Po hudih poplavah v Italiji se več kot 26.000 ljudi še vedno ne sme vrniti domov

Svet 22. Maj 202311:26
Poplave v Italiji
PROFIMEDIA

Po tednu katastrofalnih poplav v osrednji Italiji, ki so močno prizadele predvsem Emilijo-Romanjo, se razmere postopno izboljšujejo. Narasle reke se počasi umikajo v struge, v mestih in vaseh pa že poteka čiščenje in odstranjevanje posledic ujme. Škoda je ogromna, pristojni jo ocenjujejo na več milijard, ki jih bo italijanska vlada skušala zagotoviti tudi s pomočjo Evropske unije. V osrednjo Italijo bosta na pomoč odšli tudi dve enoti slovenske civilne zaščite.

Po več zaporednih dneh dežja, naraslih rek in hudih poplav se stanje v italijanski deželi Emilija-Romanja končno umirja. Na operativnem centru v Torinu, kjer spremljajo hidrološko stanje, so za Rai News dejali, da je najhujše že mimo. Znatnih padavin namreč v naslednjih dneh na prizadetem območju ne pričakujejo, reke pa se postopno umikajo v strugo.

Kljub temu pa ponekod narasla voda še vedno ogroža naselja, skrbi pa povzročajo tudi zemeljski plazovi, ki so jih za zdaj našteli že več kot 300. Prav zato je civilna zaščita za del Emilije-Romanje vnovič izdala rdeče opozorilo.

Poplave so najhuje prizadela mesta Forli, Faenza, Cesena, Ravena in njihovo okolico. Po zadnjih podatkih je umrlo 13 ljudi, nekaj več kot 26.000 pa se jih še vedno ne sme vrniti domov. Gasilci so na terenu opravili skoraj 5.000 intervencij, pomagale pa so jim tudi druge reševalne službe in prostovoljci. Na prizadetem območju je zaprtih več kot 600 cest, ki so jih zasuli plazovi in zalila voda.

Ogromno škode je tudi v kmetijstvu. Poplave so prizadele 5 tisoč kmetij, po podatkih kmetijskega združenja Coldiretti pa so kmetje v poplavah izgubili vsaj 400 milijonov kilogramov pšenice. Močno so prizadeti tudi sadovnjaki, kjer so zaradi vode odmirala drevesa. Ta bodo morali posekati in na njihovo mesto posaditi nova, to pa pomeni, da bo proizvodnja sadja prizadeta še naslednjih pet let, ocenjujejo pri Coldiretti.

V mestih, kjer je voda odtekla, sedaj poteka čiščenje in odstranjevanje blata, v Emiliji-Romanji pa že razmišljajo o obnovi in odpravi škode, ki jo predsednik dežele Stefano Bonaccini ocenjuje na več milijard. Pomoč prizadetim je obljubila premierka Giorgia Meloni, ki je v nedeljo predčasno zapustila vrh G7 v Hirošimi in obiskala prizadeta območja.

Poplave v Italiji Poplave v Italiji
PROFIMEDIA
Poplave v Italiji Poplave v Italiji
PROFIMEDIA
Poplave v Italiji Poplave v Italiji
PROFIMEDIA
Poplave v Italiji Poplave v Italiji
PROFIMEDIA
Poplave v Italiji Poplave v Italiji
PROFIMEDIA
Poplave v Italiji Poplave v Italiji
PROFIMEDIA
Poplave v Italiji Poplave v Italiji
PROFIMEDIA

Vlada bo o finančni pomoči za odpravo škode razpravljala na današnji izredni seji, premierka pa je ob obisku omenila tudi možnost koriščenja denarja iz evropskega solidarnostnega sklada. Italiji bo v okviru mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite ob poplavah pomagala tudi Slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.