Danes stavka, kaj sledi potem?

Slovenija 16. Feb 202210:09 > 16:41 1 komentar
Stavka
N1

V sindikatu zdravstva in socialnega varstva si bodo po današnji stavki še naprej prizadevali za uresničitev stavkovnih zahtev. Pri tem ne izključujejo nadaljnjih stavk.

Ker vlada ni privolila v zahteve sindikatov, več deset tisoč zaposlenih v zdravstvu, socialnem varstvu in farmaciji danes stavka.  Jutri se bo koordinacija stavkovnih odborov sindikatov v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva na sestanku ogovorila o nadaljnjih aktivnostih. “Vsekakor bomo stavkovne aktivnosti stopnjevali, če vlada ne bo konstruktivno pristopila k pogajanjem,” so sporočili.

“Večni optimisti”

Na sindikalni strani napovedujejo, da si bodo še naprej prizadevali za izboljšanje položaja zaposlenih. “Smo večni optimisti,” pravi predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič.

Sindikati zahtevajo rešitev plačnih zahtev za tiste delavce v zdravstvu in socialnem varstvu, ki niso bili vključeni v dogovor, ki so ga z vlado sklenili novembra lani. Včeraj so želeli vlado prepričati, naj se zaveže, da bo rešitev sprejeta do 4. marca. Vlada pa naj bi vztrajala, da je rok lahko 24. april.

Poleg tega sindikati zahtevajo sprejetje standardov in normativov za več poklicnih skupin. Za to rešitev so želeli kot rok določiti 24. april. Vlada pa naj bi hotela, da časovno omejitev postavijo na konec septembra.

Je bolj smiselno čakati na naslednjo vlado?

Roki so za sindikate pomembni, ker so 24. aprila volitve. Pogajanja želijo pospešiti, da bi se izognili dvomom o tem, ali imajo vladajoči pristojnosti za sklepanje dogovorov.

Ker vlada sindikalnih rokov ni želela sprejeti, je vprašanje, ali so pogajanja zdaj smiselna ali pa bodo morali sindikati počakati na drugo vlado.

Irena Ilešič Čujovič
Aljaž Uršej/N1

“Čeprav vlada na roke formalno ni pristala, ocenjujemo, da je ob iskrenem trudu vseeno mogoče zadeve ureditvi v tem času,” pravi Irena Ilešič Čujovič. Za to bi si lahko še naprej prizadevali tudi s stavkami. “O morebitnih nadaljnjih stavkovnih aktivnostih bomo obveščali,” pove.

Standardi in normativi bi morali biti sprejeti leta 2019

Pristojna ministra za zdravje in delo Janez Poklukar in Janez Cigler Kralj sta včeraj poudarila, da je današnja stavka nepotrebna oziroma neupravičena. Vlada se je pripravljena pogajati in vabi sindikate za pogajalsko mizo, sta pojasnila.

Na sindikalni strani poudarjajo, da so njihove zahteve znane že nekaj časa in da se je oblast tako ali drugače zavezala, da bo našla rešitve.

Ob novembrskem dogovoru o plačah so se dogovorili, da bodo pogajanja o preostalih zaposlenih nadaljevali 15. januarja. Vlada pa je pripravljenost za pogajanja pokazala šele, ko so sindikati 28. januarja sporočili, da za današnji dan napovedujejo stavko.

Sprejetje standardov in normativov se pričakuje še dlje. Zakon o zdravstveni dejavnosti določa, da bi morali biti standardi in normativi v zdravstveni negi na primer sprejeti do septembra 2019.

Več sindikatov podpira stavko

Več sindikatov je danes izrazilo podporo stavki v zdravstvu in socialnem varstvu. Medtem pa so v zdravniškem sindikatu Fides poudarili, da zdravniki danes ne stavkajo. Tega tudi ne nameravajo, čeprav so nezadovoljni, ker njihove zahteve niso upravičene.

Po oceni Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije gre odgovornost za stavko v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva v celoti pripisati vladi, “ki je ponovno pokazala mačehovski odnos do zaposlenih v obeh dejavnostih”, saj da na torkovih pogajanjih ni niti minimalno prisluhniti sindikalnemu predlogu. Od vlade pričakujejo resna pogajanja, uresničitev podpisanih in veljavnih dogovorov ter izpolnitev stavkovnih zahtev.

Polno podporo in solidarnost zaposlenim in stavki v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva je v sporočilu za javnost izrazila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kot so opomnili, že dlje časa opozarjajo na neenako obravnavo in neprimerno zapostavljanje določenih skupin zaposlenih. Današnja stavka je po njihovi oceni tako le še ena od posledic nepremišljenih potez vlade.

Prav tako Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) v celoti podpira stavkovne zahteve ter stavkajočim delavcem izreka popolno podporo in solidarnost v njihovem boju za boljše vrednotenje delovnih mest v zdravstvu in socialnem varstvu, za boljše pogoje dela ter za sprejem dolgo zahtevanih standardov in normativov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje