Skrivnostni nenapovedan obisk parlamentarcev na Sovi

Slovenija 11. Jul 202318:59 2 komentarja
sova
Foto: N1

Trije člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so danes na Sovi opravili nenapovedan nadzor.

Skupina članov parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki so jo sestavljali predsednik komisije iz vrst NSi Janez Žakelj, poslanec NSi Matej Tonin in poslanec SD Predrag Baković, se je danes odpravila na nenapovedan nadzor na Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sovo). Po opravljenem nadzoru so bili zelo skrivnostni.

Kot nam je dejal Žakelj, so šli pred dopusti preveriti, kako deluje Sova – preverili so določene protiobveščevalne aktivnosti, varnostno kulturo in posebne metode zbiranja podatkov. Ob tem je še navedel, da je lahko povod za nadzor tudi konkreten primer, saj da Knovs spremlja tudi konkretne primere in dogajanja.

Ali torej lahko iz teh besed sklepamo, da današnji obisk Sove ni bil namenjen (le) splošnemu pregledu njenega delovanja pred dopustom, temveč so želeli preveriti konkretne zadeve, smo vprašali predsednika Knovsa. “Seveda. Knovs to dela in smo to opravili,” se je glasil njegov odgovor.

Odločitev, da bodo opravili nenapovedan nadzor na Sovi, so po Žakljevih navedbah sprejeli na zadnji izredni seji Knovsa, pobudnik današnjega odhoda pa je bil on kot predsednik komisije. Povedal nam je še, da so na omenjeni seji Knovsa “konkretno preverjali eno zadevo, tako pri Sovi kot pri policiji”. Za katero zadevo gre, ni želel razkriti. “Knovs izvaja nadzor, se pa kot predsednik komisije tudi zavedam, da če te zadeve pridejo v javnost, potem ne dobimo pravih informacij. To pa ni naš namen,” je dejal. Iz sklica zadnje seje Knovsa, ki je potekala 27. junija, je sicer razvidno, da je imela komisija tedaj na dnevnem redu  “informacije o aktivnostih nadzorovanih služb glede prometa z orožjem in strelivom”.

Žakelj je še poudaril, da so pri današnjem nadzoru na Sovi dobili podatke, ki so jih zahtevali. Pa tudi, da so obisk agencije opravili, “ker se nam je zdelo to pomembno”. Izjavo za javnost sicer namerava dati jutri, poročilo pa bo komisija po besedah njenega predsednika verjetno sprejela šele konec avgusta, tedaj pa bo tudi lahko predstavil sprejete sklepe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje