Skupina HSE v Ukrajino poslala opremo: Verjamemo, da bo prišla v prave roke

Slovenija 03. Feb 202313:31 2 komentarja
hse
Srdjan Živulović/BOBO

Štiri družbe skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE) so na pobudo predsednika vlade Roberta Goloba in dotedanjega ministra za infrastrukturo Bojana Kumra, naslovljeno na Energetsko zbornico Slovenije, zbrale in v Ukrajino poslale več kosov elektro opreme, potrebne za delovanje od vojne izčrpane države, podjetij in gospodinjstev, je sporočil HSE.

Dravske elektrarne Maribor so Ukrajini donirale štiri energetske transformatorje, deset tokovnih transformatorjev, devet napetostnih transformatorjev, en odklopnik in en dizelski agregat. Soške elektrarne Nova Gorica so poslale dva usmernika, procesorsko opremo za krmiljenje dveh elektrarn in dva releja za električno zaščito.

Termoelektrarna Šoštanj je Ukrajini poslala sedemindvajset zaščitnih relejev, HSE-Energetska družba Trbovlje pa tri šest-kilovatne elektromotorje, oljni gorilnik in štiri odklopnike, je sporočila skupina. Kot so ob tem zapisali v sporočilu, se v skupini zavedajo svojega poslanstva, ki je poleg varne in zanesljive oskrbe z električno energijo tudi v družbeni odgovornosti, ki včasih sega čez državne meje.

“Verjamemo, da bo donirana oprema prišla v prave roke in da bo njena uporaba pomagala premostiti zahtevno obdobje, v katerem se je znašla Ukrajina,” so zapisali in dodali, da bo HSE tudi v prihodnje z veseljem in po najboljših močeh sodeloval pri morebitnih podobnih pobudah. Ruske sile v okviru agresije nad Ukrajino, ki traja od konca februarja lani, v zadnjih mesecih namreč intenzivno obstreljujejo energetsko infrastrukturo v državi. Zaradi obsežnega uničenja marsikje prihaja do prekinitve dobave električne energije, kar prizadene na milijone ljudi, v Ukrajini pa so posledično v preteklih mesecih večkrat izrazili potrebo po donacijah tovrstne opreme.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje