Slovenija danes ponovno trepeta pred poplavami: kaj lahko pričakujemo?

Slovenija 28. Avg 202305:45 1 komentar
Poplave v Žireh
Poplave v Žireh (Borut Živulović /BOBO)

Slovenijo bo danes zajelo močno deževje. Hudourniški pritoki bodo naraščali hitro in silovito. Previdnost zato velja že od zgodnjega jutra, opozarjajo hidrologi. Prav tako skrb vzbuja dejstvo, da bo zaradi uničenja po poplavah v začetku meseca voda odtekala drugače kot običajno. Poskrbite zase in za svoje bližnje ter spremljajte opozorila civilne zaščite. Na N1 bomo ves dan spremljali dogajanje in vas sproti obveščali.

Od zahoda se Sloveniji bliža vremenska fronta. Že za jutro in dopoldne Sloveniji vremenoslovci napovedujejo nevihte z nalivi, ki bodo lahko tudi dolgotrajne. Ob tem bodo hitro naraščale manjše reke in hudourniki.

Za dopoldne vremenoslovci napovedujejo močnejše nalive na zahodu Slovenije. Nato se bo dogajanje širilo proti osrednjemu in vzhodnemu delu države. Zlasti lahko vodotoki narastejo v porečjih predalpskega in dinarskega hribovja. Popoldne se bo vrhunec padavin preselil na vzhod, tam pa lahko zaradi pregretega ozračja nastanejo tudi neurja s točo in močnim vetrom, so opozorili.

Na Agenciji za okolje so izdelali tri možne scenarije. Razpon možne količine padavin po minimalnem scenariju sega od do 30 milimetrov, po srednjem od 10 do 80 milimetrov, po maksimalnem pa od 25 do 150 milimetrov. “Nemogoče je vedeti, kateri scenarij se bo uresničil,” je povedal meteorolog Brane Gregorčič in napovedal, da bodo vremenska opozorila lahko tudi zaostrili.

Najnovejšo napoved bodo pristojni podali na novinarski konferenci ob 11. uri, ki jo bomo neposredno prenašali na naši spletni strani.

V uničujočih poplavah v začetku avgusta so izmerili količino padavin blizu maksimalnemu scenariju. “Seveda pa iz tega še ne moremo sklepati, da bo tudi tokrat tako,” poudarjajo na agenciji za okolje.

Voda bo odtekala drugače kot običajno

Hidrologi so ocenili, da so najbolj ranljiva območja Poljanske in Selške Sore, Gradaščice, Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline. Na vseh omenjenih območjih bodo možne poplave ob vodotokih ter poplave padavinske in zaledne vode.

Najbolj pristojne skrbi, kaj se bo zgodilo na območjih, ki so jih prizadele poplave. Na odsekih, kjer so struge hudournikov in rek spremenjene in mestih, kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno, so opozorili.

Posledice katastrofalnih poplav v Velenju.
Posledice katastrofalnih poplav v Velenju. (Foto: Mestna občina Velenje/FACEBOOK)

Po besedah hidrologa Janeza Polajnarja so nekateri vodotoki po poplavah, ki so Slovenijo prizadele v začetku meseca, že urejeni do te mere, da bodo količino vode lahko prevajali, mnogi pa so še vedno polni naplavin. “Največ težav pričakujemo na pritokih rek, ki po nedavni ujmi še nimajo dovolj urejenih pretočnih razmer. Imamo veliko plazin in materiala, ki lahko ob tako burnih padavinah ponovno pride v rečna korita, tam pa vodo zajezi. Zato lahko reke poplavljajo tudi na neobičajnih mestih,” je pojasnil hidrolog. “Pričakujemo, da bodo hudourniški pritoki naraščali hitro in silovito. Previdnost zato velja od jutri zgodaj zjutraj,” je opozoril.

Toda opozorilo velja tudi za v nedavnih poplavah neprizadeta območja v zahodnem delu države. Hudourniške poplave pričakujejo na območju reke Reke, na Notranjskem pa tudi na vzhodu.

Spremljajte radarsko sliko

Že včeraj so ljudi pozvali, naj ravnajo samozaščitno, da umaknejo avtomobile, delovne stroje in drugo premično premoženje na višje ležeče predele. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je svetoval tudi postavljanje vreč s peskom na izpostavljena mesta, kot na primer na vhodna ali garažna vrata.

Ko že dežuje, se lahko razmere zelo hitro zaostrijo, zato naj bo vedno v ospredju varovanje življenja, ne lastnine!

Pristojni svetujejo, da spremljate radarsko sliko padavin, ki je dostopna na tej povezavi.

Poveljnik je zagotovil, da so v pripravljenosti tako gasilci kot pripadniki civilne zaščite in druge pristojne službe. “Prebivalcem želim, da se najbolj črna napoved ne bi uresničila. Kar je v naši moči bomo naredili tudi tokrat, upam pa, da ne bo treba posredovati v taki meri kot v začetku meseca,” je poudaril Šestan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje