Policija: Hojs je zaradi redakcijske napake poročilo dobil pred sindikati

Slovenija 08. Nov 202111:39 > 09. Nov 2021 00:07 13 komentarjev
Aleš Hojs
Borut Živulović/BOBO

V Sindikatu policistov Slovenije so se ostro odzvali na objavo ministra Aleša Hojsa o nadzoru nad delom policistov. Dejstvo, da ima Hojs v posesti poročilo, dan preden je bilo končano, je nov neizpodbiten dokaz o politizaciji policije, trdijo v sindikatu. Na policiji so pojasnili, da je minister poročilo dobil, ker je sopodpisnik kolektivne pogodbe. Pred sindikati pa ga je dobil, ker je bilo treba popraviti redakcijsko napako, še pravijo na policiji.

Danes je Sindikat policistov Slovenije (SPS) v javnosti spet protestirala zaradi “politizacije” policije. Na omrežju Twitter je SPS pozval generalnega direktorja policije Antona Olaja, naj uvede nadzor nad tem, kako je minister za notranje zadeve dobil poročilo o nadzoru nad delom nekaterih policistov.

 

Hojs je, prav tako na Twitterju, prejšnjo sredo objavil fotografije delov poročila. “V nadzorih dela sindikalnih zaupnikov v policiji se ugotavlja nespoštovanje kolektivne pogodbe, obenem pa se meni poraja vprašanje, kako lahko sploh še izvajajo policijska pooblastila, če leta in leta delajo le sindikalne in politične aktivnosti. Gregor Novak je eden od teh,” je ob objavi zapisal minister.

Poročilo zaključeno šele dan pozneje

Poročilo je bilo zaključeno šele prejšnji četrtek, torej dan po tem, ko ga je objavil Hojs, trdi Mlekuš. “Imel je vsebino nezaključenega poročila, ki ga sploh ne bi smel imeti,” pravi. Do teh podatkov minister sploh ni upravičen, saj je to v nasprotju z zakonom o organizaciji in delu v policiji ter s pravili o izvajanju nadzora v policije, pojasnjuje sindikalist. Dejstvo, da je minister poročilo vseeno dobil, kaže na politizacijo policije.

Zato je generalnega direktorja policije javno vprašal, ali bo izvedel nadzor. “Glede na to, da se v policiji beležijo vsi dostopi do vseh dokumentov, ne bo težko ugotoviti, kako je poročilo prišlo do ministra,” meni Mlekuš.

Na policiji pojasnjujejo, da je Hojs poročilo prejel, ker so v nadzorih preverjali zagotavljanje pogojev za sindikalno delo in organizacijo delovnega časa sindikalnih zaupnikov v enotah po določbah kolektivne pogodbe za policiste. “Sopodpisnik kolektivne pogodbe za policiste je minister za notranje zadeve. Ker se je zaradi izsledkov nadzora pričakovalo večji odziv javnosti, je bil minister na podlagi 12. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji o ugotovitvah obveščen 3. novembra 2021 s poročilom,” so zapisali.

Kristjan Mlekuš
Borut Živulović/BOBO

Hojs je, kot pojasnjujejo na policiji, poročilo prejel pred sindikati, ker so morali v poročilu, preden so ga poslali sindikatom, odpraviti redakcijsko napako. “Preden se je poročilo odposlalo, je bila na drugi strani dokumenta v peti vrstici zadnjega odstavka, ki zadeva PU Nova Gorica, naknadno ugotovljena redakcijska napaka v navedbi ur. Besedilo “2.100 ur” se pravilno glasi “1.050 ur”. Zato je na dokumentih, ki so bili odposlani sindikatu naslednjega dne, datum 4. november 2021,” so zapisali. Poročila o nadzorih so tudi objavili.

Mlekuš: V poročilu ni nepravilnosti

Kot pojasnjuje Mlekuš, je nadzor odredil Olaj. “To je bil usmerjen nadzor glede dela sindikalnih zaupnikov,” pravi. Po njegovih besedah je bil nadzor izveden na policijski upravi Nova Gorica, kjer dela Mlekuš, policijski upravi Novo mesto, kjer dela Rok Cvetko, predsednik drugega policijskega sindikata, Policijskega sindikata Slovenije (PSS) ter na upravi kriminalistične policije. Gregor Novak, ki ga je v objavi na Twitterju izpostavil Hojs, je član izvršnega odbora PSS.

Nadzor ni ugotovil nepravilnosti, trdi Mlekuš. Pri “nespoštovanju kolektivne pogodbe”, o katerem piše Hojs, gre po Mlekuševih besedah v resnici za nesporazum, ki se ga da rešiti.

Konflikt med ministrom Hojsom in policijskimi sindikati traja že dlje časa. Sindikalisti ministru očitajo, da policijo podreja politiki, minister pa sindikalistom, da so lenuhi, ki delajo zdraho.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje