ga je zaradi odločitve Evropske komisije morala uskladiti tudi z zahtevami evropske zakonodaje, uredila v uredbi o opravljanju javne službe STA.

Slovenska tiskovna agencija
BOBO

Obsodili “zavajajoč” odziv STA

“Odziv vodstva agencije, ki je vladno zahtevo po poročilu o porabi davkoplačevalskega denarja interpretiralo kot poseg vlade v uredniško politiko in/ali kot poskus podrejanja agencije določeni politiki, je bil neprofesionalen in neodgovoren do zaposlenih na STA. Bil pa je tudi zavajajoč, kar najostreje obsojamo,” so dodali v Ukomu.

“Verodostojnost informacij in dostopnost do informacij sta ključna elementa za zagotavljanje pravice javnosti do obveščenosti. Za verodostojnost informacij, ki jih slovenski javnosti posreduje STA, je izključno odgovorno uredništvo agencije, saj se ne poslovodni oziroma nadzorni organi STA ne vlada ne smejo vpletati v uredniško politiko in vsebinsko zasnovo STA,” so še zapisali v Ukomu.

Veselinovič pozdravlja napoved vlade

Direktor STA Bojan Veselinovič pozdravlja “napoved vlade, da naj bi končala ustavitev financiranja STA, ki ji ga sicer nalaga veljavna zakonodaja”. Dodal je, da bi STA vse poslovne podatke in listine posredovala Ukomu že zdavnaj, če bi jih ta zahteval po zakoniti poti. Spomnil je, da je obstoj STA brez državnega financiranja javne službe ogrožen.

Kot je navedel, je šele z na današnji skupščini sprejetim sklepom vlada pravno pooblastila Urad vlade za komuniciranje (Ukom) za vpogled v dokumentacijo STA, čeprav je ta že od aprila v vladnem poslopju. Prav zaradi dejstva, da je vladna stran trdila, da ne ve, kje je dokumentacija, je tudi sklical skupščino družbe, je spomnil. Ob tem je dodal, “da bo STA še naprej aktivna pri usklajevanju in dogovarjanju rešitev, ki bodo usklajene z željami predstavnika Republike Slovenije kot edinega družbenika in hkrati skladne z veljavnimi normativnimi akti”.

Potem ko nam bo Ukom sporočil, katere informacije o poslovanju STA v minulem desetletju želi in na kakšen način, jih bo STA posredovala. S tem nimamo nikakršnih težav, saj je poslovanje STA transparentno in sproti pregledovano s strani pooblaščenih revizorjev in notranjih revizij, vsako leto pa se z njim seznanita tudi pristojni telesi DZ in DS,” je zapisal. V skladu z današnjim sklepom skupščine na agenciji pričakujejo tudi pogodbo o opravljanju javne službe, “pri čemer poudarjamo, da sedmi protikoronski zakon nalaga financiranje STA v skladu s sprejetim poslovnim načrtom za letos ne glede na to, ali je pogodba sklenjena ali ne,” je navedel. STA bo javno službo po njegovih besedah tako kot doslej izvajala v skladu z zakonom in na še preglednejši način.

STA
Tamino Petelinšek/STA

DNS: Pogojevanje kot izsiljevanje

Iz Društva novinarjev Slovenije so sporočili, da so kljub današnji napovedi, da naj bi vlada vzpostavila financiranje STA, še vedno zaskrbljeni. “Kljub uspešni donatorski kampanji, v kateri smo za STA do danes skupaj zbrali 273.829 evrov, je jasno, da brez plačila javne službe STA ne bo preživela,” so zapisali in dodali, da je država dolžna poravnati obveznosti na podlagi zakona o STA in določbe v sedmem protikoronskem zakonu.

“Ponovno opozarjamo, da so zahteve, ki izhajajo iz vladne uredbe o opravljanju javne službe STA, zakonsko sporne, pravniki pa so opozorili tudi na potencialno neustavnost sprejetega predpisa. Dodatno pogojevanje plačila javne službe STA s povečevanjem nadzora direktorja Ukoma nad poslovanjem STA razumemo kot izsiljevanje,” so še zapisali pri DNS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje