Sindikat policistov predlaga neodvisno preiskavo o ukrepanju na protestih

Slovenija 06. Okt 202121:36 > 22:03 0 komentarjev
Vodni top
Matej Pušnik/BOBO

Sindikat policistov Slovenije opozarja, da so se po posredovanju policije na včerajšnjih protestih med policisti in v javnosti pojavili dvomi, ali je vodstvo policije odrejalo "nepristranska, strokovno utemeljena in zakonita navodila in ukaze". Zato v sindikatu predlagajo, da odgovore na vse te dileme poda neodvisna preiskava varuha človekovih pravic.

V Sindikatu policistov Slovenije ugotavljajo, da so se v javnosti pojavili dvomi in vprašanja, ali je policijsko vodstvo pri varovanju včerajšnjega javnega shoda in vrha EU–Zahodni Balkan res sprejemalo ter policistom odrejalo “nepristranska, strokovno utemeljena in zakonita navodila in ukaze, tako glede uporabe pooblastil kot prisilnih sredstev”.

Kot so zapisali v sindikatu, je mogoče ugotoviti številna neskladja in interpretacije istega dogodka glede ukazov, ki jih je operativni štab policije odredil policistom, ki so v torek v Ljubljani opravljali delo. To je po njihovih besedah možno ugotoviti na podlagi:

  • “predhodnih političnih zahtev do vodstva policije glede ostrejšega ukrepanja na javnih zbiranjih,
  • zahtev najvišjih predstavnikov politične oblasti po menjavi vodstev posameznih enot, ki so se v nekaj dneh tudi udejanjila, zaradi domnevnega neodločnega ukrepanja,
  • arogantnih in grozečih izjav najvišjih političnih predstavnikov glede svojih “pričakovanj” od vodstva policije,
  • nastopa predstavnika Policije g. Danijela Lorbeka (direktorja Uprave uniformirane policije GPU) v medijih dne 5. 10. 2021 o ukrepanju policije po zaključku policijskih intervencij, ki je te dvome javnosti še bolj utemeljil
  • ter na podlagi dostopnega (video) materiala iz družbenega omrežja ter medijev”.
protest
Matej Pušnik/BOBO

Dodali so, da je za odgovore na vprašanje, ali so bili ukazi vodstva policije oziroma operativnega štaba izdani zakonito, strokovno in taktno, po njihovem prepričanju neizogibno potrebno ugotoviti dejansko stanje ter odgovoriti na naslednja vprašanja:

  • ali je vodstvo policije oz. operativni štab, policistom dajalo zakonite in strokovne ukaze glede uporabe policijskih pooblastil in prisilnih sredstev,
  • ali je vodstvo policije sploh ravnalo v skladu s taktiko in metodiko dela, ki je običajna pri vzdrževanju javnega reda in miru in
  • ali je vodstvo Policije zagotovilo ustrezen nivo varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Ravnanje policije naj razišče varuh človekovih pravic

Zato Sindikat policistov Slovenije predlaga, da se za odgovore na vse dileme, ki so izpostavljanje v javnosti, nemudoma uvede neodvisna preiskava s strani neodvisnega organa in sicer varuha človekovih pravic in njegovih strokovnih služb.

Kot so zapisali, je takšna preiskava neodvisnega organa po njihovi oceni “nuja tudi zaradi zaščite ugleda policistov, ki so se neposredno srečevali z ljudmi na ulici in so zaradi (morebitnih) nezakonitih, nestrokovnih ali netaktnih ukazov operativnega štaba oz. vodstva policije, v tem trenutku neutemeljeno podvrženi veliki kritiki javnosti”.

Varuha človekovih pravic zato pozivajo, da z namenom zagotavljanja varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin, nemudoma uvede preiskavo, vodstvo policije pa, da varuhu nemoteno omogoči izvedbo preiskave in mu nemudoma omogočiti vpogled v podatke in dokumente iz svoje pristojnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!