Slovenija odpira novi veleposlaništvi v Afriki

Slovenija 05. Apr 202307:21 2 komentarja
Adis Abeba
Adis Abeba, prestolnica Etiopije (PROFIMEDIA)

Slovenija širi svojo diplomatsko mrežo. Postopek za odprtje veleposlaništva v Adis Abebi je zaključen, tja naj bi v kratkem poslali diplomata, ki bo opravljal naloge začasnega odpravnika poslov. Včeraj pa je bil v Uradnem listu objavljen še ukaz o odprtju veleposlaništva v Alžiriji.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je ob robu januarskega posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju povedala, da namerava Slovenija odpreti nova veleposlaništva, predvsem v Afriki. Pri tem je izpostavila Alžirijo, ki da je za našo državo še zlasti pomembna v luči zagotavljanja dobav plina, in prestolnico Etiopije Adis Abebo, kjer je tudi sedež Afriške unije.

Njene napovedi se uresničujejo. Postopek za odprtje veleposlaništva v Adis Abebi je zaključen – ukaz o odprtju je bil v uradnem listu objavljen konec januarja.  Kot so nam dejali na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, trenutno potekajo priprave za napotitev diplomata, ki bo opravljal naloge začasnega odpravnika poslov v Etiopiji in izvedel vse naloge, povezane z odpiranjem tega veleposlaništva.

Včeraj pa je bil v Uradnem listu objavljen ukaz o odprtju veleposlaništva v Alžiriji. Kot so nam povedali na Mladiki, bodo sedaj sprožili ustrezne nadaljnje postopke.

Odprtje veleposlaništva v tej državi je predsednik vlade Robert Golob napovedal že ob oktobrskem obisku predsednika alžirske narodne skupščine Ibrahima Bugalija v Sloveniji, to pa je bila ob novembrskem obisku v Alžiriji tudi ena od tem pogovora slovenske zunanje ministrice Tanje Fajon s tamkajšnjim kolegom Ramtanom Lamamro. Tedaj je slovenska delegacija z alžirsko stranjo podpisala sporazum o dobavi zemeljskega plina iz te afriške države.

Na naše vprašanje, kje namerava Slovenija v kratkem še odpreti diplomatsko ali konzularno predstavništvo, na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve niso odgovorili. Kot so zapisali, se postopki, ki še niso zaključeni, v skladu z določbami zakona o tajnih podatkih in diplomatsko prakso vodijo pod ustrezno stopnjo tajnosti. Po naših informacijah pa naj se ob skorajšnjem odprtju veleposlaništva v Alžiriji Slovenija ne bi poslovila od načrtov, da diplomatsko predstavništvo odpre tudi v Maroku. To državo je zunanje ministrstvo sicer že v času vlade Marjana Šarca uvrstilo na seznam petih držav (poleg nje so bile tedaj na seznamu še Irska, Švedska, Portugalska in Južna Koreja), kamor naj bi Slovenija širila svojo diplomatsko mrežo.

Alžirija, Maroko
PROFIMEDIA

Nekateri naši sogovorniki iz diplomatskih vrst pa opozarjajo na dolgoletni spor, ki obstaja med Alžirijo in Marokom. Sprašujejo se, ali bomo znali iz morebitnega odprtja veleposlaništva v obeh državah potegniti koristi ali pa bomo v obeh povzročili nejevoljo. Odnosi med Marokom in Alžirijo so tako konfliktni, da so, kot je pred dnevi ocenil alžirski predsednik Abdelmadžid Tebune, že dosegli “točko, od koder ni povratka”.

Po naših informacijah pa naj bi na zunanjem ministrstvu razmišljali tudi o odprtju generalnega konzulata na Filipinih. Interes za to naj bi bilo zaznati predvsem v gospodarskih krogih, v katerih naj bi obstajalo precejšnje zanimanje za tamkajšnjo delovno silo. Vendar pa je v diplomatskih vrstah mogoče slišati, da odprtje generalnega konzulata v državi, kjer nimamo veleposlaništva, ni tako preprosto. Pa tudi, da Slovenija že nekoliko zamuja, saj da je pri pridobivanju tamkajšnje delovne sile prek svojih predstavništev dejavnih kar nekaj evropskih držav. Ne dvomijo tudi, da bi v delu politike morebitno uvažanje delovne sile s Filipinov sprožilo precej (sicer nerealnih) pritožb o “zapostavljanju” slovenskih delavcev.

Slovenija ima trenutno po podatkih ministrstva za zunanje in evropske zadeve delujočih 59 diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje