Sindikalni turizem: ostanek socializma ali moderen pristop k privabljanju kadra?

Slovenija 14. Maj 202218:02 3 komentarji
Cres
Primorje, d.d.

Nekdaj je bilo povsem običajno, da so imela podjetja in državne institucije turistične kapacitete za svoje zaposlene, v katerih so lahko preživljali dopust po ugodnih cenah. Kot kaže pa ne gre zgolj za ostalino starih časov. Nekatera podjetja svoje turistične kapacitete izpostavljajo kot konkurenčno prednost pri iskanju zaposlenih. Medtem ko so med številnimi dobrinami, ki so se v zadnjih mesecih podražile, tudi dopustovanja, pa se cene "sindikalnih" namestitev večinoma niso spremenile. Ponekod jih oddajajo tudi zunanjim gostom.

Trgovina je ena od panog, v kateri trenutno iščejo veliko delavcev. Krajši delovnik, stimulativno in redno plačilo, možnost osebnega in strokovnega razvoja – vse to so prednosti, ki jih večinoma izpostavljajo delodajalci v oglasih. V Mercatorju z okrog 9500 zaposlenimi, kar je največ v Sloveniji, pa se v svojih zaposlitvenih oglasih ponašajo tudi z možnostjo koriščenja njihovih počitniških kapacitet. Imajo 99 počitniških enot za zaposlene, na morju, v hribih in toplicah, med drugim v Kranjski Gori, Bohinju, Bovcu, Krvavcu, Čatežu in Olimjah ter na slovenski obali, na Hrvaškem pa v Istri ter na otokih Cres, Lošinj in Pag.

Namenjene so zgolj njihovim zaposlenim, pri čemer imajo prednost družine z mlajšimi otroki. Počitniške objekte za Mercatorjeve zaposlene koristi več kot 1000 zaposlenih, skupaj z družinskimi člani pa okrog 4500 ljudi. Letos je zanimanje nadpovprečno, pravijo v Mercatorju. Cene se v zadnjih letih niso spremenile in so “sindikalne”, torej zelo ugodne, zaposleni pa lahko tako dopustovanje plačajo v več obrokih pri plači.

Drugi trgovci, Spar, Hofer in Lidl, svojih namestitev nimajo, a se trudijo zaposlenim prikupiti drugače. V Lidlu otrokom zaposlenih nudijo brezplačno letovanje v Pacugu, najstnikom pa tujejezični tabor v Kranjski Gori. V Hoferju pa otrokom zaposlenih sofinancirajo del prijavnine za angleški tabor, letovanje v Zambratiji in počitnice v Bohinju ali ob Kolpi.

Slovenske železnice z bogato ponudbo

Z izjemno bogato turistično ponudbo za svojih več kot 6900 zaposlenih se lahko pohvalijo Slovenske železnice (SŽ), ki imajo 28 počitniških enot v Sloveniji in 167 na Hrvaškem. Kot so nam pojasnili, so med njimi garsonjere, stanovanja in samostojne počitniške hiše. Bohinj, Kranjska Gora, Lucija, Terme Čatež in Olimia so med najatraktivnejšimi lokacijami pri nas, cene pa so izjemno ugodne. V poletni sezoni (od 15. junija do 15. septembra) stane najem hiše z 8 ležišči v Bohinju 55 evrov na dan, podobna pa je tudi cena 6-posteljnega stanovanja v Kranjski Gori. Namestitev lahko zaposleni plačajo tudi s turističnimi boni.

Na Hrvaškem imajo železnice svoje objekte med drugim v Savudriji, Umagu in na Cresu, 14 enot na otoku Lošinju ter eno v Červarju pa so pred kratkim prodali. Triposteljna hiška v naselju Stara Gavza na Cresu stane na vrhuncu sezone 30 evrov na dan, štiriposteljna pa 50 evrov na dan. Spomnimo, gre za obmorsko naselje, kjer je imelo svoje hiške tudi propadlo Primorje, ki so jih kupci na dražbah razgrabili (na fotografiji zgoraj).

Med epidemijo je bila zasedenost železniških turističnih kapacitet nekoliko manjša, za letošnje poletje pa znova pričakujejo, da bodo polno zasedeni vsi njihovi objekti. Prvi jih lahko rezervirajo zaposleni, v primeru manjšega zanimanja pa jih oddajajo tudi drugim. V letu 2021 so 15 odstotkov prihodkov počitniških kapacitet zaslužili od upokojencev oziroma nekdanjih zaposlenih SŽ, slabo četrtino pa od zunanjih gostov.

Slovenske železnice (Savudrija)

Tudi Pošta Slovenije ima bogato ponudbo, ki so jo pred kratkim še razširili s kapacitetami Intereurope, ki jo je Pošta kupila leta 2020. Bled, Kranjska Gora, Portorož, Piran in toplice so med destinacijami, ki jih zaposleni lahko ugodno najamejo v Sloveniji. Apartma na Bledu, v katerem lahko biva do pet oseb, si lahko zaposleni julija privoščijo že za 22 evrov na noč. Oddajajo tudi apartmaja v hrvaškem Červarju in na Pagu. Najem slednjega s 5 ležišči stane julija ali avgusta 42 evrov na noč. Morebitne proste termine lahko rezervirajo tudi zunanji interesenti.

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) ima za zaposlene na voljo tri počitniške enote, od tega dve v Sloveniji in eno na otoku Vis na Hrvaškem. Tik ob morju v Fiesi ima RTVS v lasti počitniški dom s šestimi sobami (uporaba kopalnice in kuhinje je skupna), v kampu Term Čatež pa bivalno brunarico za do šest oseb. Na Visu v zalivu Milna RTVS ni lastnik objekta, ampak ima sklenjeno dolgoletno pogodbo za prednosti najem še iz časov nekdanje skupne države. Na vrhuncu sezone stane bivanje dveh oseb v dvoposteljni sobi v Fiesi 40 evrov, najem brunarice v Čatežu 80 evrov, na Visu pa 40 evrov na dan za odrasle za nočitev z zajtrkom in 45 evrov za polpenzion. “Zanimanje je izjemno, kljub temu da so objekti stari in dotrajani ter potrebni nujne prenove, še posebej dom v Fiesi,” pravijo v Svetu delavcev RTV, ki soodloča o počitniških zmogljivostih. “Žal je dom v Fiesi, ki je brez ogrevanja, odprt le od maja do oktobra.” V spomladanskih in jesenskih mesecih nudijo tudi možnost najema doma v Fiesi za izobraževanja, seminarje in team buildinge za zaposlene.

Lani in predlani so za bivanje sprejemali tudi turistične bone. Objekti so praktično ves čas polno zasedeni z zaposlenimi in nekdanjimi zaposlenimi. Če niso, pa jih po istem ceniku oddajajo tudi zunanjim gostom

Državna uprava z razpisi in točkovanji

Počitniške kapacitete za ožjo državno upravo oddaja ministrstvo za javno upravo. Na njihov razpis za dodelitev poletnih terminov se lahko prijavijo zaposleni na ministrstvih, v vladnih službah in na upravnih enotah ter upokojenci državne uprave, če niso zasedeni, pa jih oddajo tudi zunanjim gostom. Turistične namestitve imajo še notranje in obrambno ministrstvo ter uprava za izvrševanje kazenskih sankcij. Predvsem so namenjene policistom, vojakom in zaposlenim v zaporih. Če je za določen termin na lokaciji prijav več, imajo prednosti tisti, ki na razpisu zberejo več točk. Točkuje se število otrok, uporaba počitniških enot v preteklih sezonah ter delovna doba.

Kaj pa lokacije in cene? Po okrog 60 evrov na dan so stanovanja za 4-6 oseb v Kranjski Gori, Bovcu, Bohinju in Portorožu, podobno v hrvaških Umagu, Novigradu, Maredi in Pagu. Nekoliko dražje, po 80 evrov na dan, so v visoki sezoni hišice s po 4 ležišči v Nerezinah na otoku Lošinju.

Ministrstvo za javno upravo (Nerezine)

Prav Nerezine so (bile) znane kot slovensko naselje na tem hrvaškem otoku. Nekatera podjetja so hiške prodala zasebnikom, več pa jih je še vedno “sindikalnih”. Poleg ministrstev jih svojim zaposlenim oddajajo med drugim v Krki. V novomeškem farmacevtskem podjetju imajo poleg omenjenih še kar nekaj počitniških kapacitet: 50 apartmajev na Hrvaškem in devet v Bohinju. “Na leto v Krkinih zmogljivostih v povprečju letuje okoli 3.300 gostov, od tega je okoli 2.200 zaposlenih, ostalo so zunanji gostje in Krkini upokojenci. Ti naše zmogljivosti koristijo predvsem pred in po sezoni,” so nam sporočili iz podjetja. Kaj pa cene? Za zaposlene in njihove ožje družinske člane so oblikovali lestvico šestih kategorij glede na višino plače in število nepreskrbljenih članov.

V drugem velikem farmacevtskem podjetju, Leku oziroma Novartisu, so pred nekaj leti prodali vse počitniške enote v Sloveniji in na Hrvaškem, namenjene letovanju zaposlenih. “V prodajnem procesu smo takrat iskali strateškega kupca, ki bo prednostno omogočal Novartisovim zaposlenim v Sloveniji možnost koriščenja teh počitniških enot, nezasedene kapacitete pa prosto tržil skladno s povpraševanjem na trgu. Tako od leta 2018 naprej rezervacije opravljajo neposredno pri novem lastniku,” so zapisali pri Novartisu, ki dopustovanje v teh enotah poleg redno zaposlenim omogoča tudi upokojencem, zaposlenim prek agencij in študentom.

V Adrii Mobil, ki proizvaja avtodome, kapacitet za zaposlene sicer nimajo, jim pa občasno omogočijo “testiranje novih produktov, da pridobijo uporabniško izkušnjo”. Tudi javni zavodi še imajo precej tovrstnega premoženja. Ljubljanski klinični center ima za svoje zaposlene šest apartmajev na Hrvaškem. Nočitev v apartmaju za 4 do 6 oseb v Barbarigi, Maredi ali na Cresu stane 50 evrov.

Zanimanja med epidemijo manj, zdaj se povečuje

Je v času, ko podjetja tekmujejo za primerne kadre, tudi ugodno počitnikovanje lahko konkurenčna prednost? Medtem ko so nekatera podjetja, ki so nastala še v času prejšnje države, obdržala počitniške kapacitete za svoje zaposlene, so jih druga prodala. V Telekomu Slovenije zadnje desetletje “z namenom optimizacije in racionalizacije poslovanja nepremičnine, ki jih za svoje poslovanje ne potrebujemo, odprodajamo. Med tovrstne nepremičnine so sodile tudi počitniške enote,” so zapisali v državnem Telekomu. “Trenutno imamo v lasti še Hotel Tisa na Hočkem Pohorju, ki ga skozi vse leto tržimo, tako da lahko zaposleni dopustujejo tudi v njem.”

Precej kapacitet imajo tudi sindikati sami. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ima v lasti dve starejši leseni koči v Bohinju. Namenjeni sta letovanju zaposlenih na ZSSS in sindikatih dejavnosti ter bivšim zaposlenim. “Hiški sta večinoma polno zasedeni, ker sta odprti le med poletjem in jih ne ponujamo na trgu. Cena najema znaša 10 evrov na osebo na dan,” so zapisali. V zadnjih dveh letih so pri ZZZS opazili precejšen upad ponudbe sindikalnih počitniških kapacitet, razlogi za to so epidemija in omejitve. Pričakujejo sicer, da se bo ponudba letos obnovila. “Gre bodisi za kapacitete, ki jih ponujajo podjetja za zaposlene in jih včasih upravlja sindikat, bodisi ali za prikolice oziroma apartmaje, ki jih imajo sindikati  v posameznih podjetjih še iz preteklosti,” pojasnjujejo pri ZZZS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje