Slovenija bo pred sodiščem v Haagu podprla Ukrajino v postopku zoper Rusijo

Slovenija 24. Nov 202219:11 3 komentarji
Irpin, Ukrajina
Uničeni Irpin po umiku ruske vojske (Vir: Denis Sadiković/N1)

Vlada je danes sprejela sklep o vložitvi intervencije Slovenije v postopku Ukrajine proti Rusiji pred Meddržavnim sodiščem v Haagu zaradi kršitev konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida. Določila je, da bo zastopanje Slovenije vodilo zunanje ministrstvo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Za zastopnika in sozastopnika Slovenije v postopku je vlada na današnji seji z ločenim sklepom pooblastila glavnega pravnega svetovalca MZZ Marka Rakovca in veleposlanika na Nizozemskem Jožefa Drofenika.

Ukrajina je tožbo proti Rusiji glede uporabe in razlage konvencije na Meddržavno sodišče v Haagu vložila 26. februarja. Kijev je države članice EU pozval k intervenciji v postopku na podlagi 63. člena Statuta Meddržavnega sodišča, ki omogoča vstop tretjih držav v spor, če se spor nanaša na razlago pogodbe, katere pogodbenica je tretja država.

Slovenija se pridružuje večini članic Evropske unije in širši mednarodni skupnosti, ki že ves čas ruske invazije izražajo trdno podporo Ukrajini tako s političnimi sredstvi kot tudi z vključitvijo v sodne postopke pred mednarodnimi sodnimi telesi. Mednje sodi tudi postopek med Ukrajino in Rusijo pred Meddržavnim sodiščem, v katerem bo poleg 19 držav članic Evropske unije, ki so predlog že vložile, na podlagi sklepa vlade intervenirala tudi Slovenija, je še sporočil Ukom.

Postopek pred Meddržavnim sodiščem ne bo prvi, v katerem bo Slovenija podprla Ukrajino. Že septembra je vlada sprejela sklep o vložitvi intervencije Slovenije v postopku Ukrajine zoper Rusijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Primer se nanaša na obtožbe ukrajinske vlade o množičnih in hudih kršitvah človekovih pravic, ki jih je zagrešila Rusija v svojih vojaških operacijah na ozemlju Ukrajine od 24. februarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje