Sindikat kmetov ogorčen: vrnjene krave v slabšem stanju kot pred odvzemom

Slovenija 25. Jan 202419:18 2 komentarja
govedo
Foto: PROFIMEDIA

Po tem, ko so 24 glav živine znova vrnili na kmetijo v Leskovcu pri Krškem, je moral kmet eno izmed krav usmrtiti, saj je na kmetijo prišla v zelo slabem stanju. Bolne so tudi druge. Sindikat kmetov Slovenije se ob tem sprašuje, kako je mogoče, da so bile krave med odvzemom v slabšem stanju kot pred njim.

“Ogorčeni smo nad dogodki, ki so posledica odvzema govedi na kmetiji Možganovih. Eno izmed živali so morali usmrtiti, dve sta bolni z vročino,” so nekaj dni po vrnitvi 24 glav goveda na kmetijo sporočili iz Sindikata kmetov Slovenije.

Prepričani so, da so krave med dvomesečnim odvzemom živele v slabših razmerah kot pred njim, saj da se je prvih 13 glav goveda na kmetijo vrnilo prekrito z lastnimi fekalijami, kar se pred odvzemom pri Možganovih ni dogajalo. Krave so bile ob odvzemu blatne zaradi vremenskih razmer, so zapisali v izjavi za javnost.

V sindikatu se sprašujejo, kako je mogoče, da se je odvzetim kravam na domači kmetiji godilo boljše kot med odvzemom. “Kako se je lahko z govedom tako slabo ravnalo pri nekom, ki naj bi ponudil zatočišče in jih obvaroval pred slabim ravnanjem.” Od pristojnih pričakujejo pojasnilo, med drugim pa tudi odgovor na vprašanje, kakšna kazen čaka tistega, ki je skrbel za odvzete živali.

“Odvzeli so nam zdrave, vrnili pa bolne živali,” je v pogovoru za Svet na Kanalu A potrdil tudi lastnik kmetije Rudi Možgan. Sedem živali ima zdravstvene težave, poleg odrgnin ima po njegovih besedah ena krava hematom, ena pljučnico, telički pa so, ker so jih ločili od mam, zaostali v rasti.

Inšpekcija: Krave so bile pri preverjenih oskrbnikih

Že takoj ob vrnitvi krav so se v javnosti pojavile trditve, da so bil vrnjene živali med odvzemom slabo oskrbovane. Direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos je glede tega dejal, da to ne drži, saj so bile krave pred vsakim prevozom veterinarsko pregledane, namestili pa so jih h kmetom oskrbnikom, ki so bili v preteklosti preverjeni s strani uprave.

“Ena krava naj bi res imela bulo, hematom, a je po ocenah veterinarja težave imela še pred odvzemom z Možganove kmetije,” je tudi povedal na novinarski konferenci.

Kdaj natanko pa je nastala poškodba pri usmrčeni kravi, bo pokazala forenzična preiskava, je dejal novi veterinarski inšpektor Aljoša Beljan, ki je primer prevzel od veterinarke Danuše Štiglic

Na slabo stanje krav je ob vrnitvi opozoril tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič, ki je od samega začetka opozarjal na nepravilnosti pri odvzemu.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je 24 živali kmetiji iz Leskovca pri Krškem odvzela 14. novembra lani z ustno odločbo na zapisnik, potem ko je nekaj dni prej dobila prijavo. Primer je poskrbel za precejšnje razburjenje, tako upravni kot notranji nadzor pa sta odkrila kršitve postopka in zakonodaje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje