Medicinske sestre sporočajo premierju Golobu: “Naslednjič ne bo našega glasu”

Slovenija 22. Feb 202306:27 > 16:26 25 komentarjev

V Ljubljani se jed danes odvil protestni shod sindikata delavcev v zdravstveni negi. Protestniki zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so po njihovi oceni nastale z decembrskim dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva. Vladi očitajo tudi ignoranco in neenakopraven odnos do različnih skupin javnih uslužbencev.

Pred državnim zborom in vladno stavbo so se danes zbrali protestniki iz vrst Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Za današnji protestni shod so se odločili, ker “ne želijo biti več spregledani in preslišani in ker hočejo znova opozoriti na pomanjkanje kadra ter izčrpanost in podvrednotenje vseh, ki sploh še vztrajajo v zdravstveni negi in socialnem varstvu”.

Kot je na začetku shoda povedala predsednica sindikata Slavica Mencigar, od vlade zahtevajo odpravo nesorazmerij, ki so nastala lani. Zaradi dogovora, ki smo ga podpisali leta 2021, takrat nismo bili del pogajanj. Takrat je bil namreč sklenjen dogovor o dvigu plač nekaterim poklicem v zdravstvu in socialnem varstvu, za zdravstveno nego pa je vlada vztrajala, da so bili dviga plač deležni že z dogovorom novembra 2021. “Tisti, ki so z decembrskim dogovorom pridobili le enega ali dva plačna razreda, bodo ostali zadaj,” je pojasnila Mencigar.

Preberite še: “Zdravnik mora pacienta spoštovati”

Kot je še dodala, so pogajanja znotraj plačnega stebra usmerjena v prihodnost. “Vlada je podpisala dogovor in se zavezala, da bomo tudi medicinske sestre del odprave nesorazmerij. Tega pa vlada ne upošteva,” je povedala predsednica sindikata. Če jih vlada ne bo upoštevala, napoveduje stopnjevanje sindikalnih aktivnosti, ne izključuje pa niti možnosti stavke.

Protestnike so pred vladno stavbo nagovorili predstavniki sindikata in drugi delavci v zdravstveni negi. Zbrane sta prišla podpreti tudi glavni tajnik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj in Janez Jančar iz civilne iniciative Glas ljudstva.

Protest zdravstvene nege Protest zdravstvene nege
Luka Dakskobler/BOBO
Protest zdravstvene nege Protest zdravstvene nege
Luka Dakskobler/BOBO
Protest zdravstvene nege Protest zdravstvene nege
Luka Dakskobler/BOBO
Protest zdravstvene nege Protest zdravstvene nege
Luka Dakskobler/BOBO
Protest zdravstvene nege Protest zdravstvene nege
Luka Dakskobler/BOBO
Protest zdravstvene nege Protest zdravstvene nege
Luka Dakskobler/BOBO
Protest zdravstvene nege Protest zdravstvene nege
Luka Dakskobler/BOBO
Protest zdravstvene nege Protest zdravstvene nege
Luka Dakskobler/BOBO
Protest zdravstvene nege Protest zdravstvene nege
Luka Dakskobler/BOBO
Protest zdravstvene nege Protest zdravstvene nege
Luka Dakskobler/BOBO

Zbrane je med drugim nagovorila tudi predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman. “Borimo se za varno in strokovno delo. Da bomo lahko opravili vse, kar si slovenski pacient zasluži, da ne bomo v nevarnosti in stopali na prepovedano črto,” je povedala Ažman. Kot je dodala so delavci zdravstvene nege danes tudi glas vseh, ki jim zaupajo. “Če bomo želeli, da slovensko zdravstvo ne pade, bomo morali vlagati v zdravstveno in babiško nego,” je še poudarila Ažman.

Do protestnikov pa je pred tem na Trgu republike prišla predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je se je zbranim zahvalila, da protestirajo mirno. “Verjamem, da vas vlada sliši, državni zbor vas sliši. Prepričana sem, da bo vlada napela vse moči, da se plačni sistem uredi in da bo vaše delo dostojno plačano,” je dejala. Prosila jih je tudi za potrpljenje in poudarila pomen pogajanj. Predsednica sindikata se je Klakočar Zupančič zahvalila za navzočnost, množica pa je njen odhod pospremila z žvižgi in vzkliki neodobravanja.

