Kako bo potekala stavka? Naročanje ne bo možno, posebni režim dela lekarn

Slovenija 15. Feb 202216:15 > 21:23 4 komentarji
Medicinske sestre
Žiga Živulović jr./BOBO

V sredo bo izvedena enodnevna stavka zaposlenih zdravstvu in socialnemu varstvu. V zdravstvenih domovih in bolnišnicah ne bodo sprejemali nenaročenih nenujnih pacientov. Lekarne bodo normalno obratovale samo pred deseto uro dopoldan in po četrti uri popoldan.

V sredo bodo stavkali zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu. Stavka bo enodnevna, trajala bo od sedme ure zjutraj do desete ure zvečer.

Med stavko, do katere je prišlo zaradi propada pogajanj med vlado in sindikati, se bo morala zagotavljati nujna medicinska pomoč, nega in oskrba. Nujno je treba izvesti tiste zdravstvene storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt.

Veliko storitev ne smejo opustiti

V to je vključena tudi triaža oziroma prvi pregledi, na katerih se ugotavlja, ali oseba potrebuje nujno storitev, piše v navodilih za stavko, ki smo jih pridobili neuradno. V bolnišnicah bodo hospitaliziranim nudili tudi pomoč pri izpolnjevanju osnovnih potreb, torej prehranjevanju, pitju in osnovni negi.

V vsakem primeru morajo biti opravljene tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18 let ter za starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter izvedeni vsi ukrepi, ki zagotavljajo preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Za naročene in nujne paciente bodo poskrbeli

V navodilih piše tudi, da bodo obravnavani vsi pacienti, ki so že naročeni na specialistične in elektivne oziroma nenujne preglede.

Ne bodo pa se opravljali prvi pregledi za nenaročene paciente, ki imajo napotnico redno ali hitro. Pacienti z napotnico, na kateri piše zelo hitro ali nujno, bodo torej obravnavani, tudi če niso naročeni.

Med stavko naročanja pacientov na specialistične pregled in posege ne bo. “Pacienti se lahko naročijo preko elektronske pošte, pošljejo napotnico po pošti ali pridejo oziroma pokličejo naslednji dan,” piše v navodilih.

Službe za naročanje bodo v času stavke uredile avtomatski odzivnik. Ta vas bo, če boste poklicali, obvestil, da poteka stavka in da telefonsko naročanje ni možno.

Prehranska dopolnila
Tina Kosec/BOBO

Za eno uro se bodo zbrali po oddelkih

Tudi izvidi in odpustnice se bodo pisali samo za tiste, ki jih nujno potrebujejo. Ostali izvidi in napotnice se bodo poslali naslednji dan.

Zaradi epidemiološke situacije se stavkajoči ne bodo mogli zbrati v enem prostoru. Sindikati so se dogovorili, da se stavkajoči za eno uro zberejo po matičnih oddelkih. Kdaj točno se bodo zbrali, sindikati prepuščajo dogovoru med zaposlenimi.

Med 10. in 16. uro samo dežurne lekarne in še te po nedeljskem režimu

S sindikata farmacevtov so sporočili, da tudi lekarne v času stavke svojih vrat ne bodo popolnoma zaprle, saj bo zagotovljen minimum delovnega procesa.

Stavka v lekarnah bo potekala od 10. do 16. ure. Pred deseto uro dopoldan in po četrti uro popoldan bodo lekarne delale kot sicer.

Od 10. do 16. ure pa bodo odprte le dežurne enote lekarn, ki bodo delovale po nedeljskem režimu (izdaja zdravil bo potekala izključno na dežurnem okencu), v njih pa bodo farmacevti izdajali le:

– zdravila, predpisana na recept istega dne,

– zdravila, predpisana na recept z oznako “nujno”, in

– zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam (pri slednjih se bo izdala le ena škatlica posameznega zdravila).

Drugi izdelki oziroma pripravki ter potrdila o izpolnjevanju PCT pogojev se ne bodo izdajali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje