Izgon ruskega diplomata: dezinformacije naj bi širilo več sto ruskih državljanov

Slovenija 21. Mar 202412:40 > 17:58 17 komentarjev
Rusko veleposlaništvo
Foto: N1

Slovenija bo izgnala ruskega diplomata. Ta mora državo zapustiti do prihodnjega četrtka, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Pri širjenju dezinformacij naj bi poleg diplomata sodelovalo še več sto ruskih državljanov, ki v Sloveniji bivajo zakonito na podlagi študentskih vizumov. Rusko zunanje ministrstvo je medtem že napovedalo, da se bo na izgon diplomata odzvalo.

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so danes obvestili Veleposlaništvo Ruske federacije, da skladbo z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih kot nezaželeno osebo razglasi ruskega diplomata. Ta je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Ruski diplomat mora Slovenijo zapustiti najpozneje do prihodnjega četrtka, 28. marca.

Kaj je razlog za izgon ruskega diplomata, v vladnih vrstah ne razkrivajo, saj naj bi šlo za tajne podatke. Kot je znano, pa v Sloveniji v zadnjem času narašča število ruskih državljanov, pri čemer je iz vladnih krogov mogoče slišati, da je med njimi kar nekaj pripadnikov ruskih obveščevalnih služb, katerih primarna naloga je širjenje propagande in dezinformacij.

To je kasneje v Bruslju za slovenske medije potrdil tudi državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu Vojko Volk. “Šlo je za delovanje na vseh področjih družbenega življenja, za vplivanje na družbenih omrežjih,” je povedal Volk. Kot je pojasnil, so v okviru aktivnosti kritizirali slovensko zunanjo politiko in opravičevali rusko agresijo na Ukrajino.

Po poročanju spletnega portala Siol, ki se sklicuje na neuradne vire, je izgnani diplomat podpolkovnik Sergej Lemešev, ki na veleposlaništvu opravlja funkcijo namestnika vojaškega atašeja. Po neuradnih informacijah STA je sicer pri širjenju dezinformacij poleg njega sodelovalo več sto ruskih državljanov, ki v Sloveniji bivajo zakonito na podlagi študentskih vizumov. Neuradno naj bi šlo za ljudi v zrelih letih, ki so se zavoljo študentskih vizumov pri nas vpisovali na zasebne šole.

Poznavalci iz diplomatskih vrst menijo, da bo odločitev Slovenije po vsej verjetnosti sprožila povračilni ukrep ruske strani in da je torej mogoče pričakovati izgon kakšnega slovenskega diplomata iz Moskve. Rusko zunanje ministrstvo je za tiskovno agencijo Ria Novosti že napovedalo, da se bo Rusija odzvala na izgon diplomata iz Slovenije. Volk je v Bruslju sicer dejal, da o odzivu uradno ni bil obveščen, da pa ga pričakuje.

Grb na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Številne evropske države so od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja 2022 diplomatske predstavnike Moskve razglasile za nezaželene ali pa so zahtevale zmanjšanje ruskih diplomatskih misij. Zaradi podobnih razlogov kot Slovenija pa je ruske diplomate izgnala Belgija. Kot je v začetku marca za tamkajšnje medije dejal premier Alexander De Croo, so iz države izgnali na ducate t. i. ruskih diplomatov, ki naj bi vohunili za Rusijo.

Zmanjšanje osebja zahtevali že pred dvema letoma

Slovenija je v začetku aprila 2022 tako zahtevala zmanjšanje števila osebja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani na raven slovenskega v Moskvi. S tem se je število osebja na ruskem veleposlaništvu zmanjšalo za 33 oseb, z 41 na vsega osem. Zunanje ministrstvo je takrat na zagovor poklicalo tudi ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova in mu izrazilo najostrejši protest ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih.

Rusija je na to potezo odgovorila z zahtevo po zmanjšanju števila osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi.

9. člen dunajske konvencije navaja, da lahko država sprejemnica kadar koli, ne da bi morala pojasniti svojo odločitev, obvesti državo pošiljateljico, da je kateri koli član diplomatskega osebja persona non grata. Če država pošiljateljica noče izpolniti svojih obveznosti ali jih ne izpolni v razumnem roku, lahko država sprejemnica odkloni priznavanje te osebe za člana diplomatskega predstavništva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje