Slovenski enoti na pomoč poplavljeni Italiji: več kot 32 pripadnikov in 16 vozil

Slovenija 22. Maj 202309:06 > 10:41 1 komentar
Uprava za zaščito, pomoč Italiji
Uprava RS za zaščito in reševanje

Vlada je sprejela sklep, da Italiji pomaga v okviru mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite ob poplavah.

Osrednji del Italije in več pokrajin so prizadele uničujoče poplave. Slovenija bo zato v okviru pomoči Evropske unije zagotovila pomoč.

Slovenija bo ponudila pomoč v obliki začasne enote civilne zaščite za hitro prečrpavanje vode z visoko zmogljivima črpalkama in materialno pomoč. Ocenjena vrednost reševalne pomoči znaša 100.000 evrov, materialna pomoč pa bo v vrednosti 100.000 evrov, če bo Italija zanjo zaprosila, so sporočili z vlade.

Slovenska enota vključuje 18 pripadnikov regijskih enot Celje in Nova Gorica ter 14 pripadnikov podpornega kadra (vodstvo, logistika, zdravstvo, kuhinja, zveze) s 16 vozili. Enota lahko neprekinjeno deluje sedem dni, ob rotacijah pa je mogoča napotitev za tri tedne, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Dve regijski enoti v Italijo, pet jih ostaja doma

“Pošiljamo dve regijski enoti, doma ostaja še pet enot, saj v tujino nikoli ne pošiljamo vseh kapacitet. Vsi so prostovoljci, razen spremljevalnega osebja. Spremljali bomo situacijo, ali bo potrebna rotacija,” je ob napotitvi dejal v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin.

Italija je zaradi obsežnih padavin, ki so povzročile poplavljanje več kot 20 rek in sprožile več kot 300 zemeljskih plazov, zaprosila za pomoč prek mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite.

Poplave so prizadele več pokrajin, močne padavine pa so po podatkih italijanske civilne zaščite v provincah Bologna, Forli-Cesena in Ravena zahtevale 13 smrtnih žrtev.

Na prizadetem območju so prekinjene oskrba z električno energijo in telekomunikacije. Vremenska in hidrološka napoved sta slabi, saj so napovedane močne nevihte v pokrajini Emilija – Romanja, zlasti na vzhodu regije.

Zaradi hudih poplav v severovzhodni italijanski pokrajini Emilija – Romanja je moralo domove zapustiti že več kot 36.000 ljudi, so sporočile oblasti. Narasle vode so pogoltnile še več hiš, novi zemeljski plazovi pa so izolirali zaselke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje