Sindikati na RTV Slovenija bi lahko prihodnji teden zaostrili stavko

Slovenija 16. Feb 202314:31 2 komentarja
rtv Slovenija, za javno rtv
Žiga Živulović jr. /Bobo

Novinarski sindikati na RTV Slovenija bodo prihodnji teden odločali o zaostrovanju stavke. Razlog za to naj bi bila neresnosti vodstva pri pogajanju. Po besedah predsednice generalnega vodstva stavkovnega odbora in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helene Milinković so razmere v informativnem programu še vedno akutne, predstavnik zaposlenih pa je opozorili tudi na nepopolno letno poročilo, ki nima poročila sveta delavcev.

Zaradi neresnosti vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) glede nadaljevanja pogajanj o stavkovnih zahtevah bo stavkovni odbor novinarskih sindikatov prihodnji teden znova odločal o zaostrovanju aktivnosti, so predstavniki zaposlenih sporočili na današnji novinarski konferenci. Od ustavnega sodišča sindikati pričakujejo odgovorno odločanje.

“Če ne bo resnosti za pogajalsko mizo, ne bomo več popuščali in bomo vztrajali pri izvedbi stavkovnih aktivnosti,” je dejala vodja sindikalne pogajalske skupine in predsednica Sindikata novinarjev Slovenija Alenka Potočnik, ki meni, da bo to nujen korak, saj sicer ne bodo slišani.

Preberite še: Panika v vladi: s predlaganjem prič želijo preprečiti zadržanje zakona o RTVS

Ob tem je spomnila, da je minilo že devet mesecev od napovedi stavke, v tem času so odtekli nekaj krogov pogajanj, dosegli pa še vedno nič. Po njenem mnenju šele zaostrovanje stavkovnih aktivnosti pripravi vodstvo k pripravljenosti za nadaljevanje pogajanj, kar se je izkazalo že pri zadnji najavi stavkovnega dne, zaradi katere je v. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough vložil tožbo za nezakonitost stavke in predlog za začasno zadržanje. Sodišče je sicer njegovo zahtevo zavrglo.

Sindikalna stran je takrat pristala na intenziviranje pogajanj in zaradi tega preložila zaostritev stavkovnih aktivnosti, a so se uspeli sestati le enkrat. Vse doslej so čakali na potrditev termina in pričakovali, da se bo to zgodilo v petek, a jim je Grah Whatmough po današnji novinarki konferenci sporočil, da se je pripravljen spet pogajati, vendar šele prihodnji teden.

Po besedah predsednice generalnega vodstva stavkovnega odbora in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helene Milinković so razmere v informativnem programu še vedno akutne, kar lahko javnost dnevno opaža tudi ob spremljanju informativnih oddaj.

Glede danes predstavljenih pozitivnih rezultatov lanskega poslovanja in dela RTVS je dejala, da se v koordinaciji novinarskih sindikatov s takim načinom interpretacije ne strinjajo, saj že ves čas opozarjajo na nepravilnosti. Ob tem Grah Whatmoughu očitajo, da se je skril in prepustil odločanje v. d. direktorju Televizije Slovenija Urošu Urbaniji, ki deluje kot nekakšen generalni direktor v senci in izvaja vztrajne pritiske na kolektiv informativnega programa.

Gregorčič, Urbanija, Grah
Foto: Borut Živulovič/Bobo

Najprej je po njenih besedah želel s seznami prisotnosti na jutranjih sestankih preverjati, ali kdo od zaposlenih v informativnem programu krši delovne obveznosti. “Šlo je za samovoljni akt, ki je bil nato opuščen,” je dejala Milinković.

Prejšnji teden so bili zaposleni v informativnem programu obveščeni, da bo njihovo delo po novem normirano, ne glede na to, da so javni uslužbenci in da naj bi bila pravila za ocenjevanje dela zaposlenih enaka za vse zaposlene na RTVS, ne pa le za tiste v informativnem programu.

Čudijo jo trditve Urbanije, da naj bi z novimi pravili soglašali tudi ostali odgovorni uredniki, saj gre po njenem mnenju za nezakonit akt. Generalni direktor se doslej na to še ni odzval, razen z današnjim kratkim sporočilom, da ne gre za uraden dokument, medtem ko zaposleni na uradno pojasnilo še vedno čakajo, je dodala.

“Vse te poteze razumemo kot nadaljevanje šikaniranj in pritiskov na zaposlene v informativnem programu, kjer so vsi kritični novinarji postavljeni na stranski tir, enako pa velja za urednike,” je dejala Milinković in vodstvu očitala tudi diletantski način uvajanja programsko-produkcijskega načrta za leto 2023.

“Letno poročilo ni popolno”

Na zaskrbljujoče stanje je opozoril tudi predsednik sveta delavcev RTVS Robert Pajek. Nadzorni svet je v sredo potrdil letno poročilo, v katerem pa sploh ni poročila sveta delavcev, kar pomeni, da ni popolno, je opozoril.

“Svoje poročilo smo oddali do postavljenega roka, v njem pa smo bili kritični do vodstva hiše in njegovih odločitev, povezanih s kadrovsko politiko, in prikaza finančnega stanja, ki je iz prvotnih petih milijonov evrov izgube kar naenkrat postal pozitiven,” je dejal Pajek. Vprašal je še, ali je bil njihov dokument morda izločen zaradi izrečene kritike.

Podpredsednica sveta delavcev Ilinka Todorovski pa je poudarila, da Grah Whatmough “lastne napake, ki pod vprašaj postavljajo preživetje največje in bistvene medijske in kulturne institucije v državi, retušira tako, da se hvali z dobičkom, ki ga prikazuje na podlagi kreativnega računovodstva”.

Po mnenju Pajka je najbolj zaskrbljujoče, da se vodstvo s svetom delavcev vse od ustanovne seje oktobra 2022 še vedno ni sestalo na nobeni redni seji, s čimer da krši zakon o sodelovanju delavcev pri upravljanju in participacijski pogodbi in tako praktično onemogoča poslanstvo sveta delavcev.

V zvezi z današnjim odločanjem ustavnega sodišča o pobudi za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS s predlogom za začasno zadržanje je Milinković dejala le, da pričakujejo odgovorno razsojanje ustavnih sodnikov. “Vemo, kje so težave pri zakonu, a zato je odgovorna vlada, ki je zakon pripravila,” je še dodala. Ob tem je izrazila upanje, da bo ustavno sodišče pri odločanju upoštevalo javni interes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje