Slovenija bo Češki podarila 10.530 odmerkov cepiva Pfizer

Koronavirus 11. Jun 202109:31 > 26. Jul 2021 16:28 0 komentarjev
Pfizer
Dado Ruvic/Reuters

Slovenija bo Češki darovala 10.530 odmerkov cepiva Pfizer za obvladovanje epidemije covida-19. Za to so se odločili po virtualnem vrhu Evropskega sveta, kjer državam ni uspelo doseči dogovora o razdelitvi cepiva.

Slovenija bo Češki darovala 10.530 odmerkov cepiva Pfizer za obvladovanje epidemije covida-19, je v četrtek na dopisni seji sklenila vlada. Cepivo se bo zagotovilo iz ene od prihodnjih dobav tega cepiva Sloveniji in bo Češki dobavljeno neposredno od proizvajalca Pfizer, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Kot so pojasnili, se je premier Janez Janša 25. in 26. marca 2021 udeležil virtualnega zasedanja Evropskega sveta, na katerem so se voditelji med drugim pogovarjali o razdelitvi dodatnega cepiva državam, ki ga najbolj potrebujejo. Voditeljem ni uspelo najti dogovora, zaradi česar je največ izgubila Češka, so dodali.

Slovenska vlada se je zato odločila, da v znak solidarnosti del naročenega Pfizerjevega cepiva nameni Češki. Ministrstvo za zdravje bo v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve poskrbelo za pripravo dokumentacije.

Slovenija si je od Madžarske izposodila AstraZeneco

V začetku junija si je sicer Slovenija od Madžarske izposodila 300.000 doz cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca. Cepivo bo Slovenija predvidoma vrnila jeseni ali do konca leta. “S to izposojo bo Slovenija do poletja ustavila epidemijo in lahko računamo na sproščeno poletje,” je ob prevzemu cepiva dejal Janša.

Po podatkih NIJZ je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 753.744 prebivalcev. Z drugim odmerkom pa je cepljenih 522.128 prebivalcev. Največ ljudi je bilo cepljenih s cepivom proizvajalca Pfizer. Prvi odmerek tega cepiva je prejelo 472.201 prebivalcev. Sledi mu cepivo AstraZeneca, prvi odmerek je prejelo 163.537 oseb. S prvim odmerkom Moderne se je cepilo 83.691 oseb, z Janssenom pa 34.315 prebivalcev.

V obeh UKC pri starših otrok s kroničnimi boleznimi preverjajo interes za cepljenje proti covidu-19

Zaenkrat se pri nas cepi starejše od 16 let. Evropska agencija za zdravila je sicer dala dovoljenje za uporabo cepiva Pfizer za otroke, stare od 12 do 15 let, temu pa je prikimala tudi svetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Tudi otroci pa se bodo cepili po prioritetnih skupinah, torej najprej posebej ranljivi kronični bolniki, nato kronični bolniki, nato pa vsi ostali.

V obeh obeh kliničnih centrih v teh dneh zbirajo podatke in oblikujejo sezname otrok, starejših od 12 let in so posebej ranljivi kronični bolniki. Pri njih tako preverjajo interes za cepljenje proti covidu-19. Na pediatrični kliniki UKC Ljubljana so sicer že cepili 85 mladostnikov, ki so starejši od 16 let in so posebej ranljivi kronični bolniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!