Sindikati vlado pozvali k sprejetju novele zakona o delovnih razmerjih

Slovenija 12. Okt 202311:10 0 komentarjev
Pogajanja o plačni reformi
Žiga Živulović jr./Bobo

Reprezentativne sindikalne centrale so na vlado naslovile poziv, s katerim jo pozivajo, da sprejme predlog novele zakona o delovnih razmerjih. "Pogajanja so bila zaključena na točki, ko je bilo nedvoumno, da iskanje kompromisov ni več mogoče," so pojasnili ter dodali, da je zakon za pravice delavcev velikega pomena. Gre za rešitve, ki ne nalagajo nobenih novih neposrednih finančnih obveznosti gospodarstvu, močno pa izboljšujejo pravno varnost zaposlenih, so poudarili.

Reprezentativne sindikalne centrale so vlado pozvale k sprejemu predloga novele zakona o delovnih razmerjih, o katerem so se na ESS pogajali več kot pol leta. Nadaljnja obravnava predloga na ESS zaradi blokade delodajalske strani ni mogoča, socialni partnerji pa odprtih stvari zaradi nasprotujočih interesov ne morejo več uskladiti, so zapisali.

Vodstva zveze svobodnih sindikatov, konfederacije sindikatov Pergam, konfederacije sindikatov javnega sektorja, konfederacije sindikatov 90, KNSS-Neodvisnosti, Slovenske zveze sindikatov Alternativa in zveze delavskih sindikatov Solidarnost so danes na vlado naslovile poziv, naj postopek obravnave tega zakona zaključi v najkrajšem možnem času in naj predlog pošlje v parlamentarni postopek.

Sindikati po njihovih navedbah močno podpirajo številne rešitve, od katerih nekatere predstavljajo tudi uresničitev zavez iz koalicijske pogodbe, druge pa so nujno potrebne zaradi implementacije evropske zakonodaje. Želijo si nadaljnjega delovanja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), saj so prepričani, da je socialni dialog nujen, zlasti v aktualnih, zahtevnih in nepredvidljivih razmerah.

“Pripravljeni smo na vsebinsko obravnavo zakonskih predlogov in dogovor o nadaljnjem delovanju ESS, vključno z razmislekom o rešitvah, ki bi preprečile blokado delovanja ESS,” so zatrdili. Obžalujejo, da poskus sklica kolegija ESS in seje ESS v ta namen nista bila uspešna, saj delodajalska stran svojo udeležbo pogojuje s predhodnim dogovorom o nadaljnjem delu ESS, kar vidijo predvsem v funkciji blokade zaključka obravnave zakona o delovnih razmerjih na ESS.

V okviru pogajalskih skupin ESS so po njihovih navedbah v usklajevanje tega zakona vložili veliko časa in truda. “Pogajanja so bila zaključena na točki, ko je bilo nedvoumno, da iskanje kompromisov ni več mogoče,” so pojasnili ter dodali, da je zakon za pravice delavcev velikega pomena. Gre za rešitve, ki ne nalagajo nobenih novih neposrednih finančnih obveznosti gospodarstvu, močno pa izboljšujejo pravno varnost zaposlenih, so poudarili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!