Sindikati javnega sektorja: Dovolj je uničevanja RTV

Slovenija 30. Avg 202210:31 27 komentarjev
Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) je zgrožena nad dogajanjem na RTV Slovenija. "Z veliko zaskrbljenostjo spremljamo vedno večje pritiske na zaposlene in popolno nepoznavanje poslanstva javnega radijskega, televizijskega in multimedijskega servisa s strani generalnega direktorja RTV Slovenija," je zapisala in dodala, da zadnja dogajanja kažejo njeno pravilno napoved o neustreznosti Uroša Urbanije za mesto direktorja TV Slovenija. Prav tako v konfederaciji podpirajo stavko zaposlenih na RTV Slovenija.

KSJS, ki združuje več kot 71.000 zaposlenih v javnem sektorju in katere član je tudi Sindikat novinarjev Slovenije, ob zgroženosti nad dogajanjem na RTV Slovenija vsem zaposlenim izraža vso podporo in solidarnost. “Dovolj je uničevanja RTV Slovenija,” je zapisala v svoji zahtevi.

“Zadnja dogajanja kažejo, da smo pravilno opozarjali na neustreznost imenovanja Uroša Urbanije za direktorja TV Slovenija, saj je bilo iz njegovih preteklih ravnanj mogoče razbrati, da bo uporabljal nedovoljene pritiske in posege v avtonomijo novinarskega in uredniškega dela ter prek groženj skušal ‘utišati neposlušne’,” so zapisali v pozivu, pod katerim je podpisan predsednik Branimir Štrukelj.

Ob tem so spomnili, da je Urbanija podobne prakse uporabljal tudi v preteklosti, ko je vodil Urad vlade RS za komuniciranje (Ukom) in je na kolena poskušal spraviti Slovensko tiskovno agencijo (STA).

“Kot direktor Ukoma je tudi nakazal svoja pričakovanja glede delovanja novinark in novinarjev ter urednic in urednikov RTV Slovenija, saj je z razvpitimi tabelami skušal že takrat (s pozicije moči in z zaslombo takratnega predsednika vlade) doseči takratni oblasti prijazno in naklonjeno poročanje,” so zapisali.

V KSJS v celoti podpirajo stavko zaposlenih na RTV Slovenija in državni zbor pozivajo, da preuči vse možnosti za razrešitev članov programskega sveta in zagotovi normalizacijo razmer na RTV Slovenija.

“Televizijke in televizijci, radijke in radijci, MMC-jevke in MMC-jevci si to zaslužijo. Predvsem pa si gledalke in gledalci ter poslušalke in poslušalci zaslužimo profesionalen, avtonomen in sodoben javni servis,” so zaključili.

Nezadovoljstvo med zaposlenimi narašča

Kot smo že pisali pred dnevi, je dogajanje na RTV Slovenija še naprej pestro, in vse kaže, da nezadovoljstvo med zaposlenimi narašča. Po napovedani premestitvi urednice Vesne Pfeiffer in voditelja Saše Krajnca, ki jo je ukazal direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija, se je zaostrovanje med vodstvom in delom zaposlenim nadaljevalo še z dvakratno objavo popravka generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha. Pred koncem počitniškega obdobja pa je obvestilo zaposlenim poslal še Urbanija sam in jim sporočil: “Ne bojte se.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje