Sindikat vojakov zaradi nestrinjanja z uredbo pisal premierju

Slovenija 31. Jan 202214:50 0 komentarjev
Slovenska vojska, tekmovanje
Luka Mitrović/Slovenska vojska/Facebook

Sindikat vojakov Slovenije opozarja, da nova uredba, ki določa plače pripadnikom Slovenske vojske, ohranja nekatere nepravilnosti iz preteklosti in uvaja nove. Na predsednika vlade Janeza Janšo so zato naslovili svoj predlog uredbe, ki naj bi odpravil vse nepravilnosti ter vzpostavil vojaško hierarhijo tudi s plačami.

Sindikat vojakov Slovenije opozarja, da uredba, ki določa plače pripadnikom Slovenske vojske in katere spremembe so začele veljati v soboto, ohranja nekatere nepravilnosti iz preteklosti in uvaja nove. Na predsednika vlade Janeza Janšo so zato naslovili svoj predlog uredbe. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bi ta odpravil vse nepravilnosti ter vzpostavil vojaško hierarhijo tudi s plačami.

Medtem pa spremembe uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede, ki jih je vlada sprejela 13. januarja, po navedbah sindikata ne urejajo porušenih razmerij plač pripadnikov Slovenske vojske v celoti glede na vojaško hierarhijo in ohranjajo podhranjenost nekaterih plač pripadnikov v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci.

“Sindikati izven obrambnega resorja se pogajajo za plačo vsakega delovnega mesta, mi pa sploh ne vemo, zakaj je posamični plačni razred določen, kot je,” so navedli v pismu premierju.

Po njihovih navedbah o vladni uredbi ni bilo usklajevanja s socialnimi partnerji, mnenje sindikata vojakov ni bilo upoštevano, resorno obrambno ministrstvo pa jim, kot so zapisali, ni niti obrazložilo razlogov za neupoštevanje njihovega mnenja niti jim ni pojasnilo, zakaj o uredbi ni potekalo usklajevanje.

Vlada: Z novo uredbo bomo zagotovili ustrezna plačna razmerja

Kot so sporočili po seji vlade, na kateri je ta sprejela spremembe uredbe, so bile te sprejete z namenom odprave plačnih nesorazmerij ter ureditve preglednega in stimulativnega plačnega sistema za Slovensko vojsko z vidika notranjih plačnih razmerij ter hierarhije vodenja in poveljevanja.

S tem bodo po oceni vlade zagotovili ustrezna plačna razmerja, upoštevajoč vojaško hierarhijo vodenja in poveljevanja, zahtevnost dela glede izobrazbe, pogojev dela, zahtevnosti nalog ter pogojev za pridobitev naziva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!