Skupnost socialnih zavodov: kadrovska kriza zapira vrata domov za starejše

Slovenija 06. Dec 202214:26 0 komentarjev
Dom starejših
Borut Živulović/BOBO

Pomanjkanje kadrov v zdravstvu močno občutijo tudi v domovih za starejše. Kot opozarja Skupnost socialnih zavodov Slovenije, bi zaradi akutne kadrovske krize mnogi domovi lahko zaprli svoja vrata za nove stanovalce. Ker so, kot so dejali, na kadrovske težave opozarjali že dalj časa, država pa jim ni prisluhnila, so tokrat na vlado naslovili več zahtev.

Kot so v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije zapisali v sporočilu za javnost, so številni domovi za starejše zaradi pomanjkanja delavcev zmanjšali namestitvene zmogljivosti, kadrovska stiska pa bo ponekod povsem zaustavila sprejeme novih stanovalcev.

“Že dalj časa opozarjamo na zaostrovanje kadrovske krize v domovih za starejše. Ti kljub ponavljanju razpisov ne morejo dobiti delavcev, ki so nujni za njihovo delovanje,” je povedal sekretar Skupnosti socialnih zavodov Denis Sahernik. Kot je dodal, se v skupnosti zavedajo, da je to skrajni ukrep, ki pa se mu zaradi zaščite zaposlenih in zagotavljanja kakovostne oskrbe ni več mogoče izogniti.

Sahernik je povedal tudi, da so zaposleni preobremenjeni in mnogokrat tudi izgoreli, zato lahko le še z napori zagotavljajo storitve, ki jih stanovalci plačujejo. “Vrtimo se v začaranem krogu, ko zaradi slabih delovnih pogojev in preobremenjenosti delavci odhajajo v druge panoge, kar pa še dodatno poglablja kadrovsko krizo,” je orisal stanje. Kot je dodal, je pomanjkanje največje pri zdravstvenem kadru, kjer jim delo otežujejo tudi zastareli kadrovski normativi. “Zaradi teh normativov domovi pogosto sploh niso več zmožni sprejeti in ustrezno obravnavati stanovalcev z večjimi zdravstvenimi potrebami,” je dodal Sahernik.

V Skupnosti socialnih zavodov so poudarili, da so na kadrovsko krizo v domovih za starejše opozarjali že pred leti in da pristojni doslej niso izkazali razumevanja. Kot dodajajo, država delavce v socialnovarstvenih zavodih pogosto spregleda, kar se je po njihovem mnenju zgodilo tudi ob sprejetju t. i. izhodnega covidnega zakona, sprejetega v oktobru. “Država je v njem pozabila na delavce, ki so od julija do novembra delali v sivi in rdeči coni, kljub dodatnim obremenitvam pa za to obdobje ne bodo prejeli ustreznega dodatka,” so zapisali v Skupnosti socialnih zavodov.

Od vlade zdaj zahtevajo, da nemudoma omogoči in povrne strošek izplačila dodatka za neposredno delo s stanovalci, obolelimi za COVID-19 tudi v obdobju med julijem in novembrom, ustrezno ovrednoti vsa delovna mesta v socialnovarstvenih zavodih, sprejme posodobljene kadrovske normative za izvajanje zdravstvene nege in rehabilitacije ter da poenostavi zaposlovanje delavcev iz drugih držav in zniža zahtevano stopnjo znanja slovenskega jezika.

Ob tem so med zahteve uvrstili še odpravo starostne in časovne omejitve pri javnih delavcih, štipendiranje in izboljšanje delovnih pogojev z zagotovitvijo sredstev za pospešeno digitalizacijo in drugih pripomočkov za delo. Od vlade zahtevajo še, da izbere izvajalce programa za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije bolničar v dolgotrajni oskrbi in jim omogoči takojšen začetek izvajanja programa, so sporočili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!