“Tokrat gremo zadnjič na led. Naslednjič ne bo našega glasu.”

Stavkajoči si predvsem želijo urejenega zdravstvenega sistema in boljših plač. Kot je ekipi N1 na terenu dejala Janja Lesar, ki kot operacijska medicinska sestra dela na UKC Ljubljana, čaka na ureditev normativov in standardov, ki so bili postavljeni pred 30 leti. “Protestiramo, ker stvari sistemsko niso urejene do konca. Če želi vlada še kakšno medicinsko sestro zadržati in nas obravnavati človeško, pa naj za božjo voljo nekaj naredi. Naj uredijo celoten sistem zdravstva,” je bila jasna.

Medtem pa je Aleš Jelenc, ki na UKC Ljubljana opravlja delo v kirurški intenzivni terapiji, razočaran nad odnosi sedanje in preteklih vlad. Kot je povedal, bi si želel, da so medicinske sestre za vso odgovornost in znanje poštno plačane. Vladi želi sporočiti, da gre osel samo enkrat na led. “Golob, tokrat gremo zadnjič na led. Naslednjič ne bo našega glasu.”

Kot so pred shodom še sporočili iz sindikata, bodo medicinske sestre, zdravstveni tehniki, bolničarji, reševalci, babice in negovalci pokazali, da brez njih ni zdravstva. Opozorili bodo tudi na že več kot desetletje nesprejete kadrovske standarde in normative. Ob tem napovedujejo, da bodo prišli “na ulico tudi v zaščito doslej pridobljenih pravic ter se zoperstavili poskusom odvzema ali zamrznitve nekaterih pravic zaposlenih, ki jih obsegajo izhodišča za prenovo plačnega sistema”.

Bešič Loredan: Kar bodo zahtevali, bo v stebru urejeno za mizo

V pogajanjih o plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo bomo naslovili tudi plačna nesorazmerja, zaradi katerih se bo danes na protestnem shodu v Ljubljani zbralo članstvo sindikata delavcev v zdravstveni negi, je dejal minister Danijel Bešič Loredan. “To bomo naredili za mizo, s pogajanji z zdravstvenim sistemom kot celoto,” je poudaril

Preberite še: Razčiščevanje ministra in zdravstvene blagajne, ki ostajata na bojni nogi

“Protest je legitimna odločitev vsake sindikalne strani, vseh in slehernega v Sloveniji in to moramo spoštovati,” je še dejal v izjavi za medije po današnjih pogajanjih o oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo.

V vladi se po besedah ministra zavedajo problematike zdravstvene nege. “Nenazadnje delamo korake, ki jih pred nami še nobena vlada ni naredila. Ne vidimo pa zdravstvene nege, ne zdravnikov, ne ostalega kadra, kot izoliranega deležnika v zdravstvenem sistemu, ampak celoto,” je poudaril.

Na pomislek, da bodo zaposleni na dvig morali čakati vse do implementacije stebra, je Bešič Loredan odvrnil, da je plačna skupina E3, v katero so uvrščene medicinske sestre, v pogajanjih z nekdanjim ministrom Janezom Poklukarjem “izpogajala največ od vseh”. “Potem smo to za silo uravnotežili in sedaj smo tukaj,” je dejal.

Po njegovih besedah nas sedaj čaka “nacionalna odločitev ob krizi zdravstvenega kadra in kadra v socialnem varstvu ter kako bomo zadeve izpeljali, da se ne bomo v kratkem soočali z zapiranjem bolnišnic”.

Predstavniki vlade ter reprezentativnih sindikatov zdravstva in socialnega varstva so se sicer ravno danes znova srečali na pogajanjih o oblikovanju omenjenega plačnega stebra. Sindikati so po koncu srečanja dejali, da je pred njimi še veliko dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje