Sindikati po pogajanjih z ministrom: “Čaka nas še veliko dela”

N1 video 22. Feb 202313:36 0 komentarjev
Gregor Zemljič, Fides
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrstvo in sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva so na današnjih pogajanjih pregledali izhodišča za plačna razmerja ter plače v tujini. Minister Danijel Bešič Loredan napoveduje, da bodo do 1. aprila oblikovali plačni steber, ki bo odpravil nesorazmerja. Sindikalisti pa odgovarjajo, da je pred njimi še veliko dela. Zaposleni v zdravstveni negi danes pripravljajo protestni shod, saj da letos niso in ne bodo dobili nič. To je legitimna odločitev, je odgovoril minister in dodal, da se pogajajo z zdravstvom kot celoto.

Vladna stran je na današnjih pogajanjih s sindikati zdravstva in socialnega varstva podrobneje prestavila temeljna izhodišča za plačna razmerja. Pregledali so tudi plačna razmerja v državah Zahodne Evrope.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je povedal, da si vladna stran želi zmanjšati število kategorij zaposlenih, definirati osnovno plačo, dopust in dodatke. Želijo si, da bi bila delovna mesta primerljiva, tudi z državami na Zahodu.

“Sem optimist, da bomo do 1. aprila oblikovali plačni steber, ki bo obravnaval težave, s katerimi se zdravstveni sistem danes spopada, in bo usmerjen v prihodnost,” je povedal minister Bešič Loredan. Dodal je, da bodo z oblikovanjem plačnega stebra odpravljena vsa plačna nesorazmerja. “Čaka nas nacionalna odločitev o rešitvi stanja, da ne bomo zaradi kadrovske krize zapirali bolnišnic.”

Pogajanja bodo nadaljevali prihodnjo sredo. Vladna stran od sindikatov pričakuje, da se izrečejo, ali se s tem predlogom strinjajo, in povedo, kje v njem se vidijo. Glede na konceptualni predlog pa nameravajo nato oblikovati še tarifni del. “Ko dobimo odziv sindikalne strani, bomo umestili razpone,” je rekel minister.

“Veliko dela nas še čaka,” pa je po tretjem sestanku dejal glavni pogajalec zdravniškega sestanka Fides Gregor Zemljič in dodal, da današnji sestanek ni prinesel “nič odločilnega”. Glede primerjave posameznih poklicnih skupin s tujino, ki jo je pripravila in predstavila vladna stran, je Zemljič dejal, da zdravniki v marsičem zaostajajo za državami v Zahodni Evropi.

“Za zdaj je še preveč neznank, da bi bila optimistična,” pa je po sestanku povedala predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič. “Pripravljeni smo trdo delati, da izboljšamo plačni sistem,” je še rekla.

Danes protestni shod: Letos ne bomo dobili nič

Sindikat delavcev v zdravstveni negi pa za popoldne organizira protestni shod. Na pogajanjih sindikat sodeluje, shod pa organizirajo zaradi nespoštovanja dogovora iz leta 2021, je po pogajanjih povedala predsednica sindikata Slavica Mencingar.

“Slišali smo, da bodo pred uveljavitvijo novega plačnega sistema odpravljena vsa nesorazmerja. Minister je dejal, da s 1. aprilom dobijo vsi, ki so del nesorazmerij. To ne drži. Letos nismo in ne bomo dobili nič,” je dejala. Po njenih besedah bo srednja medicinska sestra, ki dela v ambulanti družinskega zdravnika, še naprej ostala v 24. plačnem razredu, ki je že sedaj dva plačna razreda pod minimalno plačo. To se bo, tako Mencingar, spremenilo šele leta 2024 oziroma ob implementaciji dogovora.

Leta 2021 so res nekaterim zaposlenim dvignili plačo, je povedala. “Skoraj tretjina zaposlenih v zdravstveni negi je dobila le en ali dva plačna razreda. V primerjavi z vsemi dvigi plač zaposlenim v zdravstvu nam manjkata vsaj dva plačna razreda,” je rekla. Po današnjem shodu bodo nadaljevali sindikalne aktivnosti.

Preberite še: Po gasilcih na ulici zdravstvo: zakaj se številke vlade in sindikatov razhajajo?

Gregor Zemljič pa je dejal, da imajo medicinske sestre pravico do sindikalnega boja. “Če bo shod miren in dobronameren, ga podpiramo,” je rekel. Poudaril je, da so bile medicinske sestre strokovno in finančno razvrednotene ter da je treba nekaj narediti v tej smeri.

“Ta skupina izpogajala največ”

Protest je legitimna odločitev sindikalne strani, to moramo spoštovati, se je odzval minister Bešič Loredan. “Ko smo zaključili pogajanja o plačnem obližu, smo zdravstveni negi dali vedeti, da tega zdaj ne naslavljamo. Vsa plačna nesorazmerja bomo zakoličili v steber. To bomo naredili za mizo,” je rekel in nadaljeval, “ko bomo imeli 1. aprila oblikovan steber, bodo vsa nesorazmerja odpravljena.”

Na navedbe, da bo skupina, ki stavka, morala na povišico čakati leto dni, je odgovoril: “To ne drži. Skupina E3 je novembra s prejšnjim ministrom izpogajala največ. To smo za silo uravnotežili.”

Preberite še: Izogibajo se zvišanju plač? Ministrstvo opozarja: Preverite plačilno listo

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!