Urbanija pred koncem dopustov zaposlenim poslal sporočilo: “Ne bojte se”

Slovenija 26. Avg 202219:50 18 komentarjev
Oddaja Tarča, RTV
Žiga Živulović jr./BOBO

Dogajanje na RTV Slovenija je še naprej pestro in vse kaže, da nezadovoljstvo med zaposlenimi narašča. Po napovedani premestitvi urednice Vesne Pfeiffer in voditelja Saše Krajnca, ki ga je ukazal direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija, se je zaostrovanje med vodstvom in delom zaposlenim nadaljevalo še z dvakratno objavo popravka generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha. Pred koncem počitniškega obdobja pa je obvestilo zaposlenim poslal še Urbanija sam in jim sporočil: "Ne bojte se."

Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija je ob koncu počitniškega obdobja zaposlenim na javni radioteleviziji poslal obvestilo, v katerem je zapisal, da je čas za spremembe in boljše odnose znotraj hiše. V obvestilu je napovedal spremembe na bolje, ob tem pa dodal, da je spoznal izjemno veliko število sodelavk in sodelavcev, ki jim je mar za RTV. Opozoril je tudi na profesionalne zdrse, po katerih jih javnost po njegovem prepričanju najpogosteje prepoznava.

“Ne bojte se, časi, ko se je lahko izvajalo v tej hiši cenzuro, so – upam – za vse le še stvar spomina in opomina na preteklost. Ne bojte se – tudi časi, ko so imeli v tej hiši pravico nastopati samo nekateri, drugi pa ne, so ravno tako za nami. Odpirajmo prostor najširšemu krogu idej in pogledov,” je v obvestilu zaposlenim in drugim sodelavcem RTVS zapisal Urbanija.

Dotaknil se je tudi odnosov med sodelavci in zapisal, da z nejevero prebira zapise, ki jih nekateri objavljajo na družbenih omrežjih. “Ali nam je res potrebno, da kdor koli svoje sodelavce javno žali, ponižuje ali celo trpinči,” je zapisal. Na kolegiju direktorja Televizije Slovenija so po Urbanijevih besedah ustanovili tudi posebno komisijo, na podlagi katere bodo sprejemali odločitve v zvezi z ukrepanjem v takšnih primerih. “Zato res upam, da tovrstnih primerov ne bo več,” je še zapisal.

Popravek objavili dvakrat

Obvestilo Urbanije zaposlenim je nadaljevanje zaostrovanja razmer med vodstvom televizije in delom zaposlenih ter naraščanja nezadovoljstva med njimi. V zadnjem obdobju so se odnosi začeli zaostrovati po ukazu Urbanije za premestitev urednice Vesne Pfeiffer in voditelja Saše Krajnca. Slednji je pred objavo prispevka z odzivom RTVS na poročanje Mladine dejal, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik.

Urbanija je v odzivu na dogodek dejal, da sta bila Pfeiffer in Krajnc ob pripravi oddaje v hudi osebni stiski, ki ji nista bila kos. “Ugotavljam, da je šlo za hudo programsko kršitev brez kakršnihkoli strokovnih podlag. Glede na omenjeno bi moral zoper oba zaposlena uvesti disciplinski postopek, saj sta programski čas izrabila za izražanje svojih osebnih stisk in težav,” je sporočil.

Zaostrovanje se je nadaljevalo s torkovo protestno noto urednikov in drugih novinarskih kolegov informativnega programa, ki so jo objavili v osrednji informativni oddaji Dnevnik. Na koncu oddaje je skupina sodelavcev v znak podpore prišla tudi v studio in stopila za voditelja. Na to potezo je vodstvo v sredo odgovorilo z opravičilom in popravkom, ki so ga v večernem Dnevniku objavili isti dan, vendar pa je vodstvo zmotil povzetek ozadja popravka, ki ga je predstavila voditeljica informativne oddaje. Voditeljica je namreč povzela, zakaj popravek sploh objavljajo in dodala, da bodo kolegoma še naprej stali ob strani. Popravek – tokrat brez povzetka okoliščin – so v informativni oddaji zato še enkrat predvajali še naslednji dan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje