Sindikati javnega sektorja čakajo na predlog za odpravo plačnih nesorazmerij

Slovenija 08. Maj 202306:32 > 11:05 komentarja
Branimir Štrukelj, Jakob Počivavšek, sindikati
Borut Živulović/BOBO

Na pogajanjih se bodo danes sestali predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja. Na mizi jih čaka poročilo skupine, ki je usklajevala zakon o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju, ki ga je vlada sindikatom predstavila aprila. Sindikati delo omenjene skupine vidijo kot strokovno, opozarjajo pa, da bi morala vzporedno teči pogajanja za odpravo obstoječih plačnih nesorazmerij.

Predstavniki vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja bodo na današnjih pogajanjih obravnavali poročilo delovne skupine, ki usklajuje besedilo zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. V sindikatih pričakujejo tudi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij.

Osnutek zakona o skupnih temeljih plačnega sistema je vladna stran sindikatom predstavila v začetku aprila. O zakonskem besedilo pa so se nato začela usklajevanja v okviru delovne skupine, sestavljene iz predstavnikov obeh strani.

Danes bodo sledila centralna pogajanja, torej vladne strani z vsemi reprezentativnimi sindikati, kjer bodo pogledali delo, opravljeno v okviru delovne skupine. Čeprav ta po oceni vodij sindikalnih pogajalskih skupin Jakoba Počivavška in Branimirja Štruklja delo opravlja strokovno in konstruktivno, pa sta v napovedih, da bi do dogovora lahko prišli do konca junija, precej zadržana.

Opozarjata namreč, da bi vzporedno morala teči pogajanja za odpravo obstoječih plačnih nesorazmerij, a vladnega predloga glede tega, kljub drugačnim napovedim, še nimajo. Pričakujejo, da jih ga bo vladna stran predstavila danes.

S tem je povezano tudi vprašanje pogajanj po resorjih. Za zdaj namreč potekajo le pogajanja o vzpostavitvi stebra za zdravstvo in socialno varstvo. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo, pa o oprtih vprašanjih potekajo delovni sestanki.

Ločena pogajanja tudi s sodnimi funkcionarji

Danes so na sporedu tudi usklajevalni sestanki s sodniki in tožilci ki, kot kaže, potekajo ločeno.

evro, denar, sodnik, sodišče
Profimedia

“Tožilci od vlade pričakujemo, da nas bo pri odpravi plačnih nesorazmerij obravnavala enako kot sodnike,” je za STA danes povedala vodja posvetovalne skupine za odpravo plačnih nesorazmerij na vrhovnem državnem tožilstvu Mirjam Kline. Po njenih pojasnilih tožilci predlagajo, da se plačna razmerja znotraj tožilske organizacije oblikujejo enako kot pri sodnikih primerljivih nazivov, predlagajo tudi ponovno uvedbo dodatka na nezdružljivost funkcij.

Tožilci so sicer nedavno izrazili zaskrbljenost, da na usklajevanja o odpravi plačnih nesorazmerij v pravosodju niso vabljeni skupaj s sodniki. Ob tem so na ministrstvo za javno upravo naslovili zahtevo, da jih povabi na naslednje usklajevalne sestanke s predstavniki sodstva, kar podpira tudi novi stari generalni državni tožilec.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević je v petek za STA pojasnila, da do današnjega sestanka ne komentirajo konkretnih predlogov ministrstva za javno upravo za odpravo plačnih nesorazmerij v sodstvu. So pa v sodniškem društvu zmerni optimisti, da bo končno prišlo do odprave neustavnega stanja na področju materialne neodvisnosti sodstva. Kot je navedla, pripravljajo pripombe na predlog ministrstva.

Po petkovih navedbah ministrstva za javno upravo so sestanki sicer namenjeni odpravi nesorazmerij pri plačah sodnikov, pri čemer je po navedbah ministrstva v okviru oblikovanja funkcionarskega stebra predviden tudi dialog s preostalimi funkcionarji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.