Panika v vladi: s predlaganjem prič želijo preprečiti zadržanje zakona o RTVS

Slovenija 15. Feb 202315:52 34 komentarjev
deček s piščaljo, RTV
Borut Živulović /BOBO

V vladnih vrstah vlada panika. Zakrožila je namreč informacija, da bi utegnilo ustavno sodišče na jutrišnji seji zadržati izvajanje novele zakona o RTVS. Da bi to preprečila, je vlada ustavnemu sodišču predlagala javno obravnavo ustavne presoje zakona o RTVS ter zaslišanje prič in izvedenca: Ksenije Horvat, Igorja E. Berganta, Roberta Pajka in Igorja Vobiča.

V koalicijskih vrstah je danes zavladala panika. Na političnem prizorišču je namreč zakrožila informacija, da bi se utegnilo ustavno sodišče na jutrišnji seji, na dnevnem redu katere je ponovno pobuda za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS, odločiti za zadržanje izvajanja novele.

Pod pobudo za presojo ustavnosti so se podpisali predsednik dosedanjega programskega sveta RTVS Peter Gregorčič, vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough, dosedanja namestnica predsednika nadzornega sveta RTVS Tamara Besednjak Valič in vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija.

Po nekaterih namigih je bilo ustavno sodišče v preteklih tednih glede zadržanja izvajanja zakona o RTVS razdeljeno: štirje sodniki naj bi zadržanje podpirali, štirje naj bi mu nasprotovali, Rok Čeferin pa je bil iz odločanja o zadevi izločen. V zadnjih dneh pa naj bi se po namigih iz političnih krogov eden od sodnikov iz tabora nasprotnikov zadržanja zakona premislil in naj bi se torej obetalo razmerje 5 : 3 v korist pobudnikov ustavne presoje. “Zadržanje bi prineslo nepopravljive posledice. Sedanje vodstvo bi javno televizijo dokončno uničilo,” je mogoče slišati v vrstah vladajočih.

Kot posledico tega vznemirjenja je mogoče prepoznati odločitev vlade na današnji dopisni seji. Sklenila je, da bo ustavnemu sodišču v postopku za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS predlagala javno obravnavo ter zaslišanje prič in izvedencev. Kot priče bo predlagala novinarko in voditeljico oddaje Intervju na TV Slovenija Ksenijo Horvat, novinarja in voditelja oddaje Odmevi Igorja E. Berganta in predsednika sveta delavcev RTVS Roberta Pajka, kot izvedenca pa profesorja s fakultete za družbene vede Igorja Vobiča.

“Po oceni vlade bi predlagane priče lahko izčrpno opisale dogajanje, ki je privedlo do kritičnih razmer na RTV Slovenija, ter škodljive posledice za Radiotelevizijo Slovenija ob morebitnem zadržanju novele zakona o RTVS,” je predlog ustavnemu sodišču za javno obravnavo in zaslišanje prič obrazložila vlada.

Preberite še: Novo pranje slovenskega perila v tujini: Tomc Svobodo obtožila napadov na medije

Na vladno odločitev se je že odzval eden od pobudnikov ustavne presoje, vršilec dolžnosti direktorja javne televizije Uroš Urbanija. “Res skrajno ponižujoče, ko vlada javno razglaša, da so posamezni novinarji RTVS v njeni službi. Ponižanje in sramota za svobodno novinarstvo,” je zapisal na Twitterju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje