Odziv slovenskega ministrstva: Ne pozivamo k prepovedi nobene avstrijske stranke

Slovenija 12. Feb 202312:36 > 16:32 10 komentarjev
Nestrpnost nad slovensko manjšino v Avstriji
Twitter/@fbieber

Avstrijska tiskovna agencija APA je pridobila vpogled v noto, ki jo je Slovenija zaradi spornega poziva podmladka avstrijske svobodnjaške stranke FPÖ poslala Avstriji. V noti naj bi Slovenija pozvala k postopku za prepoved mladinske organizacije svobodnjakov na avstrijskem Koroškem, potem ko je ta nedavno na spletu pozivala k ustavitvi "slovenizacije" v tej avstrijski zvezni deželi. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve se je na poročanje avstrijske tiskovne agencije odzvalo z navedbo, da Slovenija "ni pozvala k nobeni prepovedi katerekoli politične stranke", je pa pozvala k uveljavitvi 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP).

Podmladek FPÖ je pred prihajajočimi deželnozborskimi volitvami na avstrijskem Koroškem volivce v objavi na družbenem omrežju Instagram pozval, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo “slovenizacijo” dežele. Objavo so sicer kasneje umaknili s spleta, a je povzročila nemalo razburjenja tako v Sloveniji kot tudi Avstriji.

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so v petek opravili pogovor z avstrijsko veleposlanico Elisabeth Ellison-Kramer, ki se je v imenu Avstrije odločno distancirala od omenjene objave. Dan pred tem so poleg tega prek slovenskega veleposlaništva na Dunaju posredovali verbalno noto avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve.

Preberite še: Val ostrih odzivov po nedopustni objavi podmladka avstrijskih Svobodnjakov

Avstrijska tiskovna agencija APA je očitno pridobila vpogled v omenjeno noto in danes poroča, da se Slovenija v njej sklicuje na peti odstavek sedmega člena Avstrijske državne pogodbe (ADP), ki pravi, da “se mora dejavnost organizacij, ki merijo na to, da odvzamejo hrvaškemu ali slovenskemu prebivalstvu njegov značaj ali pravice kot manjšine, prepovedati”.

Poziv ljudem, da ne volijo določene stranke in s tem zmanjšajo pravico slovenske manjšine, po oceni MZEZ predstavlja “neposredno kršitev” ADP, zato bi morala Avstrija “nemudoma začeti z vsemi potrebnimi koraki v skladu s členom 7 odstavkom 5 državne pogodbe”.

Odziv MZEZ

Na navedbe agencije APA pa se je zdaj odzval tudi MZEZ. Kot so sporočili, Slovenija v verbalni noti “ni pozvala k nobeni prepovedi katerekoli politične stranke”, je pa pozvala k uveljavitvi 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP), ki je za Avstrijo obvezujoč.

semafor rdeča luč MNZ
Srdjan Živulović/BOBO

Na Mladiki od avstrijskih oblasti prav tako pričakujejo, “da bodo ustrezno naslovile dejavnosti organizacij, ki imajo za cilj, da slovenskemu prebivalstvu na Koroškem odvzamejo njihovo svojstvo ali njihove pravice kot manjšini”. “Pozdravljamo posledičen oster odziv avstrijskih oblasti na nedopustno izkoriščanje slovenske manjšine za namene predvolilne kampanje in pozivamo vse stranke, da se vzdržijo retorike na škodo slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem,” so na MZEZ še zapisali v današnjem odzivu.

Kako se je zagovarjala FPÖ?

Predsednik FPÖ Koroška Erwin Angerer je skušal v četrtek na novinarski konferenci relativizirati potezo podmladka, saj da te niso bile uperjene proti slovenski manjšini, temveč proti SPÖ. Opozoril je tudi, da je treba biti v prihodnje pri objavah bolj previden, zlasti v času volitev, ter podmladku sporočil, da želi biti vnaprej obveščen o njihovih prihodnjih objavah.

V podmladku FPÖ govorijo o “slovenizaciji” Koroške, medtem ko gre dejansko za nasprotje tega, so še dodali na ministrstvu in spomnili na desetletja asimilacije na avstrijskem Koroškem ter na to, da celo 68 let po podpisu v ADP zapisane manjšinske pravice še vedno niso v celoti izpolnjene.

Preberite še: Avstrijska veleposlanica se od pozivov k “ustavitvi poslovenjenja” distancira

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje