Danijel Bešič Loredan: Ukinjamo izredne razmere

Slovenija 13. Okt 202213:51 5 komentarjev

Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva, je po seji povedal minister Danijel Bešič Loredan. Po njegovih besedah gre za izhodni covidni zakon. "Želimo si, da se ne vzpostavljajo več izredne razmere, za to ni nobene potrebe," je dodal.

Kot je po seji vlade povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, gre za izhodni covidni zakon, ki ga vlada v državni zbor pošilja po nujnem postopku. V tem krovnem zakonu so po njegovih besedah združili vse zakone, od PKP 1 do PKP 10. “Zakon daje pravna navodila stroki, da vodi epidemijo, in ministrstvu, da ukrepa. Ta zakon ni tisti, ki določa, kateri ukrepi se bodo izvedli. Daje pa pravno podlago, da lahko stroka opravi svoje delo in ministrstvo to implementira v zdravstvenih zavodih,” je pojasnil.

“Skratka, želimo si, da je covid-19 endemsko obolenje. Da počasi čez jesen in zimo do pomladi pripravimo zdravstveni sistem do tega, da se pogovarjamo o covidu-19, tako kot se pogovarjamo o gripi,” je dodal minister.

Kot je povedal minister, so v tem krovnem zakonu izločili vse, kar v tem trenutku ni več potrebno, izluščili bistvo in postavili vse pravne podlage, da to jesen in zimo do pomladi pravzaprav covid-19 postane endemično obolenje. “Želimo si, da se izredne razmere ne vzpostavljajo več, saj za to ni nobene potrebe,” je pojasnil.

Bešič Loredan je še povedal, da so v zakonu jasno opredelili tudi covidne dodatke, ki so v tem zakonu v nominalnem znesku in za vse enaki. “Gre samo za tiste uslužbence, ki bodo delali neposredno s covidnimi pacienti,” je povedal.

V krovnem zakonu je vlada opredelila tudi pravne podlage za testiranje. Pri testiranju se ne spreminja nič, je povedal minister. “Dali smo pravne podlage, da imamo za vse, kar Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sprejme glede testiranja, strokovne podlage,” je dejal. Glede skrajševanja izolacij pa je dejal, da daje zakon pravno podlago, da se lahko te skrajšajo

“Rdečih in sivih con ni več”

V zakonu so naslovili tudi problematiko izolacij in rdečih in sivih con. “Rdečih in sivih con ni več. Covid želimo zdraviti na kohortnih oddelkih, se pravi s kohortno izolacijo. Ukinjamo izredne razmere,” je povedal minister. Dodal je, da je covid-19 danes druga bolezen, to pa je usklajeno z epidemiološko in infektološko stroko. Vse skupaj je po ministrovih besedah usklajeno tudi s strokovno komisijo na NIJZ in vsemi strokovnimi skupinami na ministrstvu za zdravje.

Za krajše čakalne vrste tudi nagrajevanje v zdravstvenih zavodih

Bešič Loredan je povedal še, da v predlogu zakona z namenom skrajšanja čakalnih vrst vpeljujejo tudi “možnost nagrajevanja v javnih zdravstvenih zavodih, ki je povsem primerljiva s tistim pri zasebnikih”. “S tem želimo ves zdravstveni kader zadržati v javnih zdravstvenih zavodovih in narediti konec rak rani slovenskega zdravstva – to so dolge čakalne dobe,” je dejal.

V predlogu pa ni tridnevne bolniške odsotnosti. Kot je povedal minister, ta nikoli ni bila sistemska, vpeljana je bila v enem od PKP. “Tridnevne bolniške ni več, jo bomo pa z uvedbo sistema vpeljali po vzoru razvitih držav. Bo pa treba najti konsenz, na čigavo breme ta tridnevna bolniška gre. V tem trenutku je obešati breme tridnevne bolniške na pleča delodajalcev, glede na stanje, ki nas čaka, neprimerno,” je povedal Bešič Loredan in dodal, da so naredili pregled in ugotovili, da učinki tega tudi niso bili tako zelo pozitivni, veliko je bilo tudi zlorab.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje