Slovenci na prestižnem svetovnem kulinaričnem tekmovanju osvojili srebro

Magazin 08. Dec 202218:00 1 komentar
slovenski kuharji
Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije

Na prestižnem svetovnem kulinaričnem prvenstvu v Luksemburgu so Slovenci stopili ob bok Singapurcem, Američanom in Italijanom, saj so osvojili srebrno priznanje – in to, kljub temu da so imeli za pripravo bistveno manj časa in finančnih sredstev kot konkurenti.

V Luksemburgu se je minulo sredo končalo Svetovno kulinarično prvenstvo Villeroy & Boch, na katerem je Slovenija osvojila srebrno priznanje. To jo uvršča v zlato sredino nastopajočih, in sicer med države, kot so Singapur, Združene države Amerike (ZDA), Danska in Italija, je sporočilo Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

kuharji
Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije

Gre za največje svetovno kulinarično tekmovanje s 50-letno tradicijo, ki poteka vsaka štiri leta. Letos ga je med 26. in 30. novembrom obiskalo več kot 50.000 obiskovalcev, na tekmovanju pa se je pomerilo več kot 3.000 kuharjev.

Slovenski tekmovalci so morali pripraviti meni s tremi hodi za 110 oseb. Nazive in fotografije jedi so morali organizatorjem predložiti že pred meseci, ti pa so za vsak posamezen hod predpisali določene zahteve: predjed je morala biti denimo zasnovana okrog morskih sadežev, vsaj pol sestavin je moralo biti toplih, glavna jed je morala vsebovati meso ali perutnino, sladica pa je morala vsebovati več različnih komponent.

S kakšnim jedilnikom so postregli Slovenci?

TOPLA PREDJED: losos z miso glazuro in umami salso, lečin pire s sipinim črnilom, vitlof, takos z lososovim tatarjem, holandska omaka s pomarančo, pinjenec, koperc.

GLAVNA JED: jagnječji hrbet z lešnikovo skorjico, pire pečenega pastinaka, glazirano mlado korenje, hrustljavo korenje, brokolini z amarantom, krompirjeva terina, jagnječje ocvrto pleče, čebula polnjena z jurčki, jagnječji jus.

SLADICA: odtenki grozdja (vanilja, jurka, črni česen).

predjed, hrana, kuharji predjed, hrana, kuharji
Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije
glavna jed, hrana, kuharji glavna jed, hrana, kuharji
Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije
hrana, kuhanje, sladica hrana, kuhanje, sladica
Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije

Vodja slovenske kuharske ekipe Martin Blejec je bil z nastopom izjemno zadovoljen, še posebej zato, ker je bila ekipa mlada in brez izkušenj na največjih svetovnih tekmovanjih. “Bili smo optimistični, srebrno priznanje pa je rezultat, po katerega smo prišli in na katerega smo lahko zelo ponosni, saj gre za enega izmed največjih slovenskih uspehov na ekipnih reprezentančnih tekmovanjih. Veseli nas tudi, da smo videli, da še imamo prostor za izboljšave, naslednje veliko tekmovanje bo leta 2024 na Kulinarični olimpijadi v Stuttgartu. Zdaj moramo strniti vrste, veliko delati ter tokratni rezultat čez leto in pol še nadgraditi,” je dejal Blejec.

Prav tako je poudaril, da je imela slovenska ekipa od vseh konkurentov najmanj časa za pripravo, saj se je na prvenstvo uvrstila s posebnim vabilom organizatorjev, ki ga je prejela naknadno. “Ostale reprezentance se na tekmovanje pripravljajo vsaj dve leti, v tem času izvedejo tudi do sto treningov, številni tekmovalci so v tem času tudi redno zaposleni za delo v ekipi,” so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da so slovenski tekmovalci prostovoljci, ki sicer opravljajo druge redne službe. Tudi slovenski proračun je po besedah Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije precej manjši kot v drugih državah.

Absolutne zmage na prvenstvu so se sicer razveselili Švicarji, drugo in tretje mesto pa sta osvojili ekipi Švedske in Norveške.

kuharji
Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje