Odvzeto govedo vrnili na kmetijo: “Odvzem je bil aktivističen”

Slovenija 18. Jan 202411:18 > 15:24 11 komentarjev

Lastnik odvzetega goveda iz Krškega je v sredo dobil novo odločbo. Ker je odpravil nepravilnosti, so se krave že začele vračati domov. Na kmetijsko-gozdarski zbornici, kjer so bili od vsega začetka prepričani, da je šlo za pretiran ukrep, so vrnitve veseli, a ugotavljajo, da so krave na kmetijo prišle prav tako blatne, kot so z nje odšle.

Od lanskega decembra slovenska javnost spremlja zgodbo odvzetega goveda s kmetije v Leskovcu pri Krškem.

Včeraj je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin lastniku goveda, kmetu Rudiju Možganu, vročila novo odločbo. V njej je drugostopenjski organ ugodil njegovi pritožbi in mu naročil, naj odpravi nepravilnosti. Ker je to že storil, so se danes začele krave vračati domov, so potrdili na upravi.

Na kmetijsko-gozdarski zbornici, kjer so od začetka opozarjali na spornost odvzema goveda, so vrnitve živali veseli, je povedal predsednik Roman Žveglič. “Veseli nas, da je druga stopnja prepoznala, da je bil ukrep nesorazmeren. Kmetija je takoj po odvzemu pristopila k reševanju opisanih nepravilnosti,” je dejal.

roman žveglič
Foto: Jan Gregorc/N1

A s prejetih fotografij ugotavljajo, da so se krave po dveh mesecih v domače prostore vrnile prav tako blatne kot iz njih odšle. “Upam, da ne bo do jutri spet kakšne prijave, ker so krave zdaj imeli v oskrbi največji strokovnjaki. Če zadeva ne bi bila žalostna, bi bila smešna,” je nekoliko cinično pripomnil Žveglič.

Povedal je tudi, da so bile novembra ob prijavi razmere na kmetiji tako slabe tudi zaradi večdnevnega deževja in da suho ležišče na paši ni mogoče. Med pašo je nujno, da kmetje poskrbijo za zavetje pred vetrom, je dodal.

Ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić je povedala, da glede primera pozna vse informacije, a da so pristojnosti na direktorici uprave za varno hrano. “Oni bodo zvesto opravili svoje delo, s tem boste seznanili,” je dodala. Direktorica uprave ima njeno podporo, je zatrdila. Vse inšpekcijske službe so po njeni oceni opravile svoje delo in če bo treba, bo v prihodnjih dneh v zvezi z odvzemom govedi znanega še več.

Primer odvzema za Žvegliča aktivističen

Odvzem je Žveglič označil za aktivističnega. “Zakon ostaja, upam pa, da bo ustavno sodišče te člene prepoznalo in jih razveljavilo,” je dodal. Odločbe, ki je Možganu vrnila krave, Žveglič sicer ni videl, a jo bodo na zbornici preučili, je napovedal.

Dvomi, da bi podobne odločbe v času od sprejema novega zakona izdajali tudi drugi inšpektorji. Prejemniki odločb se lahko ob nejasnostih vselej obrnejo po pravno mnenje, izobraževanje o pravicah rejcev bodo organizirali tudi v na zbornici. “Dobrobit živali je širok pojem, nanj vsak gleda skozi svoje oči,” je tudi dodal.

“Škoda za slovenske kmete, kmetijstvo in inšpektorje”

Tudi opozicijski stranki NSi in SDS sta pozdravili informacijo o vrnitvi odvzetega goveda kmetu iz okolice Krškega. Obe menita, da je bil ukrep nesorazmeren. Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je poudarila, da je bila tako kmetu kot slovenskemu kmetijstvu narejena velika škoda, slabo luč pa se meče tudi na inšpektorje, ki delajo dobro in zakonito.

Kot je v današnji izjavi za medije ocenila Čadonič Špelič, se je izkazalo, da so imeli tisti, ki so ukrep odvzema živali označili za nesorazmeren, prav, pri popravljanju napake pa je bila uprava počasna. Začasni kmetijski minister Marjan Šarec “je obljubil, da bodo hitro ukrepali, pa so na upravi rabili kar deset dni, da so se odločili za notranji nadzor, ki je na koncu pokazal, da je inšpektorica naredila vse narobe, in da je bilo treba prvotno odločbo odpraviti”, je dejala Čadonič Špelič.

Celoten postopek je po njenih besedah naredil veliko škodo kmetu, ki si je zaslužil ureditveno odločbo, velika škoda pa je bila narejena tudi slovenskemu kmetijstvu in inšpektorjem, ki delajo dobro in zakonito. “Napaka v tem postopku je bila tako velika, da v NSi vodstvo uprave in novo kmetijsko ministrico pozivamo, da se dotični inšpektorici odvzame inšpekcijska pooblastila, da ne bo delala škode naprej, in se jo pošlje na dodatna izobraževanja,” je dejala Čadonič Špelič. Po njenem mnenju bi nastale stroške odvzema in vrnitve goveda morala kriti inšpektorica in ne proračun.

krave zanemarjene
Foto: Bralec

Vrnitev živali lastniku pa so pozdravili tudi v poslanski skupini SDS. “Veseli nas, da se bodo kmetu vrnile živali. Upamo, da se bodo vrnile vse. Pričakujemo, da se v nadaljevanju podobne zgodbe v sramoto slovenskemu kmetijstvu s strani določenih inšpektorjev ne bodo več dogajale,” je v izjavi za medije dejal poslanec SDS Tomaž Lisec.

Po njegovi oceni se stvari vračajo v normalno, dogajajo pa se zadeve, do katerih sploh ne bi smelo priti. Kot je dejal, so v SDS pri sprejemanju novele zakona o zaščiti živali opozarjali, da bo prišlo do vmešavanja nevladnikov. Po njegovem mnenju prav tako ni moč pričakovati, da bodo živali po večdnevnem slabem vremenu videti tako, “kot naj bi bile po nekih slikanicah za mestne prebivalce”.

“Kmetu mora biti povrnjena škoda”

Vrnitev goveda pa so pozdravili tudi v Sindikatu kmetov Slovenije. “Že ob odvzemu goveda smo opozorili na nezakonitost le-tega, čemur je kasneje pritrdilo tudi ministrstvo za kmetijstvo, sedaj pa smo končno dočakali epilog, da se je govedo pričelo vračati lastniku,” so zapisali v odzivu.

Ob tem so dodali, da pričakujejo, da bo kmetu povrnjena nepopravljiva škoda, ki mu je bila s tem ukrepom prizadejana, hkrati pa upajo, da si bo tudi govedo opomoglo od vsega stresa, ki mu je bilo povzročeno. “Odgovorne znova pozivamo k premisleku o uvedbi odgovornosti ob takih primerih. Da je bila inšpektorica zgolj izločena iz postopka in ji ne grozi nobena druga odgovornost za nezakonit odvzem, ki ga je izvedla je namreč absurd,” so zaključili in poudarili, da je potreben premislek o uvedbi dodatne odgovornosti, ki jo nosijo uradni organi, sicer da se bodo nezakoniti odvzemi vrstili še naprej.

Uprava je 10. novembra dobila prijavo v zvezi z zaščito živali na kmetiji v Leskovcu pri Krškem. Inšpekcijski nadzor je uvedla uradna veterinarka območnega urada Novo mesto. Ker je zaznala kršitve zakona o zaščiti živali, je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela 24 živali dosedanjemu oskrbniku, kar je močno odmevalo v javnosti.

Medtem ko je veterinarka med drugim navajala, da za živali ni bilo primerno poskrbljeno, so bili tako kot na kmetijsko-gospodarski z7bornici tudi v Sindikatu kmetov Slovenije prepričani, da je ukrep neprimeren in v celoti nezakonit. Odvzeto govedo je razdelilo tudi opozicijo in koalicijo. UVHVVR je po izredni preverbi postopka odvzema živali konec decembra uradno veterinarko izločila iz inšpekcijskega postopka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje