Široko nasprotovanje vladnemu posegu v ZZZS

Slovenija 05. Avg 202117:03 > 06. Avg 2021 10:31 1 komentar
ZZZS
Borut Živulović/BOBO

Danes sta skupščina zavoda za zdravstveno zavarovanje in zveza društev upokojencev pozvala vlado, naj umakne svoj predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. S predlogom si želi vlada povečati vlogo v vodstvu zdravstvene blagajne.

K umiku predloga ministrstva za zdravje za spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju sta danes pozvala tudi zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in zveza društev upokojencev (ZDUS). Pred slabim mesecem dni so enak poziv izrekli predstavniki sindikalnih central ter DeSUS.

Vlada bi povečala svoj vpliv

S predlogom zakona želi vlada spremeniti način upravljanja z ZZZS, ki upravlja z milijardami evrov javnega denarja za zdravstvo. Po veljavnem zakonu dejavnost ZZZS upravlja skupščina. Sestavlja jo 45 članov:

  • 20 predstavnikov delodajalcev, organiziranih v zbornicah in v drugih splošnih združenjih
  • 25 predstavnikov zavarovancev

Izvršilni organ skupščine je po sedanjem zakonu 11-članski upravni odbor. Veljavi zakon določa, da skupščina člane upravnega odbora imenuje tako, da so v njem ustrezno zastopani predstavniki delodajalcev in predstavniki aktivnih zavarovancev, upokojencev in invalidov. Dva člana upravnega odbora imenuje skupščina na predlog delavcev Zavoda.

Aktualen vladni predlog želi ukiniti tako skupščino kot upravni odbor. Nadomestil bi ju svet ZZZS, ki bi imel 11 članov:

  • 4 člani predstavnikov zavarovancev, od tega en predstavnik zaposlenih, en predstavnik študentov, en predstavnik upokojencev in en predstavnik invalidov
  • 3 člani predstavnikov delodajalcev, od katerih dva imenujejo delodajalska združenja na ravni države in enega vlada
  • 4 člani predstavniki vlade

Kratka obrazložitev

Čeprav je med poznavalci zdravstvene politike slišati mnogo kritik upravljanja zdravstvene blagajne, je vladni poskus spremembe naletel na oster in enoten odpor. Kritiki mu v prvi vrsti očitajo, da vlada za povečanje svojega vpliva nima dobrih argumentov. Menijo namreč, da predlagana sestava sveta ne bi odražala razmerja med skupinami glede na to, koliko vplačujejo v blagajno. Nasprotno, vladni vpliv na upravljanje ZZZS bi bil nesorazmerno velik v primerjavi s tem, kako velik delodajalec je.

Obrazložitev sprememb v predlogu ministrstva za zdravje je zelo kratka. Zapisalo je namreč samo, da želi določiti “gibko upravno strukturo na način, ki je smiselno podoben sistemom v javnih zdravstvenih zavodih”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